Темата за електрическите тротинетки все повече навлиза в нашето ежедневие.

...
Темата за електрическите тротинетки все повече навлиза в нашето ежедневие.
Коментари Харесай

Създават ли хаос ел-тротинетките в Пловдив? 13 инцидента са станали от началото на 2023- 11 са пострадали

Темата за електрическите тротинетки от ден на ден навлиза в нашето всекидневие. Те към този момент са неизменима част от придвижването по пътищата, а цялостната липса на правила докара до безпорядък и произшествия, някои от които приключват с потърпевш лидер. 
Прочетете още
Важният въпрос е- дали електрическите тротинетки са в действителност рискови транспортни средства или казусът идва, когато се злоупотреби със скоростта? По Пловдивските улици те най-вече се употребяват от младежи, само че не като средство за бързо напредване в града, а като форма на развлечение. Може би ел- тротинетките са един различен метод да се избегне трафика, при неточен градски превоз, само че не би трябвало да се прекалява със скоростта, с цел да не бъдат създавани пътни произшествия. Да не приказваме, че на пловдивчани им е писнало на всички места по улица да се спъват в захвърлените  транспортни средства, които се отдават чартърен в града.

 Данни, предоставени до  TrafficNews от „ Пътна полиция ” - Пловдив   за интервал от 1-ви януари до края на август месец 2023 година, демонстрират, че на територията на област Пловдив са зародили общо 13 пътни случая с самостоятелни електрически транспортни средства /тротинетки/, с материални вреди и потърпевши лица.

Само в Пловдив записаните произшествия са 8. При 6 от тях има потърпевши седем лица, а две ПТП са с материални вреди. В други обитаеми места от региона са зародили 5 ПТП-та  с петима потърпевши.

Общият брой на глобени водачи за нарушаване на разпоредбите за придвижване на територията на ОДМВР – Пловдив са 60, за което са формирани 16 акта и са наложени 44 санкции с фиш.

Темата за електрическите тротинетки бе наранена в Общинския съвет в Пловдив преди близо 6 месеца, само че не бе направена обособена разпоредба.  В София такава към този момент е призната.  

В закона е записано, че оптималната скорост, с която тротинетките би трябвало  да се ръководят е до 25 км/ч. Използването на този тип превоз в града е лимитирано, а те би трябвало да се ръководят единствено на веоалеи. Там, където няма обаче, е признато да се кара най-вдясно на платното за придвижване и компактно до тротоара. Има и забранителни зони, в които водачите не могат да навлизат. Такива са пешеходните зони - Главната улица, паркове и градини, както и подлези. Тротинетките също по този начин не могат да се ръководят от малолетни деца.

Както към този момент стана ясно Париж дефинитивно сподели „ НЕ ” на електрическите транспортни средства чартърен.  Във френската столица бе извършен  местен референдум  да се забрани този метод на напредване. Така от 1 септември трите оператора бяха принудени да спрат да отдават чартърен тротинетки в града. Използваните досега  електрически транспортни средства ще бъдат преместени в други страни и градове.

Това евентуално е единственият вид, в който случаите тотално ще бъдат прекратени и добра концепция за опазване на реда по улиците в града. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР