Те са изплашени, защото не могат да ни контролират. Такава

...
Те са изплашени, защото не могат да ни контролират. Такава
Коментари Харесай

Бягство от Русия: Как Маша от Pussy Riot прекоси границите

" Те са изплашени, тъй като не могат да ни управляват. " Такава оценка на съветския държавен уред дава Мария Альохина от световноизвестната арт група Pussy Riot, която от години подлага на критика режима на Путин. Днес тя може да показва мнението си без боязън, тъй като съумя да избяга от страната и сега се намира в Литва.

Как е избягала, под какво прикритие и дали се опасява - отговори на всички тези въпроси намираме в обширното изявление на Маша за New York Times. През април Русия разгласи Альохина за търсене, откакто тя не се яви на правосъдно дело, а към този момент бе в листата на нарушителите под наблюдаване с присъда за подстрекателство към присъединяване в неразрешени акции. По това време тя към този момент е съумяла да избяга зад граница.

Хронологията е следната: Мария В. Альохина за първи път попада в полезрението на съветските управляващи, а и на света, когато нейната група Pussy Riot провежда митинг против президента Владимир Путин в московския храм " Христос Спасител ". За този акт на протест през 2012 година тя е наказана на две години затвор за " безчинство ". Дори откакто от предишното лято е вкарвана в пандиза още шест пъти, тя остава твърдо решена да се бори против репресивната система на Путин. Всеки път лежи в пандиза за по 15 дни и винаги по скалъпени обвинявания, целящи да подтиснат политическата й активност, напомня американското издание.

" Общо 90 дни за по-малко от година. Най-лошата година в живота ми ", написа тя в Instagram. След един от последните си престои разгласява следното: " Здравейте на всички от клетка номер 6. Тук има пет момичета като нас, арестувани за това, че са срещу войната. Още няколко " политически " в две прилежащи кафези. Вчера изключиха " Ехото на москва " (както към този момент всички знаят), а зад решетките радиото е единственият метод да получите новините. Но не се обезкуражаваме, през вчерашния ден цяла вечер се опитвахме да намерим непозната вълна. "

" Представете си: петима души седят на стелажи, наведени над слушалката и от нея свири китайска национална музика. Шегуваха се, че скоро цялата страна ще бъде като нашата камера. "

С тази обява Маша желае да каже на всички руснаци да не се опасяват и да не мълчат. Към обявата е поставила фотография от Майдана в Украйна през 2014 г. 
    View this post on Instagram           
A post shared by Masha Alekhina (@all_mary)

През април, когато Путин се пробва да потуши всякаква рецензия против войната му в Украйна, управляващите афишират, че ефикасният й домашен арест ще бъде сменен с 21 дни в наказателна колония. Тогава тя взема решение, че е време да напусне Русия, пък въпреки и временно. Какви тъкмо дейности подхваща?

Преоблича се като пощальон на храна, с цел да избегне московската полиция, която следи жилището на приятеля, при който е отседнала.

Оставя там мобилния си телефон като стръв, а и с цел да не бъде проследена. Друг другар я откарал до границата с Беларус. Там обаче й би трябвало цяла седмица, с цел да премине в Литва. В едно студио във Вилнюс, литовската столица, тя се съгласява на изявление, с цел да опише мъчителното бягство на дисидента от Путинова Русия .

" Бях щастлива, че съумях, тъй като това беше непредсказуемo и голямo сбогуване с руските управляващи ", споделя Альохина и признава, че все още не разбира напълно какво е направила.

33-годишната Маша е прекарала целия си зрял живот в битка за това страната й да съблюдава личната си конституция и най-основните човешки права като свободата на изложение. С тази цел тя издаде мемоарите  " Дни на протест " и предприе пътувания по света, представяйки шоу, основано на книгата. Мечтата й е да направи турне с нея в Русия, само че единствено три места се съгласяват да одобряват шоуто и всички се сблъскват с неприятни последствия.
    View this post on Instagram           
A post shared by Masha Alekhina (@all_mary)

Въпреки всичко Альохина е била решена да остане в Русия, при все редовното наблюдаване и напън от страна на управляващите. Но в този момент тя се причисли към десетките хиляди руснаци, които избягаха от страната след нахлуването в Украйна.

В резултат Маша е изгризала ноктите си до дъно и съвсем без спиране пуши цигари, разказва я репортерът на New York Times. Носи черни ботуши без връзки - намек за многото й престои в пандиза, където връзките на обувките се конфискуват. Разказва, че в затвора промушвали влажни кърпички през дупките на обувките, с цел да ги задържат на краката си. 

Символично тя и другите членове на Pussy Riot ще носят такива обувки по време на благотворителното турне в интерес на Украйна, което стартира през днешния ден, 12 май, в Берлин.

Според Маша руската инвазия е трансформирала всичко - освен за нея, само че и за страната й.

" Не мисля, че Русия има право да съществува повече ", споделя тя. " Дори преди този момент имаше въпроси за това по какъв начин е обединена, с какви полезности е обединена и накъде отива. Но в този момент не мисля, че този въпрос още стои. "

 

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР