Тази вечер в 21:00 ч. българско време от стартовата площадка

...
Тази вечер в 21:00 ч. българско време от стартовата площадка
Коментари Харесай

УСПЕХ: Космическа ракета Зенит с ускорителен блок Фрегат изведе спътник Ангосат в целевата му орбита

Тази вечер в 21:00 ч. българско време от стартовата площадка 45 на космодрума Байконур излетя ракетата “Зенит-2SБ ” с ускорителен блок “Фрегат-СБ ” и неестествен сателит “Ангосат ”. 

Броени минути след началото на полета блокът “Фрегат ” дружно с изкуствения сателит бяха въведени сполучливо в тяхната първична орбита. Но предстоят дълги часове преди да можем да потвърдим цялостния триумф на задачата. “Фрегат-СБ ” ще би трябвало да извърши своята полетна стратегия, възлизаща на 8 часа и 46 минути и в случай че всичко мине наред, спътникът “Ангосат ” ще се отдели в окончателната геостационарна орбита в към 5:54 ч. българско време.

С днешното изстрелване украинско-руските ракети “Зенит ” се завърнаха в употреба след двугодишно спиране. 

Космическите ракети  “Зенит ” са създадени през 80-те години на предишния век в Съюз на съветските социалистически републики от конструкторското бюро Южное. Тогава ракетите “Зенит ” имат две съществени задания – първата, да служат като странични ускорители на огромната свръхтежка ракета “Енергия ”, извеждала в орбита руската совалка “Буран ”, и втората, да летят като независими среднотоварни носители. Съветските галактически лица възнамеряват “Зенит ” да бъдат идващото потомство ракети на Съюз на съветските социалистически републики, които най-после да заменят остаряващите носители “Союз ” и “Протон ”, в това число и за пилотирани задачи. 

Но през 90-те години геополитическата конюнктура се трансформира. Съюз на съветските социалистически републики се разпада, а конструкторското бюро Южное се оказва на територията на Украйна. Плановете на Русия да употребява “Зенит ” за замяната на пилотираните ракети “Союз ” и тежкотоварните “Протон ” са анулирани. Но все пак “Зенит ” оцелява на оформящия се пазар на сателитни изстрелвания. Ракетата получава ново бъдеще като част от полетната стратегия на галактическата компания Морски старт. През новото хилядолетие обаче пораждат три тежки неуспеха – първият, през 2000 година, заради софтуерен гаф, когато е изгубен сателит за ICO Global Communications, вторият – през 2007 година, когато ракета експлодира при старта – тогава е изгубен сателит NSS-8, третият – през 2013 година, когато ракетата се проваля при старт на сателит Intelsat 7. Провалите слагат под подозрение комерсиалното бъдеще на “Зенит ”.

След това идва съдбовната 2014 година, когато външнополитическите взаимоотношения сред Украйна и Русия внезапно се утежняват след Евромайдана и анексирането на Крим. Тогава наподобява, че краят на ракетното семейство “Зенит ” наближава, защото няма по какъв начин две страни в спор да работят взаимно за производството на ракетите. За финален път “Зенит ” лети на 11-ти декември 2015 година, когато в космоса е сполучливо изведен спътникът “Електро-Л №2 ”. Очертаваше се това да е окончателната задача на ракета от този вид.

Но през 2016 година S7 Group, притежател на S7 Airlines, изненадващо афишира, че купува компания Морски старт дружно с нейната инфраструктура. През октомври същата година е извършена среща сред длъжностни лица от галактическите стратегии на Русия и Украйна, която довежда до необвързващо единодушие Русия да закупи до 12 ракети “Зенит ”. На тази среща е решено и изстрелването на “Ангосат ” да бъде осъществено с ракета “Зенит ”.

И по този начин, през днешния ден ракетите “Зенит ” се върнаха още веднъж в употреба, а бъдещето за тях за пръв път от доста време наподобява оптимистично. По време на днешния полет “Зенит ” се държеше устойчиво и спътникът е в първична орбита. Остава да се надяваме, че степента “Фрегат ” също ще работи сполучливо – за жалост през последните два месеца имаше два гафа с блокове “Фрегат ”, като при един от двата (изстрелването от новия космодрум Восточний) имаше повреда, която докара до загуба на всички спътници, изведени от ракетата “Союз ” в първична орбита. 

Ако всичко мине наред, Ангола за пръв път ще се снабди със собствен личен геостационарен телекомуникационен сателит.

Днешното изстрелване евентуално беше и последният полет на ракета през 2017 г. 

Запис от изстрелването: Тук (Youtube връзка)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР