Тази рецепта за кекс се предава от поколение на поколение.

...
Тази рецепта за кекс се предава от поколение на поколение.
Коментари Харесай

Кексът на мама

Тази рецепта за кекс се предава от потомство на потомство. Помня я от детството си, когато мама я приготвяше доста постоянно, а ние с брат ми облизвахме бъркалките. И в този момент откакто към този момент съм майка, тази рецепта има още по-голяма стойност за мен. Днес го пригових в моята кухня. Все още синът ми е дребен за кекс, само че несъмнено един ден ще го науча да го подготвя на своите деца. Дано от ден на ден родители възпитават децата си и дават образец с домашно приготвената храна, като резервират традициите в поколенията.

Рецептата е толкоз лесна, че ще я извършите съвсем със затворени очи. Уловката при кексовете е в изпичането - би трябвало да го извадите от фурната едвам когато пъхнатата в него съчка за зъби излиза суха. Любима ми е тази рецепта поради нежния и бухнал пандишпанен тип, а и тъй като продуктите са малко и ги имаме съвсем когато и да е у дома. Няма мляко, няма масло, единствено яйца и да кажем, че е съвсем постен.:)

Необходимите артикули:

5 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. сок от компот или лимонада (аз употребявам сок от компот от праскови)
1/2 ч.ч. олио
3 ч.ч. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
пакетче ванилия или няколко капки ванилов дестилат

 

Разделете жълтъците от белтъците. Важно изискване е яйцата да са на стайна температура, а купата и бъркалките, с които ще разбивате белтъците, да са идеално сухи.

Разбийте белтъците дружно със захарта на сняг. Слагайте захарта последователно, до момента в който се разбият добре. Добавете жълтъците към сместа и разбъркайте.

Добавете по-късно сока от компот или лимонадата, олиото и разбъркайте още веднъж. Накрая сложете брашното с бакпулвера и разбийте. Подгответе формата. Намажете я с олио и посипете леко с брашно.

Загрейте фурната на 180 градуса. Печете до зачервяване и суха съчка. Оставете да изстине отвън фурната, обърнете формата и нарежете няколко прелестни части, на които да се насладите с чаша ароматно капучино.

Да ви е сладко!

 

Дани е неотдавна майка, кулинарен блогър е от доста по-дълго време. Обожава да пътува, обича хубавата храна и срещите с нови и забавни хора. Заспива с аромата на страниците на нова книга, буди се с чаша чай и с най-красивата усмивка – тази на сина си. Дани е създател на блогa Cooks and Bakes, където можете да откриете безчет вкусни изкушения, приготвени и споделени от нея с доста обич и ентусиазъм.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР