Темата с паспортизацията засяга пряко мнозинството от гражданите и бизнесите

...
Коментари Харесай

Моделът за паспортизацията на сградите гъмжи от недомислия

Темата с паспортизацията визира директно болшинството от жителите и бизнесите и в дебата към нея се обрисуваха въпроси, които демонстрират, че не инцидентно периодите са отлагани няколко пъти.
Колко ще коства
Тарифите на консултантски и проектантски компании за правене на механически паспорти потеглят от 4-5 лв. на кв.м. За апартамент най-общо се загатват суми сред 300 и 800 лв.. " Едноцифрените хонорари за кв.м РЗП, които се тиражират в общественото пространство, може да се окажат резонни за правене на механически паспорти на регулярни обекти, обезпечени с цялостна документи ", разяснява проф. доктор инж. Атанас Георгиев, ръководител на Национална професионална секция " Конструкции " в Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП).

Сред така наречен съществуващи градежи, изграждани преди 2007 година, в удобно състояние да вземем за пример са постройките, правени след въвеждането на строителен контрол през 1999 година Документацията за тях се пази в архивите на общината и би трябвало да се заплати единствено за правенето на паспорта. При по-ранните градежи най-вероятно липсва техническа документи и съгласно закона е наложително да се направи проучване от специалисти. Усилията и часовете, които ще отнеме то, са непредсказуеми и е допустимо цените да скочат неведнъж. Големи разходи се обрисуват да вземем за пример пред етажните притежатели в панелните здания, защото градежите са типови и за тях няма документи. " Възстановяването на един капиталов план е доста по-скъпа работа от техническия паспорт, а механически паспорт не може да се направи, без да има капиталов план ", разяснява Борис Милчев, юридически съветник на Камарата на архитектите в България (КАБ).

" Обемът на работата и експертите, които правят обследването, са едни и същи без значение от РЗП на постройката. Затова разноските, разпределени сред повече притежатели, водят до по-ниска единична цена при огромните здания ", изяснява инж. Атанас Ангелов, ръководител ня УС на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти (БААИК). По формалната логичност това значи, че най-високи ще са цените за независимите здания, включително и селски къщи. Инж. Ангелов изясни, че от БАИИК дружно с сътрудниците от КИИП и КАБ работят по методика за обследването при техническите паспорти, която след това ще съгласуват с Министерство на регионалното развитие. В нея плануват и опростена процедура за по-малките обекти.
Големи разходи се обрисуват пред притежателите в панелните здания, защото градежите са типови и за тях няма документи. Фотограф: Надежда Чипева Ще платят ли съседите
Според наредбата механически паспорт се основава за постройката като цяло, т.е. не се планува притежателите на обособени жилища да могат да вземат решение казуса поединично. Това допуска обща организация и решения на етажната благосъстоятелност, както и взаимно събиране на средства за финансиране на техническите паспорти (в случай че в наложителния от 2011 година фонд ремонт за постройката няма достатъчно). Това прави задачата изключително сложна и омбудсманът Диана Ковачева, обрисува проблемите: " огромен брой необитавани жилища, нееднакво схващане на задачите на техническите паспорти и санирането в здания в етажна благосъстоятелност, разнообразни ползи на притежателите и на жителите, различия и компликации при обмисляне на дейностите за възобновяване на постройката ".
Капитал - брой 11
Наредба 5 планува техническите паспорти да може да се възложат с контракт от " някои от съсобствениците за сметка на всички съсобственици ". Този текст обаче въобще не кореспондира с органите на ръководство на етажната благосъстоятелност, заложени в закона за ръководството й. Освен това наредбата не обяснява по какъв начин съсобствениците, поели самодейността, могат да желаят от несъгласните да им възстановят средствата. Дали ще е непринудено или по правосъден си остава техен проблем. А и какво ще стане, в случай че няколко съсобственика по едно и също време поръчат техническата инспекция на разнообразни компании?

На фона на всичко мнозина етажни притежатели избраха да прежалят санкцията за неспазване на периодите и да оставят задачата за общините. В тях въпреки всичко са документите, а и те са в по-силна позиция да си съберат парите. " Запитвания и интерес има, само че действително нямаме информация за стартирали процедури за обследвания. Хората изчакваха да минат изборите с вяра, че периодите ще бъдат удължени ", обясниха от БААИС.
Ще се оправят ли кметовете
Съмненията дали кметовете ще се оправят с предизвикателство на паспортизацията са най-разнопосочни. Ако централно се разпределя финансов запас за задачата, опасенията са, че кметовете може да възложат тази активност на стеснен кръг доближени компании. За гилдиите това значи, че едни ще вземат лъвския къс, а други ще работят като подизпълнители. За жителите - че няма да имат надзор върху цените, а ще би трябвало да ги заплащат даже да са безпричинно високи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР