Тази вечер ще се проведе инициативата „Часът на Земята“. Тя

...
Тази вечер ще се проведе инициативата „Часът на Земята“. Тя
Коментари Харесай

С туризъм, концерт и фермерски пазар отбелязваме Часът на Земята

Тази вечер ще се организира самодейността „ Часът на Земята “. Тя води началото си от 2007 година и сплотява послания и дейности за запазване на природата по целия свят. По традиция тя се отбелязва всяка година в края на март за един час, от 20.30 до 21.30 часа.
По време на Часа на Земята милиони хора по света алегорично изгасят осветлението в домовете си за един час, а знакови здания притъмняват фасадите си. Така всички дружно насочат апел за по-устойчиво бъдеще, демонстрирайки какво въздействие могат да имат дребните действия върху огромната планета.
Тематичното мото на тазгодишното издание е „ Свържи се с природата “, а събитието ще стане факт в невижданите 188 страни на планетата. Десетки български общини още веднъж ще поддържат самодейността, като изгасят алегорично осветлението за час.
Още от сутринта в градинката на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ в София порти ще отвори фермерският пазар " От нашата плантация – с обич за вас! “, който е образец за това по какъв начин опазената природа подкрепя развиването на бизнеса.
Заедно с богатото многообразие от фермерски и занаятчийски храни на дребни производители, WWF провежда и тематични работилници. В тях посетителите ще имат опцията да се научат да създават декоративни фигурки от восък, да подготвят домашно сладко и сурови крекери, както и да вземат участие в различаване на сирена. Така всеки самичък ще може да се допре до даровете на природата и да наблюдава процеса на превръщането им в питателна храна. Пазарът ще се организира сред 10.00 и 18.00 ч.
В съседство, на паркинга на площад „ Батенберг “, ще бъдат разкрити и мобилни пунктове за събиране на текстил, остаряла техника и рискови боклуци.
50 пешеходни светофара в града ще алармират във формата на сърце – отправяйки ясно обръщение за обич към природата, а НДК ще свети в зелено.
Както всяка година, кулминационната точка на събитията ще се състои пред Народния спектакъл „ Иван Вазов “ от 20:30 до 21.30 ч. В момента, в който емблематични за столицата здания ще потънат в мрак, ще стартира акустичен концерт със специфичното присъединяване на Sofia Gospel Choir, Бояна Желязкова, Wet Pebbles Band, както и на обичайното огнено шоу.
За трета поредна година WWF и Българската асоциация за ски в свободен и рисков жанр (БАССЕС) провеждат нощно нанагорнище на Черни връх. Сборният пункт ще бъде пред хижа Алеко в 19.30 ч., откъдето групата ще поеме по маркиран маршрут, особено селекциониран според от метеорологичната конюнктура. Участниците би трябвало да се снабдят с челници, както и да носят облекла, съобразни с климатичните условия.
Организацията на българските скаути също се включва в Часа на Земята, мобилизирайки деца и младежи от клубовете в цялата страна. Те ще провеждат засаждане на дървета, визити на музеи, експедиции измежду гората, както и разнообразни просветителни игри.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР