Те са безкрайно интересни. Показват генезиса на македонската нация и

...
Те са безкрайно интересни. Показват генезиса на македонската нация и
Коментари Харесай

Журналист: България не търси съюзници

" Те са безпределно забавни. Показват генезиса на македонската нация и на македонския език. Също и задачите на политиката в Скопие, които не се трансформират и до днешни дни. Докладът е от 10 страници. Изпратен е към края на 1948 година Описва по какъв начин се основава първо македонска еднаквост, макар че обстоятелствата, документите, свидетелствата приказват, че хората са били българи. И в същото време за какво се основава и би трябвало да се сътвори македонският език. Защото според дефиницията на Сталин за нация - не може да има нация без да има език ", изясни журналистът Димитър Димитров в студиото на " Брюксел 1 ".

В документа в детайли били разказани и разногласията с България. Един от главните проблеми, който остава през годините, е това, че България си сменя позицията.

" Защото преди Югославия да бъде изключена от комунистическото формбюро, България признава македонската нация. Дори насилват българите в Пиринска Македония да се пишат македонци. Изведнъж около изключването на Югославия българската позиция се сменя ", акцентира журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Авторът на отчета се пробва да изясни сложността на обстановката на сътрудниците си в Лондон.

" През цялото време той разказва, че хората са се считали дълго време за българи и към момента се считат за такива, което е било най-важно. Заключението му и заключението на неговите сътрудници и началници в Лондон, което те пишат, безусловно гласи: " Много македонци не престават да се считат за българи ", което през 48-ма година е реалност. Второ: " Но македонските усеща и антагонизмите са се развили дотолкоз, че обстановката не може да се реши посредством едно нормално присъединение на Македония към България ". Всъщност тъкмо това са антагонизмите, това е генезиса на македонската " нация и език ", съобщи Димитър Димитров.

Журналистът признава, че македонските управляващи са работили стратегически по-правилно.

" В комисията са привлекли западен човек, който да им оказва помощ по какъв начин да обяснят политиката си на запад. Защото от българска позиция, ние може да разбираме нещата, само че без помощ по какъв начин уместно да се показа, е доста комплицирано. В такава обстановка е изпаднала Людмила Живкова, когато на семинар в Оксфорд прави дисертация. Като я питали за македонския проблем, тя дала отговор " This is very philosophical question " - обяснила, че е объркана работа. През годините съм бил на срещи с българи, които се пробват да формулират позицията с безкрайни пояснения. И локалните хора си излизат ", показа журналистът.

Гостът разяснява и фрапантното неспазване на човешките права на българите в Северна Македония. Тема, която страната ни сложи на европейско и на интернационално равнище.

" Тя като концепция е вярна, само че като процедура е несъществуваща. Защото като чете човек медиите виждаме, че се оповестява за напън, дали от Вашингтон дали от Париж, само че по-общият проблем е, че България не търси съдружници ", съобщи Димитър Димитров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР