Първи май се свързва с Празника на труда, но във

...
Първи май се свързва с Празника на труда, но във
Коментари Харесай

Знаете ли къде е този голям надпис във Варна и защо е свързан с първия ден на месец май?

Първи май се свързва с Празника на труда, само че във Варна има един огромен, към този момент много поизбелял надпис, който от години припомня и за работническата взаимност, и за една фабрика – знак на социализма в морския град.

Това е някогашната фабрика " Първи май “ в квартал " Аспарухово “. Тя е била горделивост освен за Варна, само че и за България, години преди 9-и септември 1944 година

Още през далечната 1909 година в тогавашното населено място Сес Севмес (което значи безшумно място. Името му е променено на " Аспарухово “ през 1934 г.) индустриалецът Асен Николов открива парна бояджийска фабрика, която съществува до края на Първата международна война. След войната Николов основава фабрика за предачество и тъкачество " Текстил “, която през 1947 година е национализирана и преименувана на ДИП " Първи май “.

Иначе самият Празник на труда, който бе маркиран през вчерашния ден, датира от началото на 1886 година, когато работническото придвижване в Северна Америка прикани за обща стачка на 1 май за налагане на осемчасовия работен ден - въз основа на всеобщата проява на 1 май 1856 година в Австралия, която също прикани за осемчасовия работен ден. 1 май по традиция бе крайният период, в който се прекратяваха трудовите правни отношения, което постоянно означаваше, че служащите би трябвало да си намеря нова работа. Това докара до всеобщи стачки и демонстрации в индустриалните райони.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР