Тази седмица от развитието на пандемията е критична. Това написа

...
Тази седмица от развитието на пандемията е критична. Това написа
Коментари Харесай

Витанов: Седмицата е критична

Тази седмица от развиването на пандемията е сериозна. Това написа математикът проф. Николай Витанов на страницата си във Facebook. По думите му не трябва да се успокояваме, защото към момента се намираме в пика на болестта.

„ Започва третата седмица от царстването на Омикрона. Знаете, че сме в околопиковия времеви период. Знаете какво би трябвало да се случи в него - изкривяване на трендовете на растеж”, написа още той, представен от Нова телевизия.

Математикът напомни и упования ред на изкривяване на трендовете на пандемията.

„ Пречупване на тренда на повишаване на новите случаи, изкривяване на тренда на повишаване на заетостта на болничните кревати, изкривяване на тренда на високата смъртност. Първите два от тези трендове би трябвало да се пречупят с цел да излезем от пика. Пречупят ли се двата тренда, ще се пречупи и третия. Зададената траектория на обществената система е да няма суперпожар, да няма претъпкани лечебни заведения, да няма цялостен локдаун. Това, че заложената траектория на системата е такава, ви е известно от много време. С очите си наблюдавате дали голямата българска обществена система върви по тази траектория или не”, разяснява още проф. Витанов.

Според математика упованията са, че здравната система ще издържи. По думите му може да се появят краткотрайни проблеми в някои области, само че има запас, те бързо да бъдат овладени.

Той разяснява и вероятно налагане на нов локдаун.

„ Системата се движи по заложената траектория. Някои доста се нервират от това. Какво се нервирате? Посред зима сме, а минаваме през тежка вълна без суперпожар и без претъпкани лечебни заведения. Има минимални ограничения, които съвсем не се усещат и те предотвратяват тоталния локдаун. Радвайте се, можеше да е доста по-лошо. Справяме се, можеше и доста по-добре, само че се справяме”, написа още той.

Във връзка с равнищата на смъртност, съгласно проф. Витанов е те са в предстоящите равнища за интервала.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР