В основата на продукта е мед, който може да удължи

...
В основата на продукта е мед, който може да удължи
Коментари Харесай

Хапче за дълголетие приготвят наши учени

В основата на продукта е мед, който може да удължи живота с 30%
Хранителната добавка ще е подготвена до края на годината

Чрез ЯМР учените изследват молекулите в меда

Наши учени създават хапче за дългоденствие, в основата на което е характерен мед. Очаква се хранителната добавка да е подготвена до края на годината, заяви пред “Труд news ” проф. Милен Георгиев от института по микробиология на Българска академия на науките. В основата на хапчето е мед, какъвто има единствено в избран регион от страната, а изследвания на екип от учени към този момент са открили, че въпросният мед може да удължи живота с 30%.

Проф. Георгиев изясни, че от меда се получава субпродукт, който не съдържа захари, с цел да може добавката да се употребява и от диабетици и от хора с нетърпимост към захарите.

“Използвахме нуклеарно магнитен резонанс (ЯМР), посредством който установихме уникалността на потребления мед ”, разяснява ученият, който бе безапелационен, че като химичен профил употребяваният за основаването на хранителната добавка пчелен артикул го има единствено в избран регион на страната.

Учените са опитали в лаборатория по метаболомика, в която употребяват моделен организъм - кръгли червеи от типа C. Elegans, които имат високо генетично подобие с индивида и са неповторима система за проучване на затлъстяването и дълголетието. Установено е, че тези червеи стопират да стареят, когато гладуват, и по този начин могат да живеят два пъти по-дълго от естественото.



“Имаме мутанти от тези червеи, които живеят двойно по-дълго и с потреблението им можем да установим освен с какъв брой % се удължава животът, само че и по какъв механизъм става това ”, сподели проф. Георгиев. Той изясни, че и билките, и растителните екстракти, и медът са комплицирани химични смеси, които се въздействат от изискванията на околната среда.

“Идеята ни е не да създадем артикул, който да се популяризира и да се продава шест месеца или година, а научно да го охарактеризираме под формата на метаболитен отпечатък. Т. е. да знаем безусловно всичко, което има в продукта и какво е съотношението сред съставките ”, изясни ученият. Той не пожела да разкрие детайлности към състава на меда, който е в основата на продукта и увери, че ще направи това откакто патентът за добавката бъде утвърден.

Чрез ЯМР учените изследват молекулите в меда, които са над 100. Ако пчелата е пасла нещо друго ще се промени профилът на веществата.

“Когато употребявате ЯМР можете да извършите отпечатък - както нашите пръсти имат неповторими отпечатъци, по този начин и растенията, и типовете мед, и бактериите имат метаболитни отпечатъци, които ги вършат характерни. И когато ние създадем артикул, който има характерен отпечатък, можем всяка последваща партида да я стандартизираме по този метод. ЯМР е много безценен способ, апаратурата коства доста и по тази причина огромна част от фирмите не го употребяват в стандартизацията ”, изясни проф. Георгиев, който създава хапчето за дългоденствие с екип от фармаколози, фармацевти, молекулярни биолози, биотехнолози, хранителни инженери.
Професор Милен Георгиев пред “Труд news ”: Започнахме със затлъстяването


През 2018 година започнахме работа върху затлъстяването, а през 2021 година когато бяхме напреднали в работата по затлъстяването се появиха данни, че има връзка сред затлъстяването и продължителността на живота под формата на избрани молекулярни пътища, които затлъстяването визира и по този метод се трансформира и продължителността на живота. Започнахме проучвания и върху дълголетието.

Голямото предизвикателство на днешното време е основаването на артикул за удължение на живота. Едната опция е хранителна добавка, а другата - лекарствен артикул. Създаването на лекарствен артикул е извънредно времеемко и скъпо начинание, по тази причина сме се насочили към създаването на хранителна добавка.

Има фотопротективна интензивност
Проучват и орфеевото цвете, което е възкръсващо


Доста години работихме с орфеевото цвете, наричано още възкръсващо. Когато няма вода листната маса на цветето става кафява. В момента, в който получи вода под формата на роса, или дъжд, то още веднъж става зелено и почва да цъфти, сподели проф. Милен Георгиев.

Изследваме механизма на оцеляване на това цвете от години с концепцията, че можем да го прехвърлим върху икономически значими култури.

Орфеевото цвете има отношение към стареенето - в него има субстанции, които влияят върху кожата - имат фотопротективна интензивност. Т. е. кожата по-малко старее, изложена на UV лъчи.

Тайната - зеленчуци и плодове от личната градина, плюс агнешко, овче и козе месо
В Сан Панталео столетниците в никакъв случай не свършват
Винаги на масата с супа от фасул или бакла

Румен Михайлов



Има в северната част на о. Сардиния едно село на име Сан Панталео, т.е. Свети Пантелеймон, което се слави със столетниците. Постоянните му поданици са някъде към 1000 души, като приблизително на петдесетина от тях се пада по един, в пола или панталони, надхвърлил стоте лазарника. И по остаряла традиция на патронния празник на селцето, който се празнува и като у нас на 27 юли, столетниците се подреждат на площада пред дребната черква, сядат на донесените от тях столове и множеството им се радва. А те си приказват - дядовците одумват без да им мигне окото подминаващите ги с усмивка млади дами, а бабите - ами корят наборите си, само че без завист, ей по този начин, да се намират на приказка.

Всъщност освен Сан Панталео и Северна Сардиния, само че и целият остров от дълго време се славят като място, където столетниците в никакъв случай не свършват. Като учените глави съпоставят тази земя на дълголетници с другия сходен международен център на постоянно младите старчоци - японския остров Окинава. Където климатът е сходен на сардинския, заформен от безкрая на морската простор, храсталака до безспир и горите по планинските масиви. Но има една разлика, която е необяснима най-малко към този момент, защото визира диетите на жителите на Окинава и Сардиния. Докато японците натъртват най-вече на рибата и ориза, то сардинците избират плодовете и зеленчуците. Като те и зърното за хляба им, би трябвало да бъдат от личните градини или ниви, най-вече могат да бъдат купени от съсед или от прилежащото село. И въпреки да газят вода, сардинците хапват по-рядко риба, като натъртват на агнешкото, шилешкото и козето месо. Предпочитат също по този начин козе мляко вместо краве, а най-малко 2-3 дни в седмицата на масата им би трябвало да има бобена или бакляна супа. Задължително пък е обядите и вечерите постоянно да бъдат “украсени ” с поднос домашно приготвено сирене и шише хубаво алено вино.

И работа, работа и отново работа, споделят дядовците на площада в Сан Панталео, на всички места, където е допустимо - на полето, в дюкяна, у дома, та дори и в леглото!
Проф. Радостина Александрова, Българска академия на науките, пред “Труд news ”: В Япония създадоха експериментална ваксина


В хода на стареенето в разнообразни тъкани и органи се натрупват зле функциониращи “остаряващи ” кафези. Те отделят молекули, поддържащи неподходяща среда, която предизвиква развиването на редица патологични процеси. В опит да се оправят с това предизвикателство, група откриватели от Япония сътвориха пробна ваксина, чиято задача е да разпознае и отстрани стареещите кафези.

Ключова стъпка при конструирането є е да бъде открит “маркер ”, посредством който те да бъдат разпознати и атакуване, а здравите кафези да останат незасегнати. След изчерпателен разбор учените се стопираха на белтък, чието кратко название е GPNMB. Високи равнища на този белтък се потвърждават и в кафези от пациенти с атеросклероза - едно от обвързваните със стареенето болестни промени, проправящо път на съществени сърдечносъдови затруднения. Проучването е извършено при мишки, а резултатите бяха оповестени през 2021 година в списание ‘Nature Aging ”. Те са много обещаващи и демонстрират по-малко метаболитни нарушавания и свързани с възрастта двигателни и функционални увреждания и по-висока преживяемост при имунизираните животни. Тук е мястото да отбележим, че част от мишките са били на диета с високо наличие на мазнини, а други са страдали от прогерия - положение, което предизвиква ускорено стареене, т. е. задачата на имунизацията не е била по никакъв начин лесна.

Работата на експертите продължава, следва да разберем дали приложеният метод ще отвори нова страница в устрема ни да повишим качеството на живот в златните години на хората.
Фармацевтът и фитотерапевт Катя Иванова от Горна Оряховица: Котешкият нокът и Витамин С защищават от вирусни инфекции
Веселина Ангелова,
Труд news, Велико Търново

Билката Котешки нокът и Витамин С са скъпи средства за предотвратяване от вирусни инфекции. Това споделя фармацевтът Катя Иванова от Горна Оряховица, която има и 56-годишен стаж като фармацевт и 40-годишен опит като фитотерапевт.
“Съветвам да се употребяват профилактично билката Котешки нокът. Тя пораства в Перу, само че в аптеките у нас се предлага като чай, смес, капсули и таблетки, както за възрастни, по този начин и за деца. Това е имуннозащитно биле с противовирусно и антибактериално деяние ”, изяснява Катя Иванова.

Като умел фармацевт тя предлага и лековитото растение Златен корен, който има адаптогенни свойства.
“Докато върлува болестта, е добре да се пие доста Витамин С. Освен на прахуляк и на таблетки, може да се приема и като в една чаша гореща вода се накисне един нарязан лимон. Разумните хора ползват тези обикновени препоръки и не изпадат в суматоха ”, безапелационна е Катя Иванова.

Вещата фармацевтка акцентира, че в България има над 3600 билки, само че едвам на към 700 са потвърдени лечебните свойства. 70% от медикаментите се подготвят от билки. Лечението с целебни треви има 100-процентов резултат, само че се реализира по-бавно.
Специалистът по диетика Михаил Христов: 80 на 100 от менюто да са плодове, зеленчуци и пресни кълнове


Важно е човек освен какъв брой, само че и по какъв начин ще живее. Ако приказваме за храненето, стълбовете съгласно доктор Майкъл Мъри, да вземем за пример са първо позитивната психическа настройка и вторият е здравословен метод на живот. Той има три подфактора: физическа интензивност сън и здравословни привички.

Нормална физическа интензивност е всеки мускул да се употребява. Добър, здрав сън е 7- 9 часа сън, и то бездънен сън. И навиците: да не пие, пуши.

Но идващият значим миг е здравословното хранене. 80 % от менюто би трябвало да са плодове, зеленчуци и пресни кълнове, минимално обработени или сурови. Бадемите би трябвало да се заобикалят. Пресните кълнове са потребни, изключително през зимата- броколи, ечемик, пшеница.

Течности също би трябвало да се одобряват вода, с ниско наличие на минерали, налята в стъклени съдове.

Да се употребяват по-чисти храни - от домашно земеделие, от домашни ферми.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР