Разпети петък преди Католическия Великден. Рано сутринта служители от специалния

...
Разпети петък преди Католическия Великден. Рано сутринта служители от специалния
Коментари Харесай

Каква е българската връзка в най-големия шпионски скандал в историята на Австрия?

Разпети петък преди Католическия Великден. Рано сутринта чиновници от специфичния отдел " Кобра " на австрийската полиция арестуват 61-годишен мъж в малко градче в провинция Коринтия. Мъжът е Егисто От - някогашен чиновник на Службата за отбрана на конституцията - австрийските секрети служби. Обвинен е в шпионаж в интерес на съветската ФСБ.

Поръченията От получавал от различен австриец - Ян Марсалек, също съветски сътрудник, търсен в Германия поради огромни финансови измами, до момента в който беше началник на банкрутиралата немска разплащателна компания Уайеркарт. В момента Марсалек живее в Москва, счита се, че той дърпа конците на съветските сътрудници в Австрия. Бивш шеф на задържания Егисто От в Службата за отбрана на конституцията - Мартин Вайс също е бил част от съветската шпионска мрежа. В момента той се укрива в Дубай.

Действията на съветските шпиони в австрийските секрети служби не са от през вчерашния ден, само че те съумяват повече от десетилетие да останат незабелязани за управляващите. Аня Крьол от австрийския вестник " Куриер " от години се занимава с шпионската мрежа.

“Всичко стартира някъде сред 2010 и 2012 година. По това време Егисто От е полицейско аташе на Австрия в Турция. Тогава за първи път Централно разузнавателно управление на САЩ сигнализира и предизвестява австрийските управляващи: “Внимавайте, този човек поддържа контакти с извънредно доста съветски сътрудници в Турция ”. Но по това време към момента няма доказателства, с цел да се подхващат дейности против него. И едвам през 2017 се повяват доказателства. Тогава излиза наяве, че От изпраща документи, някои от които строго секретни, от служебния на персоналния си и-мейл. Тогава той е отхвърлен от тайните служби, само че необичайно за какво остава служител на реда. Той остава чиновник на полицията до 2021 година. Големият въпрос е, откакто се е знаело, за какво не е направено нищо още тогава ", сподели Аня Крьол, публицист " Куриер ", представена от Българска национална телевизия.

До ареста на От в края на март тази година се стига след информация от английските секрети служби за българската шпионска мрежа на Острова, която е обвързвана и с Австрия.

" Българската шпионска мрежа е причина изобщо да стартира следствието тук, в Австрия. Защото точно контраразузнавателната работа на Англия - МИ5 разкри в Лондон през 2023 година българска шпионска мрежа в интерес на Русия, общо 6 души. И когато проверяващите наблюдават джи ес ми-те на шестимата, внезапно се появяват чатове с Ян Марсалек. В чата сред шефа на българската шпионска група и Ян Марсалек се появяват и имената на австрийците Егисто От и Мартин Вайс и на българския проверяващ публицист Христо Грозев ", описа Аня Крьол.

От тези чатове излиза наяве, че има предписание от Москва да бъде откраднат компютърът на Христо Грозев, който тогава живее във Виена. Руските секрети служби се надяват да стигнат до следствието за отравянето на Алексей Навални.

" Егисто От намира адреса на Христо Грозев, а българската шпионска група от Лондон би трябвало да дойде във Виена, с цел да влезе с щурм в жилището на журналиста. Подготвяло се е и нахлуване против него на улицата, с цел да бъде откраднат мобилният му телефон, само че то не се е осъществило ".

Самият Грозев изяснява, че българите крадат неверния компютър.

" Тъй като постоянно употребявам една и съща марка компютри, те са взели остарял компютър, мислейки, че е точно този, на който е следствието за Навални. Аз действително започнах да се занимавам още веднъж с проверяваща публицистика през 2014 година, мисля, че този компютър има по-скоро корпоративни мои данни от работата ми като медиен изпълнителен шеф на доста радиостанции в Европа. Така че не са намерили това, което са търсели и доколкото се вижда от чатовете, са ужасно разочаровани. И даже там е смешно, че незабавно след влизането с щурм, те стартират да наблюдават какво ще напиша в обществените мрежи, в Туитър и са доста учудени, че аз не разясня открадването на подобен значим компютър часове и даже дни откакто са го взели. Причината е, че това не е бил компютърът с нещо скъпо. Отдавна не съм го употребявал, само че несъмнено е извънредно, извънредно шокиращо и неприятно да знаеш, че благодарение на австрийски служби и български сънародници мои персонални документи, в които има и фамилии фотоси и фамилна информации и пароли са стигнали до централата на ФСБ ", разяснява пред Българска национална телевизия Грозев.

Освен компютъра на българина, въпреки и неверен, до централата на съветските служби на Любянка в Москва стигат и три мобилни телефона на австрийски политици. А в дома на От са открити и два откраднати преносимия компютър, които употребяват специфична компютърна система за предаване на секретна информация.

Австрийската шпионска мрежа има връзки и с политиците на страната, най-много с крайнодясната Австрийска партия на свободата.

" Преди няколко седмици стана ясно, че съветските шпиони са свързани с Австрийската партия на свободата, която макар името си няма нищо общо със свободата, несъмнено. Това е нашата крайнодясна и някои случаи екстремистка партия. Тази партия беше отворена в предишното за контакти с партията на Путин " Единна Русия ". Имаше дори съглашение сред “Единна Русия ” и Партията на свободата, това беше обществена информация. Но това, което стана ясно в този момент, че съветският сътрудник в австрийското разузнаване е имал и мощни връзки с Партията на свободата. Аз постоянно съм подлагал на критика връзките на тази партия с Путин. Това е политическото равнище. Но в този момент има и следствие, което би трябвало да е задълбочено и са продължи колкото дълго е належащо, с цел да разкрие всички тези връзки ", сподели Лукас Мандл - евродепутат от Австрийската национална партия/EНП.

Лидерът на крайнодясната Партия на свободата отхвърля връзки със шпионите.

" Това е чиста неистина. Аз не познавам този От, в никакъв случай не съм го познавал. Когато той е работел за вътрешното министерство, там е управлявала Австрийската национална партия ", сподели Херберт Кикл - водач на Австрийската партия на свободата.

Според медиите в Австрия и други политици са имали връзки със шпионската мрежа, като да вземем за пример някогашен политик от Зелените. Според Аня Крьол Австрия е парадайс за шпионите, поради местоположението на страната, многото интернационалните организации и поради неналичието на съответно законодателство за откриване на шпионаж.

" Мартин Вайс се появи в Дубай, Ян Марсалек избяга и се намира в Москва. Интересното е, че правосъдните органи в Австрия до момента не са издали интернационална заповед за задържане нищо за Вайс, нито за Марсалек ", уточни Аня Крьол.

Австрийският народен представител Лукас Мандл предизвестява, че освен Австрия, а всички страни са изложени на риск от съветска интервенция, изключително в този момент преди европейските избори.

" Русия на Путин води хибридна война против целия свободен свят, против цивилизацията. Всички страни от Европейски Съюз, а и отвън него са застрашени. Европейският парламент също е цел на Путиновата Русия. Разбрахме за сътрудник, който години наред е бил деен в интерес на Русия тук, в Европейския парламент. В момента има проблеми, свързани с непознато въздействие и с Алтернатива за Германия. Всяка страна членка би трябвало да внимава, когато става въпрос за отбрана против офанзивите на Русия на Путин ".

Няколко месеца преди изборите има пик на разкрития за съветска интервенция и съветски сътрудници в европейските страни и евроинституциите. Надеждата е това да отвори очите на гласоподавателите и да докара до по-малко съветско въздействие в идващия парламент. Дали това ще е по този начин, ще забележим доста скоро.

" Точно по тази причина другарски предлагам на гласоподавателите за гласоподават за градивни партии, които пазят цивилизацията и европейските ни полезности за бъдещето. Избирателите би трябвало да знаят - има опасност от съветска интервенция и хибридна война. Затова се надявам да гласоподават за градивни политически партии ", добави Лукас Мандл.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР