Техеран. Още от самото начало молбата на Украйна за членство

...
Техеран. Още от самото начало молбата на Украйна за членство
Коментари Харесай

Javan : Да се готвиш за война и да воюваш не е едно и също

Техеран. Още през цялото време молбата на Украйна за участие в НАТО, незабавно откакто беше оповестена за първи път незабавно след внезапното утежняване на руско-украинските връзки през 2014 година, срещна остра и отрицателна реакция от страна на Русия, напомня иранският закостенял вестник Javan .

Сега напрежението в връзките сред двете страни минава през нов кръг на ескалация и макар че повода му този път е по-скоро икономическа и е обвързвана с осъществяването на плана за газопровода „ Северен поток-2 “ от Русия (който не се харесва на Украйна през цялото време, сходно на редица други източноевропейски страни), все пак, както означават редица наблюдаващи, обстановката е извънредно близка до същински боен спор.

Близо, само че какъв брой близо? И дали ще премине границата, оттатък която ще се следи не просто напрежение, а същински конфликт? Западните осведомителни източници непрекъснато държат своите читатели и слушатели в напрежение, съобщавайки за придвижванията и разполагането на съветски войски по руско-украинската граница.

В началото на предходната седмица френският президент предизвести Путин, че Париж е подготвен да пази Украйна и нейния суверенитет, доколкото обстановката изисква. В същото време Съединени американски щати също считат за собствен дълг да изразят „ угриженост “ по отношение на положението на нещата към Украйна.

Но макар много сериозното утежняване на връзките, когато страните непрекъснато излизат със закани една против друга, не трябва да чакаме същинска война в Украйна. Предвид енергийната взаимозависимост на Европа от Русия, изключително с наближаващите зимни студове, които, както предизвестяват синоптиците, евентуално ще бъдат действителни и сурови тази година, евентуално европейските водачи няма да преминат от заплашителна изразителност и словесни закани към действителни дейности, т.е. до същински конфликти с Русия.

Въпреки че, несъмнено, обстановката през тази година се развиваше по подобен метод, че беше изцяло допустимо да се видят признаци същински боен спор в нея. Когато тази есен преполви и студеното време в Източна Европа бързо стартира да придобива изцяло зимни контури, обстановката към руско-украинската граница и в целия район като цяло, в противен случай, стана все по-напрегната.

В понеделник, 15 ноември, представителят на Пентагона Джон Кърби, повтаряйки непрестанно тезата за съветската военна интензивност по границата с Украйна, изрази в това време угриженост от „ невижданото “ струпване на съветски войски в района. Пентагонът също по този начин твърди, че е имало някои необикновени „ подготовки “ от страна на Русия, което може да демонстрира, че Русия се готви да „ употребява военна мощ “. Говорителят на американската войска също по този начин акцентира, че министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин се готви да разиска актуалната обстановка с украинския си сътрудник.

Планираната среща на ръководителите на военните ведомства на Украйна и Съединените щати, явно, в актуалната обстановка е знак за израз на безусловна поддръжка на Съединени американски щати за съдружниците си, изключително предвид на изостряне на връзките с Русия.

Според украинския президент Владимир Зеленски общият брой на съветските войски, „ наводняващи “ териториите в съседство с Украйна, доближава 100 хиляди бойци. В същото време редица други страни от Източна Европа обявиха, че непрекъснато наблюдават обстановката и споделят информация с Киев.

Увеличаването на броя на съветските войски край границата с Украйна се разисква в западните медии от много време. В същото време Русия систематично отхвърля, че има проекти за „ инвазия “ на украинска територия. И в това време тя обосновано съобщи, че има право да разположи и премесва войските си на личната си територия, както сметне за належащо, и без авансово съобщение до прилежащи страни, в това число Украйна.

Но явно френският президент Еманюел Макрон не има вяра, че Русия има такова право, защото в упоменатия към този момент диалог с съветския президент Владимир Путин сподели, че сходна обстановка може да наложи „ отбрана “ на териториалната целокупност на Украйна.

Русия: Опасността от конфликт е действителна

При всичко това Русия не направи никакви изказвания със застрашителен звук, само че неведнъж изрича искания както към Съединени американски щати, по този начин и към европейските страни, че непрестанно дестабилизират обстановката в района. В началото на седмицата съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков означи, че обстановката към Украйна и в Черно море в този момент е „ по-опасна от всеки път “, само че в това време Съединени американски щати „ не желаят да чуят причините на Русия по този въпрос “ и „ отклонява се “ от разговор.

Рябков означи също, че заплахата от спор остава и че има възможност, в случай че не за същински въоръжен спор, то за внезапно утежняване на обстановката. Руският посланик изясни още, че западните страни са напълно виновни за дейностите на Киев и за систематичното нарушение на прекратяването на огъня в югоизточната част на страната от украинска страна.

По-рано съветският президент Владимир Путин сподели в изявление за един от съветските телевизионни канали, че Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО организират маневри и други дейности във водите на Черно море, които не са съгласувани авансово с никого, макар обстоятелството, че Черно море е задоволително надалеч от крайбрежията на Съединените щати... В същото време НАТО употребява стратегически значими въздушни коридори над Черно море и всички сходни действия са „ сериозна опасност за сигурността на Русия “. Министърът на защитата на Република Беларус Виктор Хренин също изрази угриженост, че военните дейности на НАТО наоколо до границите на страната доста припомнят подготовката за война.

Не всички в НАТО са съгласни с участието на Украйна в пакта

Напрежението в Източна Европа стартира да нараства, откакто Украйна разгласи, че сякаш всички европейски страни ще поддържат влизането й в НАТО. Първо, сходно развиване на събитията е изрично недопустимо за Русия, защото сходна обстановка би била явна опасност за нейната сигурност (като се вземе поради фактът, че политиката на НАТО беше и е теза за противопоставяне на Русия).

Въпреки че Украйна неведнъж е заявявала своето предпочитание и подготвеност да се причисли към НАТО, генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг също неведнъж отбелязва, че няма консенсус в организацията по този въпрос. И тази седмица Столтенберг сподели, че „ Украйна към момента не е член на НАТО “, само че „ Алиансът ускорява съдействието с тази страна и това съдействие става все по-тясно “.

Но с цел да влезе непосредствено в НАТО, Киев би трябвало да дава отговор на стандартите на тази организация. „ И на последната ни среща с украинския президент Владимир Зеленски потвърдихме, че НАТО мощно поддържа единството на тази страна и нейното право на наша поддръжка “, сподели Столтенберг.

В същото време Зеленски по-късно даде да се разбере, че разчита на освен това в тези договаряния, а точно на опцията за директно влизане на Украйна в НАТО в близко бъдеще.

Но за мнозина е явно, че когато генералният секретар на НАТО приказва за сходството на Украйна с всички нужни критерии, в действителност става дума за невъзможността да се извърши молбата на Украйна за присъединение към НАТО в близко бъдеще.

Безпрецедентно галактическо противосателитно оръжие

Сюжетът, наподобява, не е директно обвързван със събитията покрай руско-украинската граница... Въпреки това, паралелно с възходящото напрежение и заканите на Запада за военна интервенция в събитията към Украйна, Русия тества своето противосателитно оръжие - ракета способни да поразяват орбитални цели. Съвпадението надали е инцидентно.

Космическото командване на Съединени американски щати съобщи, че Русия, откакто е тествала ракетата, сполучливо е блъснала обекта в орбита. Изпитанието на тази противосателитна ракета безусловно провокира нервност от страна на водещите западни сили, на първо място Съединени американски щати и Англия. Държавният департамент на Съединени американски щати и Министерството на защитата на Обединеното кралство, критикувайки тестванията, осъществени от Русия в Космоса, квалифицираха дейностите на Русия като „ рискови “ и „ безотговорни “. Държавният департамент съобщи, че стрелбата на Русия в Космоса е оставила след себе си " парчета " или по този начин наречените " галактически боклуци ", които са рискови за работата на Международната галактическа станция и обслужващите я астронавти, както и за други " мирни галактически действия. "

От друга страна, Бен Уолъс, министър на защитата на Англия, също разказа тестванията на Русия на нови оръжия в Космоса като знак за „ игнорирането “ от Русия на обстоятелството, че Космосът е извънредно спокойна и безвредна среда. В същото време Уолъс очевидно искаше да добави едно предизвестие - спокойна среда за всички, като се изключи Съединените щати и Англия. В последна сметка точно Съединени американски щати по едно време предизвикаха програмата за „ звездни войни “ и основаването на „ галактически чадър “ над своята територия. И в този момент те също не изоставят опитите за основаване на галактически оръжия, предопределени за война в безвъздушното пространство. А Бен Уолъс написа в „ Туитър “, че „ разрушителните дейности на Русия и нейните проби на противосателитни ракети демонстрират цялостното занемаряване на Русия към обстоятелството, че Космосът е извънредно безвредна, мирна и постоянна среда “.

Ръцете на Европа са вързани във връзка с Русия

Въпреки че Европа се стреми да показва по всевъзможен метод своята решителност, планове и подготвеност да „ вземе ограничения “ за отбрана на Украйна, би трябвало да се означи, че в случай че Русия в действителност реши да стартира военни дейности против Украйна, европейците надали биха могли да работят изцяло свободно в тази обстановка. Те ще би трябвало да се преценяват със своята взаимозависимост, щеш не щеш от съветските енергийни запаси - а последните са освен основа за действието на стопанската система, само че обезпечават пълноценно водене на актуалната война.

В последна сметка за това е отговорна единствено Европа – самата тя сътвори такава система, в която единствената опция на съветския газ е по-скъпият полутечен газ от същите Съединени американски щати. Възможностите на самите европейски страни, в частност на тези, които разполагат със лични ресурси от „ синьо гориво “ и инфраструктура за износа му, като да вземем за пример Норвегия, са просто несравними с опциите на Русия.

Освен това английският министър председател направи много ненадейно изказване. Борис Джонсън предизвести Европа при започване на седмицата, че в тази обстановка Западът няма различен избор, с изключение на да избира – или съветски енергийни запаси, или желанието непременно да „ отбрани териториалната целокупност на Украйна “.

В обръщението си към европейските страни, в което Джонсън посочи тази остра взаимозависимост на Европа от Русия, английският политик изрази убедеността си, че в случай че Европа се опита да предприеме някакви стъпки, с цел да помогне на Украйна, съветският президент Владимир Путин неотложно ще спре газа, който е сега се доставя по газопроводи от територията на Русия до страните от Източна Европа.

Въз основа на това изказване на Джонсън въпреки всичко надали би трябвало да се заключи, че неговата политика и изразителност, постоянно извънредно враждебни към Русия, в този случай „ ненадейно “ се е трансформирала и е станала малко по-толерантна към Русия. Точно противоположното - Джонсън, който постоянно не пропускаше опцията, откакто Англия напусна Европейския съюз, да покаже някакво зложелателство към Европа, в тази обстановка демонстрира, че Европа, която в несъмнено време не е посочила задоволително неотстъпчивост и " увереност " във връзка с Русия в този момент е „ натикана в ъгъла “ и няма с какво да устои на " агресивността на Москва ".

Но в едно английският министър председател е прав – предвид на острата „ газова взаимозависимост “ на Европа от Русия, надали е допустимо да се допусна, че европейците ще се решат на пълномащабен боен спор с Москва. А във връзка с интензивността, която НАТО и Русия безспорно демонстрират покрай Украйна, също би трябвало да се подчертае: в актуалния свят и актуалната политика подготовката за война, паралелно с враждебната изразителност на страните, постоянно въобще не значи доближаване към същинска война.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР