На остров Хидра, недалеч от АтинаPersephoni се отдава под наем

...
На остров Хидра, недалеч от АтинаPersephoni се отдава под наем
Коментари Харесай

13 арестувани за пожар, запален от фойерверки

На остров Хидра, близо до Атина
Persephoni се отдава чартърен против 249 000 евро на седмица

Гръцките управляващи арестуваха 13 души - членове на екипажа на първокласна яхта, откакто фойерверки, евентуално изстреляни от плавателния съд, провокираха горски пожар на остров Хидра, съобщи Ройтерс.

Пожарникарите съумяха в събота да овладеят огъня, лумнал в петък, само че с доста компликации, защото на острова, ситуиран югозападно от столицата Атина, няма доста пътища и огнеборците дошли единствено по море. Помагали им и хеликоптери цистерни, които гасили пожара от въздуха.

Остров Хидра се намира в Сароническия залив и е известен измежду задграничните туристи и пътуващите с яхти.
Пожарът е изпепелил 30 декара от единствената борова гора на Хидра, заяви министърът на климатичната рецесия Василис Кикилиас.

Според гръцките медии задържаните са обслужвали суперяхтата Persephoni, заяви Би Би Си. Тя се отдава чартърен против 249 000 евро на седмица. Прокуратурата е поискала плавателният съд да бъде иззет. Пак съгласно медиите на борда на яхтата във съдбовната нощ са били 17 жители на Казахстан, които към този момент са напуснали Гърция.

Капитан на плавала наоколо друга лодка твърди, че е видял по какъв начин от борда на яхтата се изстрелват фойерверки. Бреговата защита обаче уточни, че към този момент няма доказателства това да е предизвикало пожара. Противопожарните служби са поискали от бреговата защита координатите на всички плавателни съдове наоколо, както и видеозаписи.

“Възмутени сме ”, реагира кметът на Хидра Георгиос Кукудакис и добави: “Ако е правилно, това в действителност ме натъжава ”.
Случаят провокира и гневна реакция измежду хората. “Богаташи, които имат повече пари, в сравнение с мозък ”, пишат възмутени в обществените мрежи.

Гърция е обхваната от гореща вълна, която разпали голям брой горски пожари. В четвъртък бе оповестена четвърта степен на риск от пожари, т.е. доста висока заплаха, при която е неразрешено палене и приложимост на огън и запалителни средства навън.

През уикенда пожарникарите се бориха с десетки горски пожари, раздухвани от бурни ветрове на островите и в южните региони на континенталната част на страната. В петък 55-годишен доброволец огнеборец почина от раните си, които получи при борба със стихията на полуостров Пелопонес.

Горските пожари не са необикновени за Гърция, известна с горещините през лятото. Страната обаче се сблъсква с казуса подпалвачество - както съзнателно, по този начин и по немарливост. Миналия август бяха задържани 79 подпалвачи.

В началото на тази година Атина стегна наказванията за подпалвачите, като нарушителите са застрашени от присъда до 20 години затвор и оптималната санкция от 200 000 евро.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР