Тази сутрин в 11:44 ч. българско време от Средноатлантическия регионален

...
Тази сутрин в 11:44 ч. българско време от Средноатлантическия регионален
Коментари Харесай

УСПЕХ: Космическа ракета Антарес изведе в орбита кораба Сигнус. На борда е и българският спътник ЕндуроСат Уан.

Тази заран в 11:44 ч. българско време от Средноатлантическия районен космодрум излетя галактическата ракета на Орбитал “Антарес ”. Ракетата наред изведе в орбита на път към “Международната галактическа станция ” товарния американски транспортен съд “Сигнус ”.

Днес ракетата “Антарес ” за трети път хвърча със своите нови мотори “РД-181 ” (общо два на първата степен), които се строят от съветското дружество Неправителствени организации “Енергомаш ” за потребностите на американската компания “Орбитал ”. Двигателите замениха старите “AJ-26 ”, които съставляват модифицирана версия на остарелите мотори “НК-33 ”, употребявани преди време за ракетата “Н1 ” и задачите на руската лунна стратегия. Именно повреда на “AJ-26 ” докара до злополука на ракета “Антарес ” и загуба на транспортен съд “Сигнус ” през 2014 година. Днес американската ракета “Антарес ” е освен по-мощна с помощта на “РД-181 ”, тя е и по-надеждна. Четири минути и 24 секунди след началото на днешния полет се възпламени моторът на горната степен, американският твърдогоривен “Кастор 30XL ”, създаван от “Орбитал ”. Корабът “Сигнус ” беше освободен в ниска околоземна орбита близо 9 минути и 6 секунди след старта на задачата. 

Днешният “Сигнус ” е кръстен на името на Джеймс Томпсън, водач в аерокосмическата промишленост и някогашен шеф на центъра на НАСА “Маршал ”. Корабът ще бъде захванат от роботизираната ръка на “Международната галактическа станция ” на 24-ти май, в четвъртък. На борда пътуват над 3 350 кг потребен товар, включително изследователско съоръжение за над 250 научни проучвания на станцията. Прикачването ще бъде осъществено със съдействието на астронавтите на НАСА Скот Тингъл и Рики Арнолд, които понастоящем живеят на МКС. 

Петнадесет дребни спътника от вида CubeSat също пътуват на “Сигнус ”. Те се транспортират в рамките на договор сред НАСА и НаноРакс, комерсиална компания, осигуряваща достъп до “Международната галактическа станция ”. Любопитното е, че измежду наноспътниците участва и българският “ЕндуроСат Уан ”, издигнат от родната стартъп компания ЕндуроСат. Целта на “ЕндуроСат Уан ” е да разпространява радиолюбителските действия в България. Това е първата българска CubeSat задача, а повече за нея можете да научите на уеб страницата One.EnduroSat.com. Специално за “ЕндуроСат Уан ”, това е сателит от вида 1-U, което ще рече, че за изработката му е употребена една стандартизирана CubeSat единица, куб с размер на ръба 10 cm. 

CubeSat-ите са извънредно известни заради дребния си размер и обстоятелството, че са евтини (за повече информация, вижте публикацията на КОСМОС БГ: “Ето по какъв начин бихте могли да купите, сглобите и изстреляте ваш личен сателит “). Очаква се в бъдеще те да заемат все по-важна част от усвояването на галактическото пространство. Два CubeSat-а от вида 6-U към този момент летят към Марс, откакто бяха изстреляни сполучливо по-рано този месец. 

Но да се върнем на “Сигнус ”. Освен българския “ЕндуроСат Уан ”, има няколко други спътника, които също заслужават внимание. Един от тях се споделя “RainCube ” и името му е редуциране от “Radar in CubeSat ”. Това е първият сателит от вида CubeSat с радарна система. Спътникът “CubeRRT ” ще тества нови способи за събиране на данни от космоса, а спътникът “Tempest-D ” ще показва нов петчестотен радиометър, въз основата на който могат да се учат облачните процеси, развиването на стихии и точното установяване на преваляванията. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР