Технологията е разработена от две холандски компании CirTec и KNN

...
Технологията е разработена от две холандски компании CirTec и KNN
Коментари Харесай

Революция: Холандците направиха път от използвана тоалетна хартия

Технологията е създадена от две холандски компании CirTec и KNN Cellulose и разрешава да се преработи употребяваната тоалетна хартия в материал, от който да се поставят пътища.

Тя е тествана при строителството на километрова велоалея, съединяваща град Леуварден, столицата на провинция Фрисландия и неголемия град Стинс.

CirTec откри първата рециклираща станция за приемането на целулоза от употребена тоалетна хартия.

Статистиката сочи, че в Холандия ежегодишно се употребяват към 180 000 тона тоалетна хартия. Така компанията започва 2-годишен пилотен план, наименуван Cellvation Project.

С помощта на станцията, CirTec ще получава към 400 кг целулоза годишно. След почистването и стерилизацията на тоалетната хартия, ще се генерира материал, който може да бъде употребен в качеството на суровина за други артикули, в това число за основаването на асфалт.

В Холандия множеството пътища са с асфалтово покритие OGFC (open-graded asphalt friction course), което е поресто и водопроницаемо. За основаването на това покритие се употребява голямо количество битум, който съединява камъните и пясъка, от които се получава асфалтът.

Целулозата се прибавя за втвърдяване и по този начин битумът не се стича от елемента по време на обработка, превозване на материала и по време на полагането на пътя.

Велосипедната алея е издигната преди 2 години, само че едвам в този момент нововъведението стига до нас. Тя не може да бъде различена от другите сектори от пътя, споделят от компанията-производител.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР