Тази невероятна история се случила на Западния фронт по време

...
Тази невероятна история се случила на Западния фронт по време
Коментари Харесай

Коледното примирие: как Рождество Христово спряло дори световна война

Тази невероятна история се случила на Западния фронт по време на Първата международна война. Френски, английски и немски бойци чествали дружно Бъдни вечер и Коледа през 1914 година

Разбирате ли какъв брой магически е този празник…

Рождество е специфичен празник, тъй че даже бойците на фронта получили доста пратки от вкъщи, в които с изключение на топли облекла, медикаменти и писма имало коледни дарове и даже гирлянди с елхови клончета.

Всичко почнало с това, че на Бъдни вечер, вечерта на 24 декември, немските бойци почнали да украсяват окопите си и да пеят коледни песни, на които английската пехота дала отговор с пеене на британски песни.

Германските бойци закрещели на негоден британски: „ Честита Коледа за вас, англичани! “ («A happy Christmas to you, Englishmen!»). А отговорът бил: „ И на вас, Фрицове, само че не преяждайте с тези колбаси! “

И двете страни траяли да се радват и да си сервират поздравления. Някои бойци почнали да вървят на ничията земя, с цел да разменят коледни дарове – шоколад, цигари и всякакви дребни неща.

Войниците показвали фотоси на фамилиите си, разменяли си сувенири за спомен. Малко по-късно скорошните врагове даже играли футбол в ничията земя.

В този ден даже артилерията мълчала. Примирието разрешило да бъдат отнсесени телата на починалите бойци, с цел да бъдат заровени зад техните линии, защото труповете остават на бойното поле няколко месеца. Били отслужени общи служби за възпоменание на починалите.

Примирието се популяризирало и в други зони на фронта и има доста истории за футболни мачове сред воюващите страни. В доста браншове примирието продължи на 25 декември, а в някои региони до Нова година.

В този ден всички били в ужасно въодушевление, празникът позволи; за известно време да не помнят за суровото всекидневие на фронта. Всички били доста щастливи от примирието, с редки изключения, несъмнено. Едно от тези изключения е младият ефрейтор от 16-ти баварски авариен пехотен полк Адолф Хитлер.

Коледното помирение е ослепителен алегоричен миг на мира и човечността на фона на едно от най-драматичните събития в актуалната история.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР