Телекомуникационният оператор Vivacom дари две умни пейки на община Бургас.

...
Телекомуникационният оператор Vivacom дари две умни пейки на община Бургас.
Коментари Харесай

Умни пейки с формата на книга дари Vivacom на община Бургас |

Телекомуникационният оператор Vivacom подари две умни пейки на община Бургас. Иновативните уреди са основани във формата на отворена книга и върху тях може да се прочете забавна информация за значими исторически персони от българската и международна история, съдействали за развиването на града. Пейките имат Wi-Fi Hotspot за безвъзмезден мобилен интернет и USB портове, които разрешават на жителите да зареждат мобилните си устройства когато и да е.

Новите градски придобивки се намират на площад „ Св. св. Кирил и Методий “ в Бургас пред най-големия храм в Югоизточна България – православния храм „ Св. св. Кирил и Методий “. Върху пейките може да се прочете информация за един от най-успешните кметове на морския град Димитър Бракалов, както и за Рикардо Тоскани, съдействал в огромна степен за урбанизацията и модернизацията на Бургас.

Димитър Бракалов (1840 година – 1903 г.) е първият българин, който купува жътварска машина от Англия, а по-късно и вършачка. В земеделските му стопанства за първи път се отглеждат новите за българите по това време култури картоф и слънчоглед. Бракалов е шеф на стотици хора от района. Интересно е да се означи, че постройката, където през днешния ден се обитава Етнографският музей на Бургас се назовава „ Бракалова къща ”, точно тъй като е била негов дом.

Другата значима персона, за която може да се прочетат забавни обстоятелства върху една от пейките е Рикардо Тоскани (1857 година – 1929 г.) – едно от най-големите имена в историята на бургаската архитектура. Като италиански ученик той внася в архитектурата на новото строителство на гр. Бургас главните белези на неостиловете. Тоскани проектира паметни здания, банки, жилищни, жилищно-търговски и търговски здания и обработва фасадите до оптималната помпозност. Сред постройките, които проектира е и църквата „ Св. св. Кирил и Методий “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР