Технологичният сектор завърши 2020 г. със страхотни резултати.Седемте най-ценни американски

...
Технологичният сектор завърши 2020 г. със страхотни резултати.Седемте най-ценни американски
Коментари Харесай

Американските технологични гиганти изпратиха 2020 г. с рекордно представяне

Технологичният бранш приключи 2020 година със страхотни резултати.

Седемте най-ценни американски софтуерни компании - Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Фейсбук, Tesla и Nvidia – са прибавили общо 3,4 трилиона $ към пазарната си капитализация през последната година в изискванията на пандемия от ковид и международна  икономическа рецесия.

На фона на продължаващия оптимизъм към продажбите на iPhone, възходящото търсене на платформата Teams на Microsoft, неспирният надзор на Amazon върху електронната търговия и дуопола на Гугъл и Фейсбук в онлайн рекламите, темпото на напредък на софтуерните колоси не бе забавено нито от COVID-19, нито от следствията за монополни практики.

Може би най-голямата изненада обаче беше ралито на акциите на Tesla, чиято стойност се усили съвсем девет пъти през 2019 година, повишавайки пазарната капитализация на производителя на електрически коли до 669 милиарда $. През декември Tesla се трансформира в най-скъпата компания, дебютирала в показателя S&P 500. При включването си в бенчмарка Tesla стана 5-тата най-скъпа компания в него.

Същевременно с това пазарната капитализазция на производителят на чипове Nvidia се удвои през 2020 година, достигайки 323 милиарда $. Това я прави седмата най-скъпа софтуерна компания и 16-тата най-скъпа компания в Съединени американски щати. Популярността на графичните й процесори за гейминг устройства е толкоз висока, че компанията изпитва усложнения да отговори на търсенето. През септември тя разгласи, че ще придобие дизайнера на чипове Arm Holdings от японския софтуерен конгломерат SoftBank за 40 милиарда $. Сделката обаче може да бъде блокирана от китайските регулатори.

Най-впечатляващо бе представянето на Apple, чиято стойност набъбна с близо 1 трлн. $ на фона на повишаване на акциите на компанията с 81%. Пазарната капитализация на Amazon, която се възползва т растежа на онлайн търговията и на бизнеса й с облачни услуги, набъбна с към 710 милиарда $ през 2020 година Microsoft добави 480 милиарда $ към пазарната си капитализация, а Alphabet и Фейсбук – 268 милиарда и 193 милиарда $.

Тези резултати се отразиха и на класациите на най-богатите хора на планетата. Шефът на Amazon Джеф Безос е най-богатият човек на планетата, следван от основният изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск и съоснователя на Microsoft Бил Гейтс. Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг е пети, а  в топ 10 влизат още създателите на Гугъл Лари Пейдж и Сергей Брин, както и някогашният основен изпълнителен шеф на Microsoft Стив Балмър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР