България има нужда от 2100 км магистрали, но към момента

...
България има нужда от 2100 км магистрали, но към момента
Коментари Харесай

На България й липсват 1230 км магистрали и нов мост над Дунав

България има потребност от 2100 км автомагистрали, само че все още от тях не са построени цели 1230 км Все още няма магистрална връзка сред северната и южната част на страната Това би трябвало да се промени с построяването на автомагистралата от Русе до Велико Търново и тунелът под Шипка Планира се и трети мост над Дунав, още веднъж при Русе - Гюргево
Построили сме не повече от половината километри от автомагистралите, с които трябваше да сме подготвени още преди 10 година Такава равносметката направи служебният министър на районното развиване арх. Иван Шишков по време на представянето на разбор на Министерство на регионалното развитие и Агенция " Пътна инфраструктура " за положението на автомагистралите и визията за развиване на пътната мрежа.

Подобни събития нормално са изпълнени с клишета за светлото бъдеще и обещания за нови градежи. Но отвън това припомнят и за печалната истина за положението на пътната мрежа.
Реклама
" България има потребност от 2100 км стратегически пътни сектори, с цел да имаме естествена пътна мрежа ", споделя министър Шишков, а до момента са издигнати единствено към 870 км. Или остават 1230 километра за създаване след 15 години участие в Европейски Съюз и милиарди усвоени точно за въпросните пътища. Все още няма директна магистрална връзка сред северна и южна България, липсват и връзки сред плануваните пътища и автомагистрали с към този момент построената мрежа. Така беше при построяването на Дунав мост при Видин, който към момента стои в нищото, а по всичко проличава, че по този начин ще бъде и с планувания нов мост край Русе, за който вицепремиерите на България и Румъния се договориха в понеделник.

Причината за това съгласно служебния министър Иван Шишков е неналичието на тактика и концептуално мислене за развиването на районите в страната. Но сигурно става дума и за корупция, и за конфликт на ползи - завършването на главните автомагистрали и пътища ще лиши страната от опцията непрекъснато да желае за тях средства от Европейски Съюз. Отново си приказваме за нов мост над Дунав На среща в Букурещ на 26 септември вицепремиерите на България и Румъния Христо Алексиев и Сорин Гриндияну се договориха за трети мост над Дунав. Инфраструктурното оборудване ще бъде построено при Русе - Гюргево. За задачата ще бъде подписано съглашение сред двете страни, само че по кое време тъкмо не е ясно.

В различен документ те ще регламентират уговорките на двете страни за осъществяването на плана Fast Danube (за целогодишно корабоплаване по река Дунав) и основаването на взаимно сдружение за ръководство на дейностите по плана.
Министър на на районното развиване и благоустройството Иван Шишков, зам-министърът Захари Христов, ръководителят на УС на АПИ инж. Иво Иванов и инж. Десислава Паунова – член на УС на АПИ по време на конференцията в Министерство на регионалното развитие Източник: Министерство на регионалното развитие
В средата на октомври двамата вицепремиери възнамеряват обща среща в Брюксел, на която ще показват дружно план за финансиране на идната фаза от Fast Danube и Дунав мост 3. От министерството към момента не споделят информация по кой инструмент от Брюксел ще опитат финансират третия мост над реката, каква част вероятно ще бъде националното съфинансиране и в какви периоди ще се осъществя той.
Реклама
По тематиката за нов мост на река Дунав обаче се приказва от години. Правителството на Кирил Петков я повдигна директно след встъпването си в служба, като даже обещаваше в границите на 4-годишен мандат " 4-5 моста " на Дунав и 3 тунела под Стара планина. Впоследствие се разбра, че занапред следва да се вършат разбори и изследвания къде и по какъв начин вероятно биха били построени тези мостове, а това ще отнеме доста време. За русенци, които от дълго време страдат от натоварения трафик и неналичието на съответна инфраструктура в района () е ясно, че казусът с мостовете не е единствено неналичието на вложения в Северна България през последните десетилетия, само че и невисок интерес от румънска страна в тази посока.

През април след еднодневното посещаване на премиера Кирил Петков и други представители на българското държавно управление в Букурещ, на което участва и, бяха поети по-конкретни задължения за нов мост над реката и се сътвори работна група с специалисти от двете страни за работа по плана. До къде сме с автомагистралите

Магистралите в градеж са 186 километра. " 67 километра " Хемус " за първите три лота, " Струма " - 17 км, " Европа " - 14.5 км. Магистралите с планова подготвеност са - " Русе-Велико Търново ", " Хемус " - 96 км, " Европа " - 16.5 км " и 87 км от пътя Видин - Ботевград, сподели още министър Шишков, като регистрира, че 38% от автомагистралите, които би трябвало да се проектират и построят, са съвсем до средата.
Построени пътни сектори до 2000 година: общо 324,3 км Построени пътни сектори от 2000 година до 2010 година: общо 140,5 км Построени пътни сектори след 2010 година: общо 405,9 км Пътни сектори в градеж: общо 186,5 км Пътни сектори с планова подготвеност: общо 229,3 км Бъдещи пътни сектори: общо 802 км Данни: МРРБ
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР