Театралният сезон в Ловеч бе закрит с представлението Илинден“, което

...
Театралният сезон в Ловеч бе закрит с представлението Илинден“, което
Коментари Харесай

Театралният сезон в Ловеч бе закрит с представлението „Илинден“

Театралният сезон в Ловеч бе закрит с представлението „ Илинден “, което се игра на откритата сцена на Ловешката средновековна цитадела. Това стана навръх Илинден, 20 юли 2022 година, пред многочислена аудитория под звездите.

Спектакълът на Биляна Петрова е по претекстове от произведения на Пейо Яворов и Димитър Талев, централен облик е революционерът Гоце Делчев.

Обичаният български воевода се играе от Иван Юруков. Той е прочут и обичан артист от филмите „Дъвка за балончета“, „Аве“ и сериалите „Мен не ме мислете“, „Откраднат живот“, „Столичани в повече“, а неотдавна дебютира и като режисьор с кино лентата „ До последниякаприз “. Освен това се изявява и като музикант в“Терпентина“.

Иван Юруков споделя, че в своя житейски и креативен път е въодушевен от облика на Гоце Делчев. Актьорът влага доста от себе си в ролята на сантиментален бунтовник, който увлича след себе си народа. Изповядващ веруюто, че революцията първо става в главите, че Македония не прави разлика сред култура и гражданска война, изпълнителят демонстрира и самотата и обречеността на героя.

В обкръжението му са запаметяващи се облици на елементарни българи с техните ориси, всичките белязани от робството. Това са бурни и жестоки времена, когато стартира Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година

С „ Илинден “ ловешкият спектакъл уголемява тематиката за българската националност и сантименталния шовинизъм. В същата линия са заглавия като „ Ако няма красота “ по Николай Хайтов с режисьор Йосиф Сърчаджиев, „ Козият рог “ на Кристиана Бояджиева и „ Майстори “ на Бойко Илиев.

Премиерата на „ Илинден “ в Ловеч бе на 16 декември 2019 година, а на 20 юли 2022 година бе последното зрелище. То приключи с приятна изненада за младата Боряна Бабановаот страна на сътрудниците и публиката, които я поздравиха с овации за нейния рожден ден.

„ ИЛИНДЕН “ – Драматичен спектакъл Ловеч, сезон 2019/2020

по П. Яворов и Д. Талев

Постановка: Биляна Петрова, сценография: Юлияна Войкова-Найман, костюми: Елица Андреева, музика: Асен Аврамов. Участват Иван Юруков, Петко Венелинов, Боряна Бабанова, Марина Георгиева, Тодор Лазаров, Гьорги Трайков, Диана Спасова, Петър Стойчев, Марина Атанасова, Радослав Тодоров, Нина Суванджиева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР