Те са икономични и много ефективни, и най-важното - не

...
Те са икономични и много ефективни, и най-важното - не
Коментари Харесай

Това ли е отоплението на бъдещето?


Те са икономични и доста ефикасни, и най-важното - не отделят парникови газове както стандартните отопления с въглища, нафта и газ: термопомпите стават все по-популярни. Те ли са отоплението на бъдещето?

Все повече топлофикационни сдружения употребяват термопомпи като тази в Шафхаузен, Швейцария

Отопляването с въглища, нафта и газ предизвиква към една четвърт от излъчванията, които са отговорни за. Може обаче и иначе, твърди професорът Волфганг Файст, създател на Института за пасивни здания в Дармщат. „ Сградите могат да се отоплява с възобновими сили, като това не вреди на климата ", твърди той.
Редакцията предлага
На първо място постройката би трябвало да се уплътни, с цел да не се губи сила. „ 80 до 90% сила може да се спести посредством положително уплътняване и вентилационни системи при новите градежи. След надлежно саниране обаче също и старите здания могат да пестят 75-80% сила ", твърди Файст. Според него, останалите енергийни потребности на постройката могат да се покриват с микс от възобновими сили.

Професорът предлага топлоподаване, при което се употребяват възобновими сили, а също по този начин потребление на подземната топлота и топлинни помпи, наричани още термопомпи. Те добиват топлота от подземните пластове, подземните водоизточници или други естествени топлинни източници в природата. Допустимо е за отопляването на обособени здания да се горят дърва или пелети, само че за цели градове това не е рационално решение, считат ученият.

Що е то климатично безпристрастен град?

Фанкфурт си е сложил амбициозната цел до 2050 година да се трансформира в климатично безпристрастен град. За топлоснабдяването ще се употребяват слънчеви панели по покривите, а сила ще се добива още от изгарянето на боклук и дърва, както и от охлаждането на техниката в изчислителните центрове. Тази сила ще се складира и придвижва посредством системата за централно топлоснабдяване. Може да се тегли и топлота от земята и подпочвените води посредством потреблението на термопомпи.

Изобщо топлинните помпи се обрисуват като най-перспективния метод за екологично отопляване и по целия свят все по-често изместват. „ Настъпва златното време на термопомпите, отваря се същински всеобщ пазар ", твърди Томас Новак от Европейската асоциация за топлинни помпи. Според него, през 2018 година по света са били продадени 18 милиона такива помпи, като оборотът нараства с към 10% годишно.

Търсенето нараства
 Графиката демонстрира правилото на отоплението с термопомпа
Графиката демонстрира правилото на отоплението с термопомпа

Сред европейските страни термопомпите са най-популярни в Скандинавските страни. локалните отопления с термопомпа понижават с 90% излъчванията на въглероден двуокис спрямо отоплителните системи с природен газ. Вярно, топлинните помпи употребяват електричество, само че и то може да се добива от възобновими източници.

В Европейски Съюз и в други страни по света към момента. С навлизането на слънчевите панели и вятърната сила излъчванията въглероден двуокис ще спадат, като този резултат ще бъде в допълнение интензивен от разпространението и на термопомпите. Ако тези помпи се зареждат с електричество от обновяеми източници, създаваната от тях топлота ще бъде 100% климатично неутрална.

Специалистите по сградостроителство и отопление са единомислещи, че климатично неутралната отоплителна техника може да се наложи както в постройките, по този начин и в промишлеността по целия свят. Необходимо е обаче архитектите, строителите и бизнесмените последователно да опознаят тази нова технология и да стартират да я ползват. Важно е политиката да вземе съответните ограничения, като първоначално забрани отопляването с нафта, а след това – и с природен газ, считат немски специалисти.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР