Темата за газа е повече от актуална, защото количествата, които

...
Темата за газа е повече от актуална, защото количествата, които
Коментари Харесай

Посланикът на Азербайджан Хюсеин Хюсеинов пред ФАКТИ: От 1 юли доставяме на България 2,6 млн. куб. м. газ дневно

Темата за газа е повече от настояща, тъй като количествата, които получаваме все още, не покриват цялостния размер, от който се нуждаем през зимата. Но какво и какъв брой да чакаме от азерския газ. Къде и по какъв начин той стига до България… Пред ФАКТИ приказва посланикът на Азербайджан н. прочие Хюсеин Хюсеинов.

- Ваше Превъзходителство дипломат Хюсеинов, Азербайджан се трансформира в един от главните снабдители на газ за България. Как гледате на това?
- Азербайджан постоянно е придавал огромно значение на укрепването на двустранното си съдействие с България и с течение на годините другарските ни връзки прераснаха в стратегическо партньорство. Разбира се, енергийният аспект е главната движеща мощ в двустранните стопански връзки сред нашите две страни. България получава природен газ от азербайджанското газово находище Шах Дениз 2 през Трансадриатическия газопровод (TAГ), който е част от Южния газов кулоар (ЮГК) с дължина 3500 километра, струващ 33 млд. щатски $. От своя страна

Южният газов кулоар обезпечава годишен транспорт на 10 милиарда куб.м. азербайджански газ за Европа, който през идната година ще доближи стойност от 12 милиарда куб. м.

Азербайджанският природен газ покрива към 1/3 от общото ползване на газ в България, което е значителен принос за диверсификацията на газовите доставки и енергийната сигурност на България. Нека напомним, че през 2013 година България подписа контракт за годишна доставка на 1 милиарда куб. м. азербайджански природен газ за интервал от 25 години.

- Може ли Азербайджан да бъде сигурен и дълготраен сътрудник на страната ни?
- Азербайджан започва износа си на нефт през 2005 година и на газ през 2007 година, като към този момент съвсем 17 години дава своите енергийни източници на европейския пазар и то без никакви спирания, нарушавания на договорите или политическа полза. Нашата енергийна политика е транспарантна, насочена към бизнес и ефикасност за взаимноизгодно съдействие и споделена поддръжка.
Като дълготраен благонадежден сътрудник, Азербайджан има роля в производството, преноса и маркетинга на енергийни източници, което обезпечава диверсификация на енергийните доставки.

Природният газ на Азербайджан е по-евтин от останалите на пазара и идва от нов източник.

Южният газов кулоар е значим освен заради обстоятелството, че дава в допълнение газ, само че и заради това, че съставлява различен източник. А това е въпрос на енергийна сигурност.
Както към този момент загатнах, Азербайджан подписа с България контракт за доставка на природен газ за интервал от 25 години. Вземайки поради този факт, Азербайджан към този момент може да бъде считан за благонадежден, сигурен и дълготраен енергиен сътрудник за България.

- Какво количество е контрактувано сега и какъв брой може да се усили?
- Към сегашния миг има подписан контракт за годишна доставка на 1 милиарда куб.м. природен газ от Азербайджан. От 31 декември 2020 година азербайджанският природен газ се доставя до България по различен маршрут през Неа Месемврия. В съглашението за доставка на природен газ от Азербайджан е заложено газът да се доставя по газопровода ИГБ (интерконектора Гърция-България) от Комотини, Гърция, до Стара Загора, България.
Поради закъснение в строителството на газопровода ИГБ, през 2020 година „ Булгаргаз “ организира договаряния с компанията снабдител. Вследствие на това беше реализирано компромисно решение за краткотрайно зареждане по различен маршрут Кулата – Сидирокастро. Веднага след стартирането в употреба на газопровода ИГБ, България ще стартира да получава газ от Азербайджан през пункта в Комотини, откъдето газът ще бъде доставян в цялостен размер на контрактуваната цена. В резултат на скорошни договаряния сред двете страни, от 1 юли 2022 година, за България се изнасят към 2,6 млн. куб. м. газ на ден, което е контрактуваният в началото цялостен размер. С други думи, през интервала юли-декември на тази година България ще получи към 440 млн. куб. м. газ от Азербайджан.
Освен това, с цел да се доставят спомагателни количества природен газ за България, сдружението „ Булгаргаз “ би трябвало да контракти с компанията снабдител от Азербайджан избрани механически и търговски аспекти на доставката.

- Как Азербайджан може да се ангажира във въпросите, свързани с енергийната диверсификация и гарантирането на енергийната сигурност на България.
- Всички контракти, подписани с нашите консуматори, се извършват на 100 %. Днес азербайджански газ се изнася за Грузия, Турция, България, Гърция и Италия. Активното ни съдействие в енергийната сфера има към този момент 17-годишна история. Имаме добра известност и положителни достижения. Енергийните планове, инициирани от Азербайджан и подкрепени от Европейския съюз, трансформираха изцяло енергийната карта на Европа. Започнахме с рандеман на нефт, рандеман на газ и създаване на водопровод за транспорт на нефт, свързващ Каспийско с Черно и Средиземно море. Тази година стартирахме енергиен разговор сред Европейски Съюз и Азербайджан обхващащ най-различни области, измежду които петрол, газ, възобновими енергийни източници, водород, енергийна успеваемост и други въпроси, а огромният капацитет на производството на възобновима сила в Азербайджан се прави оценка високо от Европейския съюз. Азербайджан е освен благонадежден сътрудник, само че и постоянен стратегически източник на диверсифицирани газови доставки за европейските страни, измежду които е и България.

- Какъв е газовият капацитет на Азербайджан?
- Залежите с потвърден ресурс на природен газ в Азербайджан са 2,6 трилиона кубични метра. Тези залежи ще стигнат за вътрешно ползване и експорт най-малко за 100 години напред.
През 2021 година Азербайджан е създал 43,9 милиарда куб. м. природен газ, като от тях 18,9 милиарда куб. м. са изнесени за външните пазари (8,2 милиарда куб. м. природен газ са изнесени за европейските пазари).
В интервала януари-юли 2022 година Азербайджан е създал 27,3 милиарда куб. м. природен газ, което е почти с 3,2 милиарда куб. м. (13,3 %) нарастване в съпоставяне със съответния интервал на предходната година. В гореспоменатия интервал продажбите на газ за чужбина възлизат на 12,9 милиарда куб. м, което е с 24% повече от същия интервал на предходната година. От стартирането в употреба на газовите и кондензатни залежи Азери-Чираг-Гюнешли и Шах Дениз са създадени към 198 милиарда куб. м. газ от Азери-Чираг-Гюнешли и повече от 172,3 милиарда куб. м. газ от Шах Дениз.

- Каква е енергийната тактика на страната ви?
- Енергийната тактика обезпечи привличането на дълготрайни задгранични вложения в развиването на енергийния бранш на Азербайджан, диверсификация на маршрутите за транспорт на енергийни източници, дейно ръководство на приходите от петрол и газ и нахлуване в нов стадий на качествено развиване.
Държавният петролен фонд на Република Азербайджан (ДПФАЗ), основан през 1999 година, обезпечава дейно ръководство на приходите от въглеводород и заслужено систематизиране на петрола измежду другите генерации, като насочва приходите от нефт към развиването на предпочитани области. Благодарение на ефикасното и транспарантно ръководство на приходите Държавният петролен фонд бързо се трансформира в един от най-прозрачните фондове в света, осигурявайки дълготрайни финансови облаги за актуалните и бъдещите генерации.

В момента активите на ДПФАЗ възлизат на 45,2 милиарда щатски $.

Добре направената и изпитана енергийна тактика на Азербайджан основава спомагателни гаранции за политическата и икономическа сигурност на страната, нови вложения, напредък на Брутният вътрешен продукт, нови работни места и възстановяване на общественото богатство.

- Как стига азерският газ до Европейски Съюз, респективно до България? Предвижда ли се построяването на нови газопроводи към Европа?
- Европа получава природен газ от Азербайджан по Южния газов кулоар (ЮГК), който включва четири прави: планът „ Шах Дениз-II “, разширението на Южно-Кавказкия газопровод (ЮКГ), Трансанадолският газопровод (TAНГ), както и крайната му част - Трансадриатическия водопровод (TAГ). Коридорът минава през седем страни – Азербайджан, Грузия, Турция, България, Гърция, Албания и Италия, а Италия е крайната му точка. От 31 декември 2020 година природният газ от Азербайджан за Европа към този момент се доставя в Италия, Гърция и България.
Трябва да се означи, че ЮГК има и капацитет за разширение на потенциала си, който може да бъде повишен до 31 милиарда кубични метра в правата на Южно-Кавказкия газопровод (ЮКГ) и TAНГ, както и до 20 милиарда кубични метра за TAГ – като по този начин потенциалът на последния се удвоява. Това значи, че Азербайджан има още ресурси на газ в своята част от Каспийско море, които в бъдеще биха могли да обезпечат спомагателни размери за инфраструктурата, а износът на газ към разнообразни елементи на Европа да бъде повишен. Тези спомагателни количества природен газ биха могли да бъдат доставяни посредством разширение на ЮГК. Следователно на сегашния стадий няма нужда от създаване на нови газопроводи от Азербайджан към Европа.

- Азербайджан започва и обмисля планове, които изследват опцията за произвеждане на електрическа енергия от вятърни турбини в Каспийско море. Румънското държавно управление е заинтригувано от съдействие. България е близо...
- В момента в Азербайджан, наред с петрола и газа, имаме опция да се възползваме от нов запас - офшорна вятърна сила. Този тип сила има забележителен капацитет за реализиране на задачите ни за декарбонизация и икономическа диверсификация в бъдещото развиване на Азербайджан, а опитът ни в региона на нефта и газа дава неповторими благоприятни условия за развиването на този нов бранш.
Бих желал да отбележа, че възходящият ни капацитет за възобновима сила сътвори доста положителни благоприятни условия за по-нататъшното развиване на съществуващия и разрастващ се енергиен разговор с Европейския съюз. В момента се разисква нов план за произвеждане на „ зелена сила “, който включва потреблението на към 7 гигавата от капацитета на Каспийския вятър, като част от него ще се изнася за Европа, през Грузия и Румъния, посредством подводен кабел в Черно море.

Това е голям план и България също може да стане част от него, в случай че прояви интерес.

Трябва да напомним, че Азербайджан към този момент доставя на България електрическа енергия през Турция.

- С какви находища на нефт разполага Азербайджан все още?
- Според актуалните оценки сега Азербайджан има към 1 милиард тона нефт. В интервала януари-юли 2022 година Азербайджан е създал 19,2 милиона тона петрол (сред които и кондензат). Обемът на износа на петрол, в това число кондензат, възлиза на 15,6 милиона тона. След въвеждането им в употреба, от петролните и кондензатни залежи Азери-Чираг-Гюнешли и Шах Дениз, са извлечени близо 596,9 милиона тона петрол (включително кондензат).

- На 5 юни отбелязахме 30 години от началото на формалните двустранни връзки сред България и Азербайджан. Какво постигнахме през тези три десетилетия?
- През последните 30 години Азербайджан и България се радват на многостранни връзки, учредени на другарство, доверие и взаимноизгодно съдействие. Това партньорство беше укрепено посредством замяна на визити сред двете страни. Азербайджан гледа на България като на другарска страна, с която сме съумели да развием взаимноизгодно съдействие в необятен набор от области.
Виждаме огромен капацитет за развиване на двустранните стопански връзки в области като превоз, селско стопанство, туризъм и осведомителни информационни технологии.
По информация на Държавната митническа организация на Република Азербайджан през 2021 година стокообменът сред Азербайджан и България е бил 72,65 милиона щатски $, като в бъдеще той би могъл да бъде повишен. През първата половина на актуалната година двустранният ни стокообмен към този момент доближи 70,5 млн. щ. д. Това е доста положително достижение и ние се надяваме тази наклонност на непрекъснато нарастване на комерсиалния ни стокооборот да се резервира и през идващите години.
Традиционно Азербайджан и България поддържат тесни контакти сред обособените хора, като дружно постигнахме прогрес в обмена и съдействието в региона на науката, технологиите, образованието, културата, опазването на здравето, спорта и други
Тук ще прибавя, че архитектурно-музейният резерват „ Трапезица” във Велико Търново, който е историческа и духовна столица на България, е значим културен мост сред нашите другарски нации. Както знаете, възобновяване на резервата " Трапезица " - национално благосъстояние за българския народ - беше финансирано от азербайджанската фондация " Хейдар Алиев ".
Вярвам, че градивните старания на нашите две страни, целящи разширението на двустранните ни връзки, подсигуряват благосъстоянието на нашите нации и укрепват другарските ни и партньорски връзки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР