Те бягат край пътя, но често изскачат пред бързодвижещите се

...
Те бягат край пътя, но често изскачат пред бързодвижещите се
Коментари Харесай

Roadkill - нова кулинарна мода или извращение?

Те бягат край пътя, само че постоянно изскачат пред бързодвижещите се коли и стават жертви на случай. Елени и сърни, едри дивечови птици, мечки даже, наред с по-дребните катерици, опосуми и скунксове постоянно умират, блъснати от коли.  Все по-често тази инцидентна плячка е обект на кулинарни ползи в  САЩ, Канада, Англия и други елементи по света. Макар към момента това да не е общоприета процедура и да е обект на смешки и градски митове, roadkill – кухнята намира от ден на ден фенове. Предимствата, в случай че изберете този метод  да си набавяте храна са качеството на месото на дивите животни и фактът, че с изключение на усилието да ги намерите край пътя, те на процедура са безвъзмездни.

Само в Съединени американски щати над  1,3 млн. елена годишно умират при произшествия на пътя. В Европа цифрите също са смущаващи - 194 милиона птици, близо 30 милиона бозайници и  стотици хиляди елени. Не е изненада, че хората все по-често избират да употребяват тези животни за храна. И това не важи единствено за сървайвъл-фанатиците или ексцентрично мислещите.

Как законово е решено това - можеш ли да отнесеш със себе си убито при случай край пътя животно и дали тази процедура към момента не провокира отвращение и омерзение? В Германия към момента нямате право да отнесете убито от вас животно, в случай че не сте ловджия или не притежавата земята, на чиято територия е станал случаят.  В  САЩ разпоредбите варират. В Уайоминг даже има публично приложение, което улеснява процеса, единственото изискване е да уведомите за случая посредством него. Все повече последователи на roadkill-кухнята и този метод на набиране на храна се събират и на тематичен фестивал, провеждан в Западна Вирджиния.

Дали  roadkill е тренд, който бързо ще набере известност? Едва ли. Но пък все по-често се разяснява. Провокативният ютюбър Макс Фош наскоро  даже пусна видео, в което трима влиятелни готвачи, измежду които и носителят на звезда Мишлен Джеймс Кокран, пробват тристепенно меню с фазан, жертва на случай на пътя. Участниците в опита  реагираха изненадващо добре на това. Вижте сами:

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР