Телевизия прокарва незаконен път в защитена местност и ограничава достъпа

...
Телевизия прокарва незаконен път в защитена местност и ограничава достъпа
Коментари Харесай

Природозащитници: На защитен плаж се снима голяма телевизионна продукция с тежка техника

Телевизия прокарва противозаконен път в предпазена околност и лимитира достъпа на гости до плаж в Странджа. С това въвеждащо изречение обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България " популяризира до медиите имейл, в който твърди, че " на плаж " Листи ", който е в Природен парк " Странджа " и до който няма улеснен достъп за МПС, е прокаран противозаконен път в гората и плажът е блокиран за гости от телевизионна продукция, която снима своето шоу там ".

Притеснението на природозащитниците идва от оповестено видео в Facebook групата " Да запазим Корал ". В него жена на има Гери Николова демонстрира по какъв начин голям брой дървета директно зад плажа са изкоренени, а от фрагментите се вижда, че през мястото е минавала тежка техника. Тя прибавя, че е била посрещната от " снимачен екип с доста техника ".



По думите ѝ в региона се снима новото предаване на " Нова телевизия " " Игри на волята ", което би трябвало да стартира да се излъчва през есента. Николва прецизира още във видеото, че снимачният екип ѝ е обяснил, че плажът е нает до септември, с цел да се снима продукцията.

" Плажът е част от естествен парк " Странджа " и е част от предпазена околност " Силистар " и не би трябвало да им достъп на тежка техника ", изяснява дамата, до момента в който се разхожда измежду изкоренените дървета. От видеото се вижда, че на плажа и в гората са ситуирани тоалетни и друга инфрасктруктура.


" За да остане природа в България " напомня, че при започване на годината беше изработен опит да бъде предан чартърен плаж " Липите ", който се намира наоколо до " Листи " и е един от последните незастроени плажове с стеснен достъп на МПС в Странджа. След цивилен напън министърът на туризма Николина Ангелкова анулира заповедта за отдаване чартърен на " Липите ".

" Пътят, прокаран с тежка техника в гората, е неприемлив съгласно режима на предпазената околност. Нарушителят може да бъде глобен с санкция от 500 до 5000 лева за действието си според Закона за предпазените територии. Възможно е да се окаже, че има и нарушавания на Закона за биоразнообразието, защото територията попада и в предпазена зона от мрежата Натура 2000, а за момента няма информация за координиране на активността по този закон. Незаконните действия би трябвало да бъдат спрени, пътят би трябвало да бъде рекултивиран, а достъпът на жители до тази част на парка да бъде възобновен ", пишат в позицията си от обединението и допълват, че приготвят сигнал за нарушаванията до виновните институции.


" Дневник " изпрати въпроси до публицистичния имейл на " Нова телевизия " за коментар на обвиняванията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР