Таксата за явяване на теоретичен изпит за придобиване на право

...
Таксата за явяване на теоретичен изпит за придобиване на право
Коментари Харесай

Лоши новини за любителите на лова

Таксата за явяване на научен изпит за придобиване на право на лов се усилва съвсем двойно и от 35 лева става 60 лева Това е записано с промени в Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лова и запазване на дивеча, оповестени за публично разискване. Те са по отношение на промени в закона, които плануват част от теоретичния изпит да се организира посредством попълване на електронен тест на възложен от изпитната комисия таблет. По направените изследвания от Изпълнителната организация по горите за последните три години научен изпит поставят приблизително 4153 кандидат-ловци на година, пишат от " Телеграф ". Промяна се постанова и в размера на таксата за полагане на на практика изпит за придобиване право на лов, като таксата за практическия изпит да се промени от 25 лева на 35 лева Годишно към 3318 кандидат-ловци поставят на практика изпит заради обстоятелството, че не всички явили се кандидат-ловци са издържали теоретичния.

Удостоверение

Също по този начин се променят таксите за удостоверения за добито право за подборно ловуване и издаване на дубликати. В момента цената е надлежно по 1 лева за уверение и по 0,50 лева за препис. С измененията се вкарва цена от 5 лева за уверение и толкоз за издаване на препис. За останалите издавани удостоверения, разрешителни, позволителни и други писмени документи се резервира размерът на събираните до момента такси за съответните услуги, защото към сегашния миг покриват осъществените разноски за тяхното даване.

Дивеч

Промените плануват още нарастване на таксата за придобиване на отстреляните животни от ловците. То е стимулирано от размера на изкупните цени на месо от елен и елен лопатар, която е към 40 лева./кг, и насъбраната през интервала 2001 – 2023 година инфлация – почти към 159%. В момента таксите за придобиване право на благосъстоятелност върху паднали дивечови рога са по 1,50 лева./кг за паднали рога от доблестен елен и по 1,00 лева./кг за елен лопатар. Средногодишно на територията на страната се събират 5333 кг общо, от които 4700 кг от доблестен елен и 633 кг от елен лопатар. В тази връзка се предлага таксата за паднали рога от доблестен елен да стане 5 лева./кг, а за елен лопатар 4 лева./кг.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР