Близо 12 000 подписа от 44 града в страната ще

...
Близо 12 000 подписа от 44 града в страната ще
Коментари Харесай

Фондация „Даная“ внася близо 12 000 подписа в МС за реформа в здравеопазването

Близо 12 000 подписа от 44 града в страната ще внесат през днешния ден в Министерски съвет от фондация „ Даная “ за промяна в опазването на здравето. Подписите са събрани за Гражданска самодейност „ Даная за живот “, която насочва 6 претенции.

От самодейността упорстват до създаване на Национална детска болница да бъде основана цифрова осведомителна система, поддържана от Министерство на здравеопазването, която да действа в действително време и да насочва родители на деца, които се нуждаят от избрани експерти, съгласно съответното положение на детето, както и съобразено с местоположението му. Системата би трябвало да сплотява информация за всички болнични клиники, които лекуват деца, потенциал, работно време, дежурни кабинети и експерти. Да има опция за онлайн питане със период на отговор към съответното болнично заведение.

Второто искане е за разкриване на гореща телефонна линия/онлайн платформа с лимитирано време за отговор и обединен народен номер за подаване на сигнали за проблеми и в поддръжка на родители на деца-пациенти при приема и престоя им в болнични заведения и/или при отвод на лечебното заведение да обезпечи мултидисциплинарен екип, когато това е належащо. Линията би трябвало подсигурява анонимността на подателите на сигнали и да има механизъм за следваща незабавна инспекция.

Задължително съгласно фондацията и подписалите се под настояванията е въвеждане на Правила за добра здравна процедура за всички специалности в период не по-късно от 31 декември 2024 година „ Ако БЛС откаже да извърши задължението си по закон, да бъде гласувана нормативна смяна, която да подсигурява осъществяването на това им обвързване. В период до 31 декември 2024 година да бъде осъществена инспекция на всички медицински протоколи за работа в незабавната и неотложната помощ от самостоятелен експертен орган, външен за съответната болница. Публично обявяване на резултатите от инспекцията. Да бъде осъществена цялостна актуализация на протоколите в сходство с най-новите практики в незабавната и неотложна медицина и да бъде обезпечено наложителното им въвеждане във всички болнични заведения в период до 31 декември 2024 година Да бъде въведено обвързване да бъдат оповестени на интернет страниците на лечебните заведения с нужните реквизити - дата, щемпел и автограф и други “, написа в настояванията.

Сред тях още са разработване и консолидиране за всички болнични заведения на Система за първокласен надзор на междуболничната и вътреболничната връзка, „ която да подсигурява бързо и дейно взаимоотношение, изключващо персонална преценка, за привикване и известяван за нужда от даден експерт, а същото да е написано в ясни правила за задействане и отговор “; да бъде въведено наложително продължаващо здравно образование за всички медицински специалности и да бъде преструктурирана Изпълнителната организация „ Медицински контрол “ от институция към министъра на опазването на здравето в самостоятелен профилиран държавен орган или в изпълнителна организация към Министерския съвет.

Подписката се внася през днешния ден – в деня, в който се навършва 1 година от гибелта на 15-годишната Даная, чиито органи бяха дарени на четирима души.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР