Технологиите и навлизането на големите данни в застраховането ще помогнат

...
Коментари Харесай

Застрахователният пазар узрява все повече за идеята за дигитализация

Технологиите и навлизането на огромните данни в застраховането ще оказват помощ на бранша да се приближи до клиентите, като предложи повече персонализирани решения, съобразени с потребностите им. Този развой се форсира от пандемията, която е принудила фирмите да цифровизират активността си по-бързи темпове, с цел да могат да отговорят на новите условия. Фактори са и растящата подготвеност на потребителите да употребяват електронни канали за връзка със застрахователите и брокерите, както и готовността на регулаторите да спомагат за основаването на удобна правна среда за задачата. Това са част от изводите, към които се сплотиха представители на бранша в един от панелите на проведената от " Капитал " годишна конференция Fintech Summit 2021.

Като цяло обаче за момента навлизането на технологиите в застраховането остава по-скромно спрямо банковия бранш, а наличието на нови играчи в лицето на софтуерни компании, предлагащи застрахователни решения, е минимално. Обяснение за това ненапълно може да бъде и фактът, че сходно на други страни в района локалният осигурителен пазар остава по-слаборазвит в съпоставяне със западните страни да вземем за пример, като главният мотор обичайно за автомобилните полици, до момента в който имущественото, здравното и животозастраховането са относително по-скромно показани. Да узрееш за технологиите

Допреди пандемията застрахователите посочваха като две основни пречки пред дигитализацията на бранша относително консервативното отношение на клиентите, които като цяло избират директния човешки контакт при покупката на застрахователни артикули, както и мощната степен на регулираност, която ги лимитира да са по-гъвкави в предлагането. В актуалните условия се следи прогрес и в двете направления.

При откриването на панела зам.-председателят на Комисията за финансов контрол (КФН), управляващ ръководство " Застрахователен контрол ", Владимир Савов разяснява изгодите, които носи софтуерният прогрес за бранша - по-голяма ангажираност на клиентите, по-добро ръководство на риска и мониторинг, както и по-добри back-office процеси и нараснала успеваемост. Той очерта и другите посоки, в които да се преглеждат опциите за цифровизация - отдалечени продажби, потребление на телеметрични данни и така наречен интернет на нещата (IoT) при ръководството на риска, отдалечено обслужване при вреди и повишение на осведомителната сигурност в застрахователния бранш. " По всички тези посоки имаме вяра, че съществуващата регулаторна рамка обезпечава нужните съществени правни учредения, нужни за развиването им ", уточни Савов.

Самите застрахователи пък регистрираха, че въпреки и като цяло методът, по който доближават до клиентите си, да не се е трансформирал значително за миналата година, пандемията е дала подтик на към този момент почналите процеси на смяна в потребителските настройки. " Все още продаваме почти половината от продуктите си в общото обезпечаване през брокери, а в животозастраховането към 30% от продажбите са през банки и към 20% през брокерски компании. Това, което се промени вследствие на пандемията обаче, е, че имаме доста по-висок дял на " подготвени за цифровизация " клиенти - хора, които са съгласни да ги обслужваме от разстояние ", описа ръководителят на изпълнителния комитет на " Алианц България холдинг " Йоанис Коцианос.

" Не следим фрапантна смяна в дистрибуционните канали вследствие на пандемията. Това, което чакаме да се промени, е потребността на клиентите за персонализация на продуктите, които употребяват - живеем в интервал, в който застрахователите би трябвало в действителност да показват емпатия към клиентите си и да приспособяват предложенията си към действителните им потребности ", уточни и ръководителят на управителния съвет на " Еврохолд България " Кирил Бошов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР