Технократите, които управляват финансовото министерство на Владимир Путин, знаят добре,

...
Технократите, които управляват финансовото министерство на Владимир Путин, знаят добре,
Коментари Харесай

Защо Русия тегли заеми на едро?

Технократите, които ръководят финансовото министерство на Владимир Путин, знаят добре, че идната геополитическа рецесия може да се задава тъкмо зад ъгъла. Тази година те се приготвят рано за евентуална турбуленция, натрупвайки пари в брой, до момента в който времето е положително.

Досега през март министерството е привлекло над 7,2 милиарда $ посредством продажби на локална валута и еврооблигации, което е съвсем четири пъти повече от месечната междинна стойност през 2018 година, възползвайки се от възобновяване на търсенето измежду задграничните вложители. Финансовият министър Антон Силуанов декларира в петък, че голямата сума, която е събрана, дава на страната опция да стартира съкращения на продажбите на локалния пазар.

Русия има най-широкия бюджетен остатък от десетилетие насам, тъй че в действителност не се постанова да продава облигации, само че дейностите на финансовото министерство може да се поясняват като защитен ход против евентуални наказания от страна на Съединени американски щати по-късно през годината. В Конгреса се разисква законопроект за възбрана на американските вложители да вземат участие в продажбите на съветския държавен дълг, с цел да бъде осъдена Москва за хипотетична интервенция в изборите.

" Неотдавнашният поток от продажби на облигации е опортюнистична тактика за създаване на запаси за още дъждовни дни в бъдеще ", споделя Пър Хамарлунд, основен пълководец на разрастващите се пазари в SEB AB в Стокхолм.

Решението на финансовото министерство да се откаже от практиката да слага цели преди продажбата на облигации му разреши да се възползва пълноценно от нараствания вкус за държавни скъпи бумаги от нововъзникващите пазари през тази година, защото Федералният запас смени тона с по-предпазлив във връзка с вероятностите за повишение на лихвите.

Чуждестранните потоци при съветските облигации бяха главната причина за растеж от 9% през тази година на рублата, най-голямото рали измежду главните валути на разрастващите се пазари, декларира в петък шефът на централната банка Елвира Набиулина, представена от Bloomberg.

Доходността на съветските еврооблигации с падеж през 2028 година спадна под 4,6% предходната седмица за първи път от юли. На 21-ви март Русия продаде еврооблигации за 3 милиарда $, което е най-голямото й разпространение откогато бяха въведен глобите през 2014 година.

Парите, които Русия си набира при продажбите на облигации, отиват за общи бюджетни цели и за финансиране на инфраструктурни планове, които държавното управление употребява, с цел да се опита да подтиква икономическия напредък. Министерството на финансите беше насила да спре продажбите на облигации през целия септември, защото разноските за заеми се усилиха заради опасения, че глобите са неизбежни. Оказа се, че това е подправена паника.

Русия разполага с задоволително спестени пари, с цел да си разреши да пропусне да тегли заеми за две години, декларира в изявление през декември Константин Вишковски, началник на отдела за дълг на Министерството на финансите.

" Русия не се нуждае от тези пари за момента, поради настоящето равнище на цената на петрола и рационалното ръководство на бюджета ", споделя Себастиен Барбе, началник на отделя за разрастващите се пазари в Credit Agricole CIB. - Но нещата могат да се трансформират, в случай че цената на петрола се намали по една или друга причина по-късно през годината. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР