Гражданите на Пловдив и гостите на града отново станаха заложници

...
</TD
>Гражданите на Пловдив и гостите на града отново станаха заложници
Коментари Харесай

Пловдивчани отново станаха заложници на некомпетентни управленски решения с градския транспорт

Гражданите на Пловдив и гостите на града още веднъж станаха заложници на недалновидни управнически решения. До болежка познатият проблем с тематиката за градския превоз още веднъж излезе на дневен ред. Това се случи, откакто от общинското предприятие  " Организация и надзор на превоза " изпратиха информация, че на 15 от общо 29 линии в градския превоз връщат лятното разписание на рейсовете.

Така пловдивчани, които получиха глътка въздух, че ще съумеят да стигнат в точния момент на работа, на учебно заведение или където и да е в града, още веднъж останаха излъгани от градската администрация.

Като причина за въвеждане на по-разреден график администрацията посочи - продължителните поправки и се базира за което беше взето през месец май. Тогава  Plovdiv24.bg и по какъв начин локалната администрация се пробва още веднъж на гърба на пловдивчани да понижи батака с градския превоз на Пловдив и да угоди на ползите на частните превозвачи.

Това решение обаче е със период на деяние до 14 септември, т.е. тогава кметската администрация се оправда с това, че през лятото градът е празен и няма доста хора в града, множеството са на почивки, а децата са в лятна почивка. Тогава макар публичното неодобрение общинските съветници одобриха решение, което не е в интерес на пловдивчани.

Днес Община Пловдив още веднъж е в жестоко нарушаване на законодателството и наредбите, тъй като съгласно текстовете на НАРЕДБА № 2 от 15.03.2002 година за изискванията и реда за одобряване на транспортни схеми и за реализиране на публични транспорти на пасажери с рейсове:

Чл. 8. Маршрутните написания на линиите от общинските транспортни схеми се създават от съответните общини, дават се на членовете на избрана от кмета комисия не по-късно от 14 дни преди съвещанието й и след разискването им от комисията се внасят за разглеждане и одобряване от общинския съвет ...  и по-нататък член 4 - промени в общинските транспортни схеми се утвърждават от съответните общински препоръки.

Такова предложение и решение на Общинския съвет обаче няма, още повече че преди няколко дни за този мандат, а предложение за изключителна такава няма. Тук вършим уточнението, че общината се възползва от това, че мярката е краткотрайна - до 31 декември, по тази причина прави тези промени без решение на Общинския съвет.

Според шефа на ОКТ Георги Стоилов става въпрос за линиите на рейсовете, при които улиците са в ремонт, който обаче скоро ще завърши. В ход е процедура по актуализация на част от главните градски линии, която другият месец би трябвало да бъде подготвена и предоставена публично разискване.

Сега на процедура, когато градът се пръска по шевовете от хора - работещи, учащи и посетители, вместо да има още по-редовни рейсове, то хората още веднъж няма да могат да се възползват от качествена транспортна услуга. Това още повече отхвърля пловдивчани да употребяват градския превоз.

Вместо да пуснат повече рейсове, с цел да понижат трафика и да компенсират неудобството на жителите, с цел да стигат те в точния момент на работа и учебно заведение, то жителите биват принуждавани да се качват на коли, с което да вършат трафика още по-сериозен. Много огромна част от учениците, нашите деца, стартират учебно заведение в 7:30, някои би трябвало да са на спирката в 6:30 по мрачно, с цел да стигнат навреме на учебно заведение, което е в другия завършек на града. За тях градските управници не мислят.

Няма различен регионален град в страната, който да има толкоз съществени проблеми с градския превоз, било то и частен. в Пловдив непрестанно се въртим в омагьосания кръг - по-малко рейсове, по-малко пасажери, по-малко доходи, повече дотации, повече трафик, повече неодобрение. Дори във Велико Търново, където превозът е възложен на частни превозвачи, рейсовете са постоянни, точни и се съблюдава разписанието.

Но да вземем град, еднакъв на Пловдив - Варна. Там рейсовете са по-точни от летище. Превозните средства са огромни, комфортни и с работещи климатици и освен това, само че варненци са научени да разчитат на градския си превоз и го употребяват до степен такава, че съвсем няма място вътре в рейсовете. За работещата електронно-билетна система няма да разясняваме - варненци бързат да записват картата си за пътешестване, а контролът е за нередовни пасажери е на равнище.

В Пловдив постоянно ще има поправки, постоянно ще се асфалтират улици и булеварди, това е един непрекъснат развой и едно от главните отговорности на ръководещите. Това по никакъв метод не би трябвало да оправдава нецелесъобразните управленски решения, които са в ущърб на пловдивчани и още веднъж за сметка на тяхното улеснение, време и нерви.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР