Тази седмица започна обратното броене до изборите за местна власт

...
Тази седмица започна обратното броене до изборите за местна власт
Коментари Харесай

Вотът в неделя | Геновева Петрова: По-голямото отстъпление на ГЕРБ ще бъде в общинските съвети

Тази седмица стартира противоположното преброяване до изборите за локална власт на 29 октомври. На тях ще бъдат определени общинските препоръки и кметовете, от които през идващите четири години ще зависи дали ще има смяна в ръководството на обитаемоте места, тъй че да станат по-добро място за живеене. Резултатите от локалния избор също по този начин ще имат резултат и върху политическата обстановка - с подсилването или отслабването на позициите на обединенията в Народното събрание и надлежно на централната власт. " Капитал " беседва със социолози и политолози по тези въпроси, през днешния ден ви предлагаме мнението на социолога и съуправител на " Алфа рисърч " Геновева Петрова.Интервюто с изпълнителния шеф на " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов може да прочетете, а диалогът със социолога Живко Георгиев -. Има ли градове в България, в които може да се направи прогноза за смяна на ръководството?
С оглед на това, че до момента ГЕРБ са постоянни в позициите си в локалната власт, можем да кажем - да, ще има градове, в които това ще се промени. Имам поради освен изборите за кмет на община, а и изборите за общински препоръки. Всъщност знаем всички, че кметските съревнования са тези, които се наблюдават с по-голям интерес, само че в действителност по наша оценка по-голямото оттегляне ще бъде точно в общинските препоръки. Те и до момента са мощно фрагментирани на доста места, само че чакаме, че ще има основна динамичност в наличието на обособените политически сили. ГЕРБ евентуално ще загуби част от позициите си в тях, на този декор ще влязат и нови играчи, които досега или нямат, или имат доста едва наличие. Един от тези играчи е " Възраждане ". На доста места в страната, включително и в някои от по-големите градове, има локални обединения, които чакаме, че в по-голяма или по-малка степен ще се включат в общинските препоръки.

Що се отнася до кметските борби - ние нямаме взор върху всичките 265 общини, само че въпреки всичко имаме взор върху част от регионалните центрове, където считаме, че най-малкото ще има доста напрегнати надпревари и се обрисува опцията и в това отношение. Едно от тези места е София, за която можем релативно безапелационно да кажем, че ще има балотаж и че възможностите столицата да не се ръководи от кмет на ГЕРБ не просто не са за подценяване, а са с огромна степен на възможност. Интересна конкуренция чакаме и в Пловдив, макар че там претендентът на ГЕРБ като цяло стои с релативно положителни позиции, само че доста евентуално ще отиде на балотаж с претендента на ПП-ДБ. Някои други регионални градове като да вземем за пример Хасково, което досега се ръководи от кмет на ГЕРБ, също ще предложи с напрежение състезание в кметския избор. За изхода от него е мъчно да се направи прогноза. Казано в резюме: обрисуват се забавни борби и за общинските препоръки, и за кметския избор.
Ще попречат ли тези надпревари на възможни сглобки сред ПП-ДБ и ГЕРБ и по места в градовете след изборите?
Много зависи какви позиции ще имат обособените обединения в общинските препоръки. Със сигурност те ще бъдат изправени пред задачата да образуват болшинства, само че както опитът от предходните мандати сочи, тези болшинства се образуват не всеки път по метода, по който е конструирана властта на национално ниво. Важно е да имаме поради нещо друго: в случай че до неотдавна въпреки всичко ГЕРБ е имал в случай че не лично болшинство, то задоволителен задатък пред останалите, в този момент ще е друго. Тук е и приликата с Народното събрание, в което има съвсем изравнени позиции сред ГЕРБ и сътрудниците ПП-ДБ. Аналогично ще е в общинските препоръки - няма да има задоволително мощно изразена победа на една групировка, която да може да образува към себе си болшинство с по-малки обединения. Това ще следим в доста от общините.
Реклама Как ще се отразят изборите на властта на национално равнище?
На този стадий нямаме аргументи да считаме, че връзките сред ПП-ДБ и ГЕРБ са застрашени от протичащото се по места. В този смисъл евентуално развоят ще продължи да бъде подобен, какъвто е сега - ще продължат да ръководят дружно.
Могат ли да послужат изборните резултати за предоговаряне на позициите в ръководството на страната, примерно с влизането на Движение за права и свободи?
Като цяло формулата, която сега ръководи на национално равнище-, ще се резервира в тези си рамки. Не чакам Движение за права и свободи да влезе официално в държавното управление. Поне не след тези избори.
По отношение на " Възраждане " - по какъв начин се обрисува въздействието на партията на локално равнище?
Като имаме поради, че всяка община си е независима единица, това, което ясно се следи, е, че " Възраждане " влизат с задоволително значимо наличие в общинските препоръки. Струва ми се обаче, че няма след изборите да разясняваме нов растеж в наличието и поддръжката на " Възраждане ". Виждаме, че има готовност на техни симпатизанти, само че няма съображение да считаме, че една от тематиките след изборите ще бъде следващото повишаване на поддръжката за " Възраждане ".
Свързани публикации Вотът в неделя | Живко Георгиев: Драмата за ГЕРБ се размина, ПП-ДБ ще продължат в сглобки и по места 25 октомври 2023, 08:30 Вотът в неделя | Първан Симеонов: Порастване на " Възраждане " в общините ще е от изгода за властта 24 октомври 2023, 09:40
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР