Тази неделя в около 22 часа българско време астероид ще

...
Тази неделя в около 22 часа българско време астероид ще
Коментари Харесай

Астероид приближава на минимално разстояние Земята днес

Тази неделя в към 22 часа българско време метеорит ще премине край Земята. Експертите твърдят, че не съществува никаква заплаха от конфликт сред двете небесни тела.

Астероидът ще е на разстояние от Земята 10 пъти по-малко от това сред Луната и нашата планета. Максималното доближаване до планетата метеоритът 2014 RC ще направи в 22 часа и 18 минути българско време.

В това време астероидът ще е на 40 000 километра от нас – над пръстена от информационни и метеорологични спътници, обикалящи към Земята.

 Астероид доближава на минимално разстояние Земята през днешния ден

Експертите са безапелационни, че не съществува никаква заплаха от конфликт сред двете небесни тела.

Диаметърът на метеорита е 20 метра и приближаването му до Земята може да бъде следено и с аматьорски телескопи. Космическото тяло ще се вижда най-ясно от Нова Зеландия.

Астероидът е открит на 31 август от американски астрономи, като по-късно е доказан и от други екипи.

Наблюденията на редица астрономи са безапелационни, че 2014 RC не съставлява никаква опасност за планетата ни или спътниците към нея.

За неговото доближаване се вършат прогнози от преди няколко месеца.

 Астероид доближава на минимално разстояние Земята през днешния ден

Астероиди с сходен размер минават постоянно край Земята. Катастрофални резултати от рухването им на повърхността на планетата ни има приблизително един път на 1000 години.

В началото на тази година край Земята мина доста по-голям по размери метеорит от 2014 RC. Диаметърът на 2000 ЕМ26 беше към 270 метра, което се равнява на 3 футболни стадиони.

Космическото тяло се движеше с 43 километра в час на разстояние от Земята от почти 3.4 милиона километра.

Астрономи в Дубай направиха фотоси на тази част от небето, където се очакваше да се вижда метеоритът, само че придвижването му останало неусетно поради мощното скупчване на звезди.

Продължаваме да откриваме евентуално рискови метеорити - от време на време единствено дни преди те да се приближат оптимално до Земята “ – съобщи Пол Кокс, който е механически и теоретичен шеф на плана Slooh.

Денонощно камери на този план наблюдават за рискови клетви, които доближават пространството към Земята.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР