Темата за оставката на Залужни отново се завъртя в медийното

...
Темата за оставката на Залужни отново се завъртя в медийното
Коментари Харесай

The Economist: Слуховете за оставката на Залужни са спекулация, идват в критичен момент за Украйна

Темата за оставката на Залужни още веднъж се завъртя в медийното пространство. В информация на The Economist на 29 януари украинският президент Володимир Зеленски е съобщил на Валерий Залужни, че е решил да го освободи от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Според някои публицисти, на генерала е бил препоръчан поста секретар на Съвета за национална сигурност и защита, само че той е отказал.

Изданието показва, че като претенденти за поста главнокомандващ се разискват имената на Александър Сирски, командващ Сухопътните войски на Украйна и Кирил Будатов, началник на украинското разузнаване.

The Economist отбелязва, че Сирски е един от най-опитните офицери в армията. Той беше " оперативният мозък " на две от най-забележителните победи на ВСУ през 2022 година - край Киев и в региона на Харков. „ Но твърдият му метод към войната го направи неизвестен в армията ", разясняват публицисти.

От друга страна, Кирило Буданов употребява доста по-нетрадиционен и новаторски, непроверен метод към командването. Но пък до момента не е водил огромна войска.

" Някои считат, че той е отказал тази работа в последния миг. Близък сътрудник упорства, че военачалник Буданов не е кандидатствал за мястото на военачалник Залужни, само че също по този начин не е имал право да откаже боен пост ", пишат публицистите.

Слуховете идват в сериозен миг, акцентират те. Лятната контраатака на Украйна не отговори на упованията, а в този момент Киев е изправен пред неустановеност по отношение на степента на външна поддръжка, която може да чака. Битката за бъдещето на военачалник Залужни надали ще направи по-вероятно възобновеното финансиране, защото командирът е високо скъп на Запад. И до момента в който ВСУ страдат от дефицит на муниции, окупаторите изстрелват най-малко пет пъти повече снаряди от врага си и вършат въпреки и скромни териториални придобивки в източната част на страната.

Към този миг Залужни към момента остава главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, макар че в понеделник вечерта няколко украински и западни медии оповестиха, базирайки се на свои източници, че той е или ще бъде уволнен.

Припомняме, че сходни спекулации имаше и в други украински или западни издания. Информацията, че Зеленски в действителност има намерение да уволни Залужни, беше доказана във вторник от източници на английския бизнес вестник Financial Times (FT).

В изданието обаче се показва и това, че уволнението на Залужни ще провокира отвращение измежду украинските офицери и гражданското общество, " ще се отрази извънредно отрицателно на армията ".

Отговорът на въпроса дали главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна счита в бъдеще да подава оставка, " Зеркало недели " преразказа следното: " Не, не е подавал и няма желание да го прави. " Изданието припомня още, че оставката изисква и позицията на министъра на защитата Рустем Умеров. Що се отнася до предложенията за нова работа, източниците споделят: " Ставаше дума единствено за статут на асистент или консултант. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР