НСИ за първи път не успя да преброи всички места

...
НСИ за първи път не успя да преброи всички места
Коментари Харесай

Как преброяването почти се провали и една добра новина от него

НСИ за първи път не съумя да преброи всички места и хора в България. Електронното броене този път се оказа проблематично. До края на годината би трябвало да има нов статистически портал за данни на равнище общини.
Район " Витоша " в София няма изключително доста улици и няма канализация. Другото, което става известно, липсва, е преброители. " Там нямахме никакви искащи. Трудно намерихме ", признава Магдалена Костова, началник на дирекцията за демография и население в Национален статистически институт. Витоша е един от 1700 преброителни сектора в цялата страна, които са напълно необходени.

Това е проблем, тъй като за част от страната Национален статистически институт е останал " кьорав ". Извън тези 1700 сектора, множеството от които са в София, става дума за още 2600 с непълни данни за популацията и съвсем 5200 - с непълни данни за сградния фонд. За съпоставяне - преброителните сектори в страната са общо 33 хиляди.

" Един сектор има към 120-150 жилища и 250-300 лица. Те в огромната си част са в София и са по-големи. В някои има преброени електронно, в други няма нищо. Затова се наложи да създадем оценка, която допуска плюс-минус 2% неточност ", изяснява Костова. Преведено, това значи от минус 150 хиляди до плюс 150 хиляди души. Тоест или сме изгубили милион, или 700 хиляди.
Магдалена Костова – шеф на дирекция " Демографска и обществена статистика " в Национален статистически институт, споделя че за първи път не са разчитали на изборните описи Фотограф: Юлия Лазарова Реклама
Защо не се преброиха?

Всички проблеми на Национален статистически институт потеглят от две направления - преместването на началната дата и пагубния старт на електронното броене. Още в първите дни на електронния портал - при започване на септември предходната година, той се срина поради ДДОС офанзиви. Въпреки че беше възобновен и работеше с прекъсвания, това очевидно обезвери мнозина, които не съумяха да се преброят, когато желаеха. " Ние удължихме периода - само че най-големият дневен растеж беше на 15 и 16, което беше първият краен период. После при удължението падна интензивността ", споделя Костова. В последна сметка онлайн са се преброили 36% - двойно по-малко от предстоящото и по-малко даже отпреди 10 години, когато бяха 41%.

" Ниският брой на преброените онлайн в действителност обърка цялата ни организация и обмисляне. Ние бяхме възнамерявали на най-малко 50% електронно броене. И това повлече неприятности - преброителите не ни стигнаха, изключително в София, трябваше да допечатваме карти ", изяснява директорката в Национален статистически институт.

Отлагането беше другият проблем. Първоначалната дата беше 22 януари, само че тя беше анулирана поради коронавирус. Костова прецизира, че са се старали да е надалеч от авансово известните избори - през април и октомври. Годината обаче се оказа с доста повече политическа интензивност, а това стана кардинален проблем.
Реклама
" Има известна доза негативизъм ", споделя тя, до момента в който се чуди по какъв начин да опише акцията против преброяването, която стартира от антиваксърството и засегна и присъединяване в изборите.

Отлагането е навредило и на набирането на преброители. Първоначално наетите още през 2020 година е трябвало да изчакат още седем месеца, а това е трансформирало проектите и част от тях са отпаднали, трябвало е да бъдат обучавани нови хора - де факто Национален статистически институт е бил в развой на непрестанен оборот на преброители. София пък е изключително потърпевша, защото заплащането не е било атрактивно по отношение на възнагражденията в столицата.

Като цяло, споделя Костова, вярата ѝ е идващото броене да не включва въобще вървене по вратите и попълване на карти (които този път са над 3 милиона), а да се случи по регистри и онлайн.
Ако има доста висок % на отказали да отговорят (на спомагателните въпроси - бел. ред.), да вземем за пример 30-40%, останалите данни се смятат за ненадеждни. И няма да можем да ги публикуваме, което ще е загуба. И за нас, и за обществото. За мен е тъпо - този път включихме доста нови въпроси. Да запълним неналичието на данни за енергийната успеваемост, възобновима сила и впрочем. Няма указател какъв брой жилища са санирани. Магдалена Костова
началник на дирекцията за демография и население в Национален статистически институт

Новият указател на Национален статистически институт
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Промишленост 1 Политика 2 Икономика 3 Строителство и парцели 1 Отбрана 2 Промишленост 3 Икономика Реклама
Добрата вест, която статистическият институт има по-късно броене обаче, е обвързвана с нова услуга, която ще се появи тази година.

По европейски правилник България е задължена да даде мрежа на популацията в един квадратен километър, или т.нар геореферирано население. Това е невероятно, тъй като ние нямаме народен адресен указател, а едвам 30% от територията е покрита от кадастъра. Изправени пред този проблем, Национален статистически институт вземат решение да се оправят сами.

" Наложи се ние да създадем през 2020 година един прелиминарен обход на територията. Наехме 2000 регистратори за три месеца, които обходиха цялата страна. И върху подложката от кадастъра потвърдиха сградния фонд, а там където няма, точкувахме всички жилищни здания. Всички те към този момент имат координати ", изяснява Магдалена Костова.

Това е де факто първото броене, което лежи на тази основа - до момента то се правеше по отношение на изборните описи. След обхода Национален статистически институт е разделило страната на над 33 хиляди сектора, всеки от които е имал даден брой здания и в тях е нанесено население.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Подобен указател, който би бил пъклен потребен както на откриватели, по този начин и на общини, с цел да възнамеряват политики и да могат да вършат съответни намеси на територията, ще бъде пуснат онлайн от Национален статистически институт, дават обещание от там. Държавата по този начин или другояче е платила за това.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР