Тази нощ космическата компания SpaceX на Илън Мъск изстреля ракетата-носител

...
Тази нощ космическата компания SpaceX на Илън Мъск изстреля ракетата-носител
Коментари Харесай

SpaceX изведе в орбита телескопа от ново поколение TESS

Тази нощ галактическата компания SpaceX на Илън Мъск изстреля ракетата-носител Falcon 9, която сполучливо изведе в орбита телескопа от ново потомство TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), предопределен за търсене на екзопланети.
Ракетата Falcon 9 с телескопа TESS , основан от MIT и NASA, бе изстреляна от стартовата площадка SLC-40 на Кейп Канаверал в 01:42 часа наше време. След две и половина минути първата степен се отдели, направи U-образна маневра благодарение на трите си мотора и след шест минути плавни се приземи върху плаващата платформа Of Course I Still Love You в Атлантическия океан. Този бустер ще бъде употребен наново при идната задача до МКС през месец юни тази година. Това е последният нов бустер вид Block 4. Космическата компания към този момент създава само Block 5 и при идващите задачи ще се употребяват или възобновени Block 4 или нови Block 5 първи степени.



Втората степен на ракетата изведе телескопа на плануваната суперсинхронна геопреходна орбита с параметри 248 х 270 461 км и надолнище 29,6°. TESS сполучливо се отдели от втората степен, разгъна слънчевите си панели и благодарение на личните си мотори стартира 57-дневния преход до окончателната орбита. Телескопът ще работи в орбита с перигей 108 000 км и разцвет 375 000 км. На всеки 13,7 дни TESS ще се доближава до Земята, с цел да съобщи събраните данни.



TESS се разграничава от Кеплер, само че се се смята за негова частична подмяна. Както към този момент знаем, Кеплер напълно скоро ще свърши горивото и ще приключи работа.



Също като Кеплер, TESS ще търси екзопланети посредством директен способ – ще следи смяната на предаваната от дадена звезда светлина, провокирана от въртящата се към нея планета или планети.



Разликата е, че TESS е предопределен за търсене и наблюдаване на галактически обекти, отдалечени до 300 светлинни години. Кеплер учеше пространството отдалечено на 3000 светлинни години. Астрономите смятат, че ще бъдат открити няколко хиляди претенденти за екзопланети, като към 300 от тях се чака да са земеподобни с орбитални интервали до 2 месеца. След това, откритите от TESS екзопланети ще бъдат следени благодарение на наземните телескопи и галактическия телескоп Джеймс Уеб, изстрелването на който неотдавна бе още веднъж отсрочено.



TESS разполага с 4 обособени телескопа с матрици с резолюция 16,8 мегапиксела, работещи в спектралния диапазон от 600 до 1000 нанометра. Всеки един от тези телескопи има ъгъл на виждане 24 х 24 градуса. Телескопите образуват единно издължено поле на зрение. Веднъж на всеки 27 дни телескопът ще трансформира зоната на наблюдаване и през първите две години от задачата си ще сътвори карта, покриваща 85% от цялата небесна сфера.

През 2019 година в помощ на TESS, в орбита ще бъде изведен телескопа CHEOPS на Европейската галактическа организация. Той ще се заеме с към този момент откритите екзопланети. В началото на този месец ESA заяви, че построяването на CHEOPS е завършило.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР