Цената на сделката е между 120 и 130 млн. евро.

...
Цената на сделката е между 120 и 130 млн. евро.
Коментари Харесай

Спас Русев е новият собственик на "Булсатком"

Цената на договорката е сред 120 и 130 млн. евро. Другият претендент за най-големия снабдител на телевизия е бил PPF Group. Бизнесменът твърди, че желае да развива оператора.
Най-големият снабдител на телевизия в България " Булсатком " публично ще има нов притежател, откакто офертата на Спас Русев беше определена от кредиторите на компанията. Сделката след оборване от създателя на оператора и акционер Пламен Генчев. За завършването на продажбата може индиректно да се съди по вписвания в българския и английския комерсиалния указател, като то беше публично доказано за " Капитал " и от страните по нея.

Според източници от пазара цената е сред 120 и 130 млн. евро. Промените в собствеността очевидно ще станат факт посредством промяна на сегашните кредитори на компанията с Русев.

Реклама Още един претендент
Спас Русев удостовери за договорката пред " Капитал " и съобщи, че ще развива " Булсатком " (виж интервюто). Той влиза през записаното в Люксембург сдружение Viva Corporate, което е притежател на българското " Вива корпорейт България ". Според източници на " Капитал " на финалната права до последно е имало още един претендент - чешката капиталова група PPF, като офертата ѝ е била близка по стойност. Участието на притежателя на " Йеттел България " и bTV беше разумно, защото операторът е единственият от трите огромни телекома, който не предлага телевизия.

Контролът над " Булсатком " опитваше да си върне и съоснователят на сдружението и миноритарен акционер с към 20% Пламен Генчев. с довода, че кредиторите са пренебрегнали негова алтернатива да е желан покупател. Така той се опита да спре договорката с арбитражно дело в Лондон и поискана неплатежоспособност в София, посредством която беше назначен краткотраен синдик. Този ход обаче очевидно единствено е съумял да отсрочи, само че не и да блокира продажбата.

Сделката беше предстояща от много време, откакто преси години операторът стартира да изпитва компликации с изплащането на задълженията, а кредиторите поеха контрола над компанията и започнаха финансово излекуване. Преди две години и половина беше назначен нов мениджмънт, воден от изпълнителния шеф Станислав Георгиев, чиято съществена цел беше да възвърне оперативно " Булсатком " и да спре приключването на клиенти с прибавянето на нови услуги и по-силното прекосяване към IPTV телевизия. С оздравяването акционерите имаха за цел да могат да излязат от инвестицията си след време. Инвеститори в английското Bulsatcom UK Holdco, което е шапка на едноличния притежател на оператора Bulsatcom Investment Limited, са фондовете BlackRock и Blantyre Capital, Българската банка за развиване (ББР), Европейската банка за възобновяване и развиване (EБВР), Пламен Генчев и още един фонд - Integral.

Това не е първата инвестиция на Спас Русев в телеком компания. Той е създател на " Телелинк ", беше акционер в албанския телеком ONE, както и в БТК, в този момент към този момент " Виваком ".
Реклама Още едно затруднение
От декларирано в българския Търговски указател регистриране излиза наяве, че се трансформира договорът за залог сред едноличния притежател на " Булсатком " от години - основаното в Лондон Bulsatcom Investment Limited и сдружението GLAS Trust Corpоration Ltd., което съставлява ползите на главните кредитори на " Булсатком " - фондовете Blantyre Capital и Black Rock, Европейската банка за възобновяване и развиване (EБВР) и Българска банка за развиване (ББР). От показаните документи се схваща, че има нов контракт за заем от 8 септември с оптимален размер на главницата по него 126.5 млн. евро, т.е. ориентировъчно това е продажната цена.

Вписването на променения
залог върху " Булсатком " обаче е получило отвод, защото не е прибавен новият " контракт за заем от 08.09.22 година и приложенията към него по отношение на страните заемодатели и заемополучатели и не се открива дали се касае за изменение на действителен заем, страни и дали не се касае до поръчителство на непознат нов дълг. " Отделно съгласно длъжностното лице притежателят (британското Bulsatcom Investment Limited) е в произвеждане по неплатежоспособност, което е спънка за регистриране на следващи промени по вписан залог. От английския указател излиза наяве, че залозите върху Bulsatcom UK Holdco и Bulsatcom Investment Limited са извършени от кредиторите, тъй че евентуално изкарването на сдруженията от актуалната процедура по неплатежоспособност е въпрос на време.
Бъдещето е неразбираемо
Пред " Капитал " Русев не пожела да разкрие финансовите параметри на договорката, като съобщи, че я финансира с персонални средства и заеми от интернационалните финансови институции. Той беше главен акционер в БТК (което оперира главно под марката Vivacom и възнамерява да се преименува) и я продаде с облага, а на телекома.

Въпреки оповестените от Русев проекти да развива " Булсатком " не е ясно какъв брой дълго предприемачът ще остане в оператора - пазарът е извънредно конкурентен, а другите съществени играчи - " Виваком " и " А1 България " редуцират разликата и имат надалеч по-сериозни запаси. Според отчета на КРС за 2021 година на телевизия пред " Виваком " с 626 000 и А1 с 525 000. През предходната година " Виваком " изкупи няколко районни снабдители на телевизия и интернет. Така няма да е особена изненада, в случай че след време Русев реши да продаде компанията или част от нея или на съперниците, или на различен нов състезател. При първия вид може да има и антимонополни компликации. За 2021 година приходите на " Булсатком " доближиха 161 млн. лева при загуба от 22 млн. лева и към 1250 заети през това лято.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР