* Те облагодетелстват бизнеса и домакинствата, а не само няколко

...
* Те облагодетелстват бизнеса и домакинствата, а не само няколко
Коментари Харесай

Бъдещето е на малките слънчеви централи

* Те облагодетелстват бизнеса и семействата, а освен няколко вложителя, споделя доктор инж. Димитър Белелиев * Няма друга инвестиция сега, която да се изплаща единствено за 2 години
Д-р инж. Димитър Белелиев има близо 30-годишен опит като началник и вложител в енергетиката. От 20 години e Председател на Съвета на шефовете в " Централна Енергоремонтна база " ЕАД - компания за поддръжка и сервиз на електрически трансформатори и генератори. Преди 7-8 година стартира да се занимава с фотоволтаични централи, а преди 2 година основава обособена компания за тази активност - " АмонРа Енерджи ". 

- Д-р инж. Белелиев, Вашата компания е водач в слънчевата енергетика. След като станахме очевидци на толкоз стремглаво повишаване на цените на тока, има ли взрив на вложенията във фотоволтаични панели и централи за потребностите на бизнеса и на семействата?
-->
- Бум е едва казано, търсенето е предизвикателство за сектора, защото в пъти надвишава предлагането, изключително на съоръжение. Сметките за ток са умопомрачителни и напълно разумно е хората търсят опция

- Какви са преимуществата и минусите на централи, които работят със слънчева сила, в случай че реша да употребявам такава за цеха си или да я инсталирам на покрива на къщата си?

- Безспорни са преимуществата за понижаване на сметките за ток. В някои случаи има и опция за облага. Другото преимущество е, че в случай че сложите акумулаторен батериен блок, имате енергийна самостоятелност. Моята рекомендация е да се прави такава инвестиция. Тя първо дава опция за икономии, второ - усъвършенства качеството на електрическата енергия - и при прекъсване на тока, и като напрежение. В Западна Европа към системата съвсем наложително се поставя батериен блок. Когато има остатък от електрическа енергия, той акумулира, когато има ползване - отдава. По този метод първо се " изглажда " кривата на произвеждане и второ - електрическата енергия се употребява тогава, когато е нужна, а не когато се създава. Обикновено най-голямо произвеждане има в обедните часове, а за бита потреблението е главно заран и вечер. Така че с един акумулаторен блок би могло да се създава денем и да се употребява вечер и заран, в случай че разрешава потенциалът на батерията.  

 Попитахте за минусите - като всяка електрическа система, и фотоволтаичната има потребност от поддръжка - един или два пъти годишно да се прави профилактика.Поддръжката би трябвало да бъде професионална, тя не е скъпа, а в България има задоволително експерти. Една апаратура общоприетоо работи 25 години, в случай че й се прави профилактика.

- Може ли такава централа да задоволи на 100% потребността от ел.енергия за един дребен бизнес или за едно домакинство?

- Да, стига да има задоволително покривно пространство. 

- А през зимата, когато няма задоволително слънце?

- През тъмните месеци - декември, януари, февруари, производството на такава апаратура е 30%. Тогава е по-малка икономията, само че пък сметките са много по-високи. Така че за икономисване на пари има огромен резултат и през зимата. - Каква е инвестицията, която би трябвало да се направи?- Много зависи какъв е покривът и какъв брой е огромна инсталацията. Правилото е, че колкото е по-голяма, толкоз е по-евтина на киловат. Много зависи поставя ли се батериен блок или не. Има панели, изключително за жилищното строителство, които са черни на цвят и съвсем неразличими - като се изключи че създават ел.енергия, оправят и фасадата. Но стандартът в България е към 2000 лв. на киловат, само че това е доста релативно. 

- А какъв брой киловата би трябвало да е приблизително за едно домакинство?

- 10 киловата са задоволителни, с цел да задоволят потребностите на едно домакинство, в случай че не желае да продава електрическа сила. Ако желае да продава и в допълнение да печели, тогава колкото е по-голяма, толкоз по-добре.

- Т.е. инвестицията за централа за едно домакинство е към 20 000 лв.. За какъв брой време се изплаща със сметките за ток?

- Тук би трябвало да създадем забележка, че цената на тока за битовите консуматори в България е най-ниската сега в Европа и не е пазарна. Но това ще се промени напълно скоро - след 1 или 2 година, защото България е задължена да изкара на свободния пазар и битовите консуматори. Което е напълно обикновено. Защото в България токът за семействата е в пъти по-евтин в сравнение с тока за бизнеса. Не е разумно този, който използва повече, да му е по-висока сметката за една единица. В момента тази инвестиция се изплаща приблизително за 4 година при сегашните цени на тока за семействата. А за бизнеса - за 2 година Няма друга инвестиция сега, която да може да се избие за 2 година и по-късно да печелиш. Това е неповторима опция. Не знам докога ще е по този начин. Обикновено вложения с възвращаемост 8-9 година се смятат за естествени. Изплащане за 7 година - доста добра инвестиция. А на 4-тата година да излизаш от една инвестиция - това е супер.  

- Как е допустимо един бизнес или едно домакинство да печели от сходна апаратура? Задължително ли е да има батериен блок, както споменахте по-рано?

- Това е спомагателен бонус, който прибавя към облагата. 

- Значи и без батерия може да се печели?

- Може, да. Цените го разрешават.

- А по какъв начин става? Свързваш се с електроразпределителната мрежа на търговеца?

- Точно по този начин. До 30 киловата е относително облекчена процедурата. Можеш да си включиш централата към системата и остатъците да ги продаваш на търговеца.  

- Трудно ли се оперира с сходна система?

- Изключително обикновено е, в случай че е конфигурирана вярно от професионална компания - както оперирате с бойлер, с климатик - има си настройки, в това число и на телефона може да виждате всички параметри на работа. 

- Ако една кооперация с няколко семейства си сложи батерия на покрива, кой може да я употребява - единствено живеещите на последния етаж или и другите съседи?

- Могат да я употребяват всички - и на първия етаж, и за общо осветяване и така нататък Няма ограничавания. Може да се постави на единия вход, а да я употребява и другият. Влиза в мрежата и се разпределя.

 - Каква документи и позволения са нужни за реализирането на подобен план? 

- Първо би трябвало да решите независимо ли ще я вършиме или ще ползвате компания за това. Ако е компания, тя поема уговорките по стартирането в употреба. Ако ще го вършиме сами и е за частни цели, е относително просто - в ЕРП-то би трябвало да се отиде, те утвърждават цялата система и я пускат в употреба. Когато е за частни лица до 30 киловата - процедурата е относително облекчена. Над 30 киловата и за компании е с една концепция по-сложно.

- Как да изберем качествена компания, която да извърши плана? С нея би трябвало да имаме дълготрайно партньорство, тъй като тя би трябвало да прави и профилактиката.

- Три са нещата, за които да гледаме. Първото - да се види какви референции има самата компания, какви планове е правила. Добре е да се видят на място и да поговорите с някои от техните клиенти. Второто, което бих посъветвал, е да видите какво съоръжение употребяват. В интернет има международни ранглисти за оборудването по качество. Ако е в първите 10 или 20 - значи всичко е ОК. И третото - да се гледа цената. Нито да е висока, нито да е ниска. Защото и в двата случая има нещо подозрително. 

-  Какви артикули и услуги предлага Вашата компания? Какви са преимуществата й пред другите на пазара?

- Започвайки преди 6-7 година този бизнес, имахме опция да подберем най-хубавите марки на пазара, защото тогава имаше нулев интерес към слънчевата енергетика, изключително в България и района. Нашите инвертори са от 3 марки: Sungrowu, това е най-големият производител в света на инвертори. Гарантирано най-качествени, изключително за огромни централи. Втората марка, с която работим, е SAJJ. Tе са номер 1 за къщи и помпени инвертори за напояване. Третата марка е Growatt, които също са в топ 10 на производителите на инвертори. Марките за панелите ни са преди всичко:  Canadian Solar - голяма компания, която е на фондовата борса в Северна Америка, един от софтуерните водачи във фотоволтаиката. На второ място работим с JAa Solar - в топ 5 на производителите като размер в света. На трето място със ZNShine - производител, който предлага новаторски графенови покрития за места със съществено запрашяване. Подбрали сме си и много европейски производители - испански, холандски, с които работим за структурите. " АмонРа Енерджи " е най-голямата компания на Балканите за доставка на съоръжение. Оперираме в целия Балкански полуостров - България, Румъния, Гърция, Северна Македония, Албания, Сърбия. Освен това имаме дъщерна компания - ЦЕРБ Солар, която е инсталаторска. Фокусът ни е върху дребни и междинни планове до 5 мегавата - за къщи, промишлени здания, фабрики, молове. Аз съм на мнение, че това е вярната инвестиция. В България се влага доста в централи, които са с огромен потенциал и са в полето. Това е неточност минимум заради най-малко две аргументи. Първата е, че като всяко ВЕИ, това е непостоянно произвеждане, а балансирането е  изключително мъчно. И второ - унищожава се обработваема земя, което е и екологичен, и хранителен минус. В Европа - в Австрия, Холандия, Германия вложенията са на практика единствено върху здания. Гърция спада към южните страни дружно с Испания и южната част на Италия, където могат да се вършат централи на земята, тъй като слънцето там е 30-40 % по-силно спрямо нашето. И все пак множеството вложения са на покривите. Защото инвестицията в покривни централи облагодетелства дребния бизнес и семействата. А от огромна централа в полето печелят един или двама огромни вложители. Не знам какво оказва помощ това на целокупното българско население и на българския бизнес. 

- Само дето цената ни влиза в сметките за ток и ги надува.

- Точно по този начин. Държавата би трябвало да се концентрира върху вложения в дребни и междинни централи, в градовете, в промишлените зони, върху предприятията. Тогава балансирането изчезва като проблем, печелят тези, които използват, опростява се системата и се печели от мащаба. А сега печелят 5-6 вложителя, в множеството случаи дори не са и български.

- Много се надявахме пари за такива централи да бъдат заложени в Плана за възобновяване, можеше да има и в новата Програма за саниране, която започва напълно скоро...

- Бяха планувани към 200 млн. лв. в програмата за фотоволтаични съоръжения и батерии, тя ще излезе през декември единствено за компании. За популацията също трябваше да има 260 млн. лв.. Ще ги има ли, няма ли да ги има - никой не знае. Не споделят не тъй като не желаят или е загадка, а тъй като има безхаберие. Но да кажем че ги има - общо стават 460 млн. В Гърция са планувани 2 милиарда евро /или 4 милиарда лева/ - 10 пъти повече пари за това.

Ние сега сме се фокусирали върху финансовите измерения. Но дано не забравяме, че природата, която употребяваме, сме я взели назаем от нашите деца. Трябва да им оставим нещо.

В София могат да се сложат 300 мегавата по покривите, без особени проблеми - те няма да натоварят мрежата. А в случай че тези 300 мегавата ги инсталираме в Пазарджик или в Хасково и оттова да ги караме до София - това са загуби, балансиране...И вместо хората да печелят, печели неразбираемо кой. Системата на ЕСО няма да издържи огромни съоръжения в България.

- Дали в новата Програма за саниране има планувани средства за фотоволтаични системи?

- При санирането главният фокус не е върху фотоволтаични съоръжения, а е в понижаване на енергийните загуби на постройките. Въпреки това в предходната стратегия сме правили съоръжения на блокове като част от ограниченията за икономисването на енергия. Те бяха за зареждане на общите елементи - стълбищно осветяване, изби, помпи, асансьор и така нататък Предполагам, че в този момент също е допустимо.

- Много е значимо да има особено ориентирани пари за сходни централи.

- Чувам, че 6-7 милиарда ще бъдат обезщетенията за ел.енергия за бизнеса тази година. Огромни пари! Представете си толкоз доста пари, вложени във фотоволтаични съоръжения, които ще работят през идващите 25 година Сега с тези 6 милиарда лв. се подтиква бизнесът за 1 година. Най-малкото е неуместно! 

Темата за европейските планове също е болна. Ние като общество всичко това не го обсъждаме и се чудим за какво другите са богати, а ние сме небогати. Имаме доста поръчки в Гърция - в тяхната по този начин наречена огромна енергетика. И ето какви са наблюденията ми: Видимо тези хора не работят доста като нас. Но в никакъв случай не вършат взаимни отстъпки с две неща - с качеството и с правилата си. Затова заплатите им са в пъти по-високи от българските и могат да си разрешат метод на живот, на който ние завиждаме. 2 милиарда евро ще дадат за фотоволтаици. Като отидете следващата година на тяхното море - ще ги видите.       


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР