Тази седмица започна обратното броене до изборите за местна власт

...
Тази седмица започна обратното броене до изборите за местна власт
Коментари Харесай

Вотът в неделя | Живко Георгиев: Драмата за ГЕРБ се размина, ПП-ДБ ще продължат в сглобки и по места

Тази седмица стартира противоположното преброяване до изборите за локална власт на 29 октомври. На тях ще бъдат определени общинските препоръки и кметовете, от които през идващите четири години ще зависи дали ще има смяна в ръководството на обитаемоте места, тъй че да станат по-добро място за живеене. Резултатите от локалния избор също по този начин ще имат резултат и върху политическата обстановка - с подсилването или отслабването на позициите на обединенията в Народното събрание и надлежно на централната власт. " Капитал " беседва със социолози и политолози по тези въпроси, през днешния ден ви предлагаме мнението на социолога Живко Георгиев.Интервюто с изпълнителния шеф на " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов може да прочетете. Първият тур на локалните избори е в неделя. Каква картина очерта предизборната акция?
Първият тур в немного най-вече дребни обитаеми места е в положение да реши алтернативите на кметския избор. Най-често ще има балотажи и това не е вест, когато политическата сцена е мощно фрагментирана, каквато е сега. На предходните избори имаше две огромни партии и на места някоя районна мощ. Сега няма огромни партии. Има няколко междинни и голям брой дребни партии. Това прави картината по места мощно фрагментирана, което е причина за балотажи. Разбира се, най-често балотажите, приказвам за по-големите общини, ще бъдат сред претенденти на ГЕРБ и на ПП-ДБ, само че на втория тур ще отидат и претенденти на Движение за права и свободи, на Българска социалистическа партия, само че и самостоятелни, издигнати от локални обединения. Изобщо упованията са за шарена картина.

На първия тур въпреки всичко ще се реши представителството в общинските препоръки. Трудно е да се прави обща генерализация за страната като цяло. Това, което занапред може да се каже, е, че няма да има явни болшинства в локалните парламенти. Но защото някакви генерални промени в политическия нрав в страната не са се случили след трусовете през последните години на правилото на кардинални и не толкоз кардинални преговори, такива болшинства ще се образуват и те ще бъдат шарени и доста постоянно нелогични за публиката и даже и за специалистите. Но кардинално в политиката няма нелогични неща и в случай че не виждаме логичност, би трябвало да търсим ползи. Това е здравият метод да си разбираем какво се случва в една или друга сфера. Така че нищо безпределно изненадващо няма да се случи на тези избори. Да, протичаше някаква политическа ферментация, която като чели беше зародила преди две-три години, само че след нейното затваряне със основаването на ръководещата коалици, можем да кажем, че гигантските промени свършиха.
Реклама Какъв е залогът за главните политически сили на този избор?
За всяка една от партиите има залог. Най-вероятно ГЕРБ ще бъде успокоено след тези избори. Погледнато от ретроспективна позиция отпреди една година, вероятността за партията изглеждаше малко плашеща. Но по този начин, както на макроравнище се разви политическият развой, мисля че след изборите ГЕРБ ще се разсънят относително спокойни. На локално равнище няма да се случат някакви великански тектонични промени. ГЕРБ евентуално ще изгубят някои общини, евентуално ще изгубят и София, което е много знаково, само че в множеството относително огромни, междинните и голям брой дребни общини, които в действителност са електоралният поръчител за резистентност на този политически план, те ще си запазят позициите. С цената на някакви взаимни отстъпки, на някакви необикновени, не всеки път щадящи репутацията отбрани, драмата за ГЕРБ се размина.

За ПП-ДБ, които имаха голям късмет да осъществят важен пробив на локално ниво, с това развиване на нещата на макрополитическо ниво с коалирането с главните си политически съперници няма късмет нещо коренно да се случи. Което не е добра прогноза за бъдещето и устойчивостта на този политически план. Шансът беше пропуснат. Друг е въпросът и дали беше действителен. ПП-ДБ евентуално ще овладеят локалната власт в единични общини, само че то и Национална движение „Симеон Втори" в огромния си разцвет пропусна шанса да се вкорени в локалната власт и видяхме какво се случи.

Големият проблем е, че ПП-ДБ даже и да имат тук-там кметове, те към този момент нямат такава електорална тежест, че да станат солидно ядро, към което да се образува локалната власт. А това значи, че в тези обитаеми места ще би трябвало да вършат " сглобки ", в които старите релативно устойчиви партии от вида на ГЕРБ и Движение за права и свободи могат единствено да печелят. Безспорно ПП-ДБ ще се появят на локалната политическа сцена в редица по-големи общини, само че там знамение няма да стане. Така че не виждам някакви белези на устойчива тяхна поява на ниво локална власт.

Трудно може да се чака на тези локални избори Българска социалистическа партия да реализира нещо коренно. Тя ще има кметове и ще бъде показана, в случай че не непосредствено, то в съдружни формати с други леви партии в общини, където и до момента е имала позиции. Става въпрос за не повече от 20-30 общини.
Реклама
Почти е несъмнено, че Движение за права и свободи ще продължи досегашните си позиции в локалната власт, и то в нетрадиционни региони като Северозападна България и Североцентрална. Не бих се учудил, в случай че придвижването стане първа мощ в 50 общини. Това с ангажимента, че има разлики в броя на популацията на другите общини. При Движение за права и свободи няма оттегляне, а единствено нахлуване.
Какъв е капацитетът на " Възраждане " и ще има ли партията по-голяма роля в локалната власт?
По принцип партии като " Възраждане ", които са наказателно, протестни, антисистемни като идеология и жанр на политическо държание, доста по-добре се показват на национални избори, в сравнение с локални. Защото главните основни дела, на които " Възраждане " дължи политическата си тежест, малко мъчно се превеждат на езика на локалната власт. Така беше и с " Атака ". Когато партията беше в апогея си и имаше на парламентарни избори 14-15%, не съумя добре да се възползва от тази тежест на локално равнище. Все отново в редица огромни и не чак толкоз огромни общини " Възраждане " ще се трансформира в мъчно заобиколим фактор в общинските препоръки. Освен това на доста места значително от електората на " Възраждане " ще зависи кой ще стане кмет. Друг е въпросът, че най-вероятно общоприетоо балотажите ще са сред претенденти на ГЕРБ и ПП-ДБ и е по-вероятно гласоподавателите на " Възраждане " да не гласоподават.
В най-голяма степен кметският избор в столицата е политически и се считаше, че главните кандидати за поста са издигнатите от двете най-големи политически сили в София - претендентът на ПП-ДБ Васил Терзиев и на ГЕРБ Антон Хекимян. Според ваши сътрудници обаче в борбата може да се намеси и номинираната от левицата и Българска социалистическа партия Ваня Григорова. В този смисъл какво можем да чакаме на изборите в столицата?
Ако вземем резултатите от последните парламентарни избори, които не бяха чак толкоз от дълго време, разумно беше да се чака, че главната конкуренция ще е сред ПП-ДБ и ГЕРБ. В момента, в който обаче беше конституирано новото ръководещо болшинство, което за необятната аудитория е коалиция, нищо че има опит то да се посочва по някакъв различен метод, този голям капацитет за протестен и углавен избор, който имаше в София, няма по какъв начин да се осъществя посредством тези две политически сили. Тези гласоподаватели трябваше да намерят някакъв претендент за углавен избор. Някои ще го намерят във Вили Лилков, само че не доста, други ще го намерят в претендента на " Възраждане ", само че и там има ограничавания. Така че явно най-подходящият претендент за този углавен избор против " сглобката " е Ваня Григорова. Така че в това няма нищо чудно, тъй като такава е логиката, която й дава късмет, само че ще забележим дали ще се случи.
В последна сметка какво ще се окаже решаващо за изхода от кметските избори в София?
Решаващо ще бъде сред кои двама претенденти ще бъде балотажът. Това на този стадий е най-голямата мистерия и единствено можем да гадаем какво ще се случи. Като че ли въпреки всичко претендентът на ПП-ДБ има най-големи шансове, тъй като сякаш моделът на ГЕРБ към този момент е напълно на привършване в София. Друг е въпросът без значение от това кой ще завоюва, дали няма да следим сглобка на равнище столичен общински съвет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР