Шест български вина спечелиха приза Златен ритон“ от международната специализирана

...
</TD
>Шест български вина спечелиха приза Златен ритон“ от международната специализирана
Коментари Харесай

Златен ритон за шест български вина от изложението в Пловдив

Шест български виновност завоюваха наградата " Златен ритон “ от интернационалната профилирана галерия " Винария 2024 “. Два от тях бяха присъдени за еликсири на Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) " Едоардо Миролио “ – за розе от последна годишна продукция и за отлежало алено вино. Останалите четири винени " Оскар “-и отидоха в сбирките на Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) " Вила Юстина ", " Стефан Пирев Уайнс ", Винарна " Лозето естейт “ и Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) " Джемперлиев “. В конкуренцията за влиятелните оценки се състезаваха близо 200 проби на български и задгранични мазета от България, Италия, Румъния, Гърция, Турция и Молдова.

“Този конкурс е знак на качеството, носи авторитет и конкурентно преимущество, отваря нови вероятности пред носителите на " Златен ритон “ и медалистите. Поздравявам ви за триумфа. Панаирът постоянно е бил територия на новаторски пориви и хрумвания, а " Винария “ е магическото събитие, което ражда звезди. Изказвам благодарността си на експертното жури и на сътрудниците ни в лицето на Съюза на енолозите и УХТ за блестящата организация и осъществяване на състезанието ", уточни в приветствието си основният шеф на Международен панаир Пловдив доцент доктор Иван Соколов. Той поздрави призьорите за основаните с обич питиета.

При белите виновност от последна годишна продукция за най-хубав балсам бе разгласен Семийон&Шардоне& Димят (2023) на " Вила Юстина ". Отличието получи основният технолог на избата Васил Стоянов от изпълнителния шеф на ИАЛВ инж. Красимир Коев. За любимец при младите розета авторитетното жури дефинира Пино ноар&Мелник (2023) на Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) " Едоардо Миролио “. Златен " Оскар " бе присъден и на алено вино от последна годишна продукция на Каберне фран&Сира (2023) на Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) " Джемперлиеви “. Наградата получи притежателят на избата от Сакар Димитър Джемперлиев от проф. Пламен Моллов.

При белите виновност от остарели реколти любимец стана еликсирът Шардоне (2021) на известния енолог Стефан Пирев. Отличието му бе връчено от доцент доктор Иван Соколов. " Златен ритон “ получи и " Еленово Резерва " (2020) на Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) “Едоардо Миролио " в категория " Червени виновност от предишни реколти ". Още един " Оскар “ интернационалното жури на " Винария “ присъди в същата категория – на Винарна " Лозето Естейт “ за " Лонгоза УСОЕ “, основана през 2022 година от сорта Каберне совиньон.

" Надпреварата при старите червени виновност бе доста оспорвана и по изключение тази година бе взето решение да се присъдят два ритона в тази категория, защото и при първата, и при финалната дегустация, се оказаха с еднакъв резултат “, сподели ръководителят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.

Повече от 30 % от получените за състезанието проби бяха на отлежали еликсири. Със златен орден бяха отличени 43 виновност от остарели реколти. Четири от тях бяха присъдени на италиански виновност – Primitivo на Torleanzi (2021 и 2022), Frappato (2020) и Nero D`Avola (2020) на Caruso Minini, три на Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) " Ноя “ за Мерло (2023), Каберне фран (2023) и Карменер (2020), по два златни медала за Винарна " Лозето Естейт “ за Каберне фран (2022) и Варненски мискет (2022), " Беса Валей “ за Мерло Сира Пти вердо Кaберне совиньон (2019), Гранд кюве и Енира Резерва и Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) " Горун “ за Каберне совиньон Резерва (2020 и 2021).

При пенливите виновност за любимци бяха оповестени две питиета, основани от Шардоне, на Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) " Едоардо Миролио “ и на Coqueret-Benard. В новата категория на " Винария “ – плодови виновност със сребърни медали бяха отличени малиновите еликсири на Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) " Кубера “, позиционирана в подножието на Стара планина и на Г.Филипофф уайнс, чиито малинови насаждения са ситуирани край Асенова цитадела и родопското село Манастир.

Съюзът на енолозите в България продължава своята самодейност да поддържа и развива виновността от локални сортове. Със специфична премия за вид Димят бе отличено Тесера (2023) на " ДеВина Лозя и Вино “, за Врачански мискет (2023) на " Врачанска теменуга “, за Гарваново око (2022) на " Агрофитнес “, за Мавруд (2022) на " Конто-Н “, за сорта Гъмза (2021) Барик на Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) " Ново село “ и за сорта Рубин Rubin Reserve (2020) на Винарна " Ялово ".

" С 30% повече бяха получените виновност и спиртни питиета за състезанието тази година. Радващо е, че имаше и повече виновност от чужбина, което приказва за престижа на оценките от " Винария “. Амбицията ни е да продължаваме да обогатяваме състезанието през идващите години “, съобщи в приветствието си ръководителят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.

Получените за състезанието пробите бяха оценени от 13-членно жури, в което участваха топ дегустатори от страната и чужбина, множеството от които интернационалните дегустатори, а трима са носители на наградата " Енолог на годината “ – Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова и Димитър Димов. Сред задграничните специалисти в комисията бе известният италиански сомелиер Маурицио Феррери, който повече от 20 години е част от състезанието " Винария “. Председатели на двете комисии бяха доцент доктор Христо Спасов и доцент доктор Николай Стоянов от Университета по хранителни технологии.

" Ангажирам се като представител на страната, идната година да подкрепим състезанието и да възвърнем блясъка на " Винария “ и " Нощта на Златния ритон “, на които се събираха всички основатели на качествени питиета у нас “, съобщи от своя страна изпълнителният шеф на ИАЛВ инж. Красимир Коев, който поздрави наградените и всички основатели на виновност, чиито артикули радват потребителите у нас и по света.

По традиция студенти от специалността " Технология на виното и пивото “ поставиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския отрасъл.

Престижните оценки бяха връчени на тържествена гала в Конгресния център на Международен панаир Пловдив.

ЗЛАТНИТЕ РИТОНИ ОТ ВИНАРИЯ 2024

" Вила Юстина " – " БиБ " – Семийон & Шардоне & Димят (2023)

Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) " Едоардо Миролио “ – " ЕМ Розе “ – Пино ноар & Мелник (2023)

Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) " Джемперлиеви " – Каберне фран & Сира (2023)

Stephan Pirev wines – Шардоне (2021)

Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) " Едоардо Мирлио “ – Еленово Резерва – Каберне фран (2020)

Винарна " Лозето Естейт " – Каберне совиньон (2022)
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР