След пауза държавната банка отново дава голям съмнителен кредит: 19

...
Коментари Харесай

ББР с кредит и за Маджо

След пауза държавната банка още веднъж дава огромен подозрителен заем: 19 млн. лева за компания, обвързвана с тогавашния водач на СИК Младен Михалев-Маджо. Наскоро основаната "Новактис " е новият собственик на тогавашния цех за уплътнители "Бросс ", измъкнат през скица с офшорки и заем от дълга си към две банки. Михалев е придобил фабриката за 100 лева, а в този момент я е продал на финансираната от ББР компания за най-малко 6.5 млн. лева
Преди една година управлението на държавната Българска банка за развиване (ББР) бе заменено поради подозрения към провиснал огромен заем. Това сякаш действаше възпиращо за новия ръб и от този момент проблематичната процедура да се финансират с големи суми, достигащи 150 млн. лева, съмнително близки до властта компании поспря. Насред пренасочения фокус на обществено внимание към изборите обаче, наподобява, позабравените остарели способи се възобновяват, въпреки и не в познатите мащаби.

Конкретно става въпрос за 19 млн. лева заеми, отпуснати от ББР за неотдавна основаната компания " Новактис " с контракт от 6 април. Формално нейни притежатели са две лица - Мирослав Илиев (70%) и Красимир Минчев (30%), само че косвените индикации водят към тогавашния водач на силовата формация СИК Младен Михалев-Маджо. Два дни по-късно, на 8 април, компанията придобива парцели в Силистра и Варна от " Феникс кепитъл ". Основно това е тогавашният цех за аерозоли, силикони и други уплътнители на банкрутиралия " Бросс холдинг ", който посредством много противоречиви дейности през 2013 година измъкна активите безусловно под носа на тогавашните си кредитори - ОББ и ДСК, и ги остави с към 10 млн. лева несъбираеми вземания. на " Биволъ " от 2019 година, основано на изтеклите документи от Panama Papers, пък сподели, че макар че не е заявен като подобен в България, краен автентичен притежател на " Феникс кепитъл " е точно Михалев.
Бившият цех на " Бросс холдинг " (кадърът е от 2012 г.) в Силистра беше обект на дълъг правосъден спор с кредиторите на компанията и не работи от години. Източник: Гугъл Street View Рестарт с познати лица
За това, че още веднъж зад " Новактис " стои той, индикациите са косвени. Мажоритарният притежател и изпълнителен шеф на сдружението, купило завода със заем от ББР, Мирослав Илиев е бил в борда на " Бросс холдинг " над 10 години - от 2002 година до залеза на завода при започване на 2013 година Новата компания значително репликира предходната - и при нея официално притежателите се водеха две лица, които, преди да основат " Бросс " през 1997 година във Варна (първоначално като вносител на строителни материали), нямат бизнес история и известни връзки със СИК или Михалев. Това са Здравко Петров Гючлиев и Сергей Петров Липчев.

Другият акционер в " Новактис " и ръководител на борда - Красимир Минчев, от 2012 година е съучастник с Илиев в " Провентусс България ", което е дистрибутор на уплътнители с по към 4-5 млн. лева годишен оборот. Преди несъстоятелността на " Бросс холдинг " в рамките му имаше друга компания " Провентус ", която е в разпродажба и очевидно активността е трансферирана към новата - тя даже продължава да употребява същия уебсайт и мейл.

Третият член на съвета на шефовете е Валентин Василев. Той е бил шеф на клона във Варна на свързаната със СИК Първа източна интернационална банка (ПИМБ, през днешния ден Интернешънъл асет банк) до 2005 година, а по-късно до 2010 година поема този в родният град на Михалев Силистра, където е построен и въпросният цех.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР