Тази седмица поставяме началото на новия политически сезон. Депутатите се

...
Тази седмица поставяме началото на новия политически сезон. Депутатите се
Коментари Харесай

Какво да очакваме на големия протест на 2 септември?

Тази седмица слагаме началото на новия политически сезон. Депутатите се връщат на работа, освен това в нова постройка и с спор - да се свика ли Велико национално заседание. Протестиращите се заканват да блокират Партийния дом с апел за незабавна оставка. Готови ли сме за избори - предварителни или постоянни?

" Моите упования са, че на 2 септември в действителност ще забележим дали евентуално неодобрение, изразено посредством този митинг, ще се окаже по-голямо от това, което следим. Има известно понижаване на хората, които стачкуват всеки ден. При всички положения в България има много мощна вълна на неодобрение против сегашната изпълнителна власт и най-нормалният излаз е да се произведат час по-скоро избори ", сподели някогашният член на ЦИК Цветозар Томов в " България заран ".

Според политолога Димитър Димитров, в последните дни протестиращите не основават чувство за повсеместност, нито за мощна мотивация.

" Повтарят едни и същи лозунги през цялото време, само че те нямат сходство с действителността. Няколко пъти съм казвал, че те се държат като палестинци, които отхвърлят Израел и не престават да го отхвърлят ", добави Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Томов счита, че рецесия в доверието в ГЕРБ има.

" Доколко ще се задълбочи тази рецесия в една предизборна конюнктура - ще забележим. По значителното е, че проучванията от публичното мнение демонстрират, че основна загуба на легитимност на настоящия парламент ", разяснява някогашният член на ЦИК.

Политологът пък добави, че обстановката е по-сложна.

" Моето очакване е, че когато проработи Народното събрание, ще се върнем към дневния ред на действителността и е обвързван с ограниченията срещу коронакризата, заплащанията, увеличение на дотациите за разнообразни действия ", безапелационен е Димитър Димитров.

" Повечето въпроси, които изискват конституционна смяна, не изискват привикване на Велико национално заседание, с цел да бъдат решени. Това ясно ще проличи в дебата по отношение на възможен план за нова Конституция, който да бъде обсъждан в Народното събрание. На нас ни следва двойна рецесия, обвързвана както със здравната конюнктура в страната, по този начин и на икономическите последствия. Уместно е да излезем от политическата рецесия преди да настъпят тези две рецесии с цялата си мощност ", сподели още Цветозар Томов.

Димитър Димитров пък не счита, че ще се стигне до оставка на премиера, така това ще е като знак за проваляне.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР