Технологии като изкуствения интелект могат да бъдат използвани не само

...
Технологии като изкуствения интелект могат да бъдат използвани не само
Коментари Харесай

Киберсигурност – от специализирана дисциплина до въпрос на оцеляване

„ Технологии като изкуствения разсъдък могат да бъдат употребявани освен за задачата, за която са основани, а и за постигането на задачите на хора, които имат упоритости за бързо замогване и ниски морални ограничавания. С оглед на високия % на сполучливи хакерски атаки, които са породени или спомогнати от ниска киберхигиена, елементарно може да обобщим, че пътят към киберада е павиран от необразовани хора “.

За това предизвести по време на тазгодишното издание на годишното събитие на ISACA Sofia Chapter Day Антон Пулийски, ръководител на Клъстер за интеграция на нововъзникващи технологии (ETIC) и създател на КиберКЛУБ, като подчертава и върху решението:

„ Критичната мисъл е фундаментът при битката с напреднали закани като дийпфейк да вземем за пример и в това би трябвало да вложим нашите старания. Когато приказваме за умни градове, би трябвало да сме наясно, че те са за умни хора – хора, които задават верните въпроси, в верния миг и имат методология за търсене на решения в интерес на обществото. Няма точна рецепта, по която някой може да стане сполучлив ИТ експерт или експерт по киберсигурност, само че сигурно много оказва помощ настройката за непрестанно учене и самоусъвършенстване “.

По думите му, в случай че в миналото киберсигурността е била част от професионалните отговорности на ИТ отделите, то към днешна дата тя към този момент е метод на мислене за всички. Това значи „ непрестанно да следим заобикалящата ни среда и самодейно да идентифицираме дебнещите ни невидими закани. Броят на тези невидими закани се усилва експоненциално през последните години, а за размерите им можем да съдим по увеличаващия се брой на умни електроуреди, които навлизат в нашето всекидневие – умни прахосмукачки, които знаят какъв брой е огромно нашето жилище и по кое време не сме си у дома, умни асистенти, които дават отговор вместо нас на въпроси, умни устройства, които съхраняват нашата информация, умни коли, които откарват нашите деца до учебно заведение и така нататък “, изброява Антон Пулийски.

КиберКЛУБ – киберсигурност от А до Я

Според него „ технологиите навлизат много по-бързо от способността на хората да осъзнаят всички опасности, свързани с това, а тези, които ги осъзнават, не всеки път са от положителната страна “.

За да отговорят на тези провокации, от КиберКЛУБ работят в три съществени посоки.

Първото – „ Киберсигурността при нововъзникващите технологии “, цели налагането на тематиката за киберсигурността като обвързван аспект на нововъведенията като дронове, роботи, изкуствен интелект, виртуални действителности, които трансформират актуалната реалност и „ размиват границата сред полезността и зависимостта “.

Второто направление е „ Киберсигурност на стадия на планиране “. „ Всеки откривател, който основава новаторски артикул, е редно да обръща внимание на равнището му на киберуязвимост, с цел да подсигурява сигурната и безвредната му интеграция “, показва създателят на КиберКЛУБ.

Третото главно направление на организацията е „ Киберкултура “, като то е ориентирано към развиването на по-устойчиво познание и отношение към тематиката в цялото общество. В КиберКЛУБ се разискват както тематики, свързани с общото повишение на киберкултурата, по този начин и такива, ориентирани към кариерното развиване в тази област.

„ Освен че сме интернационална мрежа, КиберКЛУБ е подсилен от над 90 организации в България. Работим с мрежа, включваща най-голямата киберасоциация в света, най-голямата работодателска организация, голям брой неправителствени софтуерни организации, както и множеството от най-големите университети, като в част от тях към този момент има учредени и университетски КиберКЛУБ-ове. Това е най-краткият път за хора, които желаят да се ориентират кариерно, да схванат от другите гледни точки на ментори и лектори по какъв начин стоят нещата в сферата “, споделя още Антон Пулийски и обобщава в умозаключение:

„ Киберсигурността към този момент е метод на мислене и то освен в ролята ни на чиновници в огромна корпорация или притежатели на бизнеси, само че и като родители, жители и дейни участниците в общественото общество. Киберхигиената е все по-задължително умеене за оцеляване в актуалния взаимосвързан софтуерен свят “.

Именно върху популяризирането на това умеене на всички равнища – от А до Я, се концентрира и самият КиберКЛУБ.

Антон Пулийски ще вземе присъединяване в панела Data Gravity & Cybersecurity в границите на тазгодишното издание на софтуерния конгрес Digital Trends.

Иван Гайдаров

 

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР