Проектът за тунел под Петрохан вече има избран вариант. Според

...
Коментари Харесай

Мечтата под Петрохан

Проектът за тунел под Петрохан към този момент има определен вид. Според сегашните калкулации той ще е дълъг близо 7 км и ще коства над 600 млн. лева Информацията към това оборудване обаче се пази от обществеността по неразбираеми аргументи.
Петроханският проход е кошмарът на пътуващите сред Монтана и София. Въпреки че е най-прекият път сред двата града, той е претрупан с тежкотоварен трафик, основен е и с доста завои. Пътят е мъчнопроходим, като тази зима даже беше затворен за цяла седмица. Алтернативният път Е-79 сега се уголемява, само че няма скоро да бъде подготвен. Затова и фантазията за тунел под Петрохан, която съществува от десетилетия, мъчно ще бъде забравена. Проектът е скъп, тъй като ще редуцира пътя сред София и Монтана, ще понижи и пътните произшествия.

През 2020 година по социална поръчка на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) беше направено прединвестиционно изследване. То обаче не е обществено и " Капитал " изиска достъп до него, само че беше позволено единствено преглеждането на 11 папки и класьори с техническа информация за малко време. Част от данните въпреки всичко може да бъдат показани. Става ясно, че АПИ към този момент е избрала вид - най-скъпият и дълъг тунел, който по сметки ще коства най-малко над 600 млн. лева
Един остаряла концепция
Ако се погледнат медийните заглавия през последните 15 години, концепцията за тунел под Петрохан от време на време е изтупвана от прахта, само че след това отново е прибирана в чекмеджетата на администрацията. Според няколко източници инженери планове за тунела има още от времето на социализма.

Сега най-малко най-сетне е приключено прединвестиционното изследване. За трасето са били направени три разновидността, които се проучват в изследването. Различните варианти се съпоставят по няколко фактора - екологичен, технико-икономически и какъв брой земя има отчуждаване, с цел да се построи пътя. Разглежда се и какъв брой пари ще са нужни, като оценката на строителството е осъществена на база настоящите цени от изпълнените обекти през последните три години със завишение от 10% заради догатката, че процедура за възлагане на изпълнителите е малко евентуална да стартира през 2025г.

На експертен технико-икономически съвет (ЕПИС) на АПИ на 7 декември 2020 година са решили, че " в идната фаза на планиране светлосиния двупътен тунел да стане два еднопътни с по две дейни ленти ". От това излиза наяве и че светлосиният вид е определеният. Видно от таблицата, той е най-скъп, най-дълъг, само че и ще редуцира най-вече пътя сред София и Монтана. В изследването е посочена обща сума от 610 млн. лева за пътно строителство, само че след експертния съвет на една от страниците на изследването се показва, че планът ще коства общо 623 млн. лева Не излиза наяве от кое място тъкмо идва тази разлика. Може би е прикрита в някоя от досиетата на изследването, само че опцията за изчитане на стотиците страници бе лимитирана (виж края на текста). В собствен отговор до депутата Росица Кирова, някогашният районен министър Петя Аврамова изяснява, че светлосиният вид имал най-късо трасе и се преодолявала най-голяма денивелация.
Автор: Капитал Капитал - брой 19
Проектът включва още обход на село Бучин проход, откъдето стартира и нов път, следва източен обход на село Гинци и най-после - тунел с дължина 6.845 км под Петрохан. У нас до момента не изграждан толкоз дълъг тунел - най-дългият, който се строи сега, е тунел " Железница " на автомагистрала " Струма ", като той е 2 км.

Следващата стъпка е да се преценяват екологичните процедури. Пътната организация е изпратила писмо до Министерство на околната среда и водите за капиталовото си желание. Сега екоминистерството би трябвало да се произнесе какви процедури са нужни - за екологична оценка, оценка по въздействието на околната среда и така нататък на новото трасе. След това занапред ще има и отчуждителни процедури и чак тогава може да се премине към техническо планиране.

Все още няма и съответен източник на финансиране, само че се разяснява вид с публично-частно партньорство. Досега този модел не се е ползвал за огромен пътен план. През 2017 година в отговор на депутатски въпрос някогашният районен министър от ГЕРБ Лиляна Павлова е обяснила, че с увеличените доходи на АПИ от тол такси ще може да се мисли и за вложения като петроханския тунел. Сега обаче, когато излиза наяве, че тол таксите въобще не са толкоз съществени като доходи, ще се търсят други възможности. Проектът не е включен в оперативните стратегии, тъй като е на прекомерно ранен стадий.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР