Тази година ще бъде отворен граничният контролно-пропускателен пункт Златоград-Термес, а

...
Тази година ще бъде отворен граничният контролно-пропускателен пункт Златоград-Термес, а
Коментари Харесай

Отварят ГКПП-то с Гърция до Златоград тази година, това до Ксанти - догодина

Тази година ще бъде отворен граничният контролно-пропускателен пункт Златоград-Термес, а идната 2023 година - Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем . Това заяви на брифинг в Министерството на превоза отрасловият министър Николай Събев . В четвъртък той се срещна с гръцкия си сътрудник Константинос Караманлис.

" Гръцката страна удостовери да отвори Златоград през тази година, а ние от наша страна би трябвало да подобрим изискванията за прекосяване през Маказа, с цел да освободим най-малко част от пътникопотока, който минава през Кулата . Говорихме и по какъв начин да подобрим скоростта на прекосяване през Кулата-Промахон. Говорихме и следващата година още един пункт да бъде открит - Рудозем-Ксанти, само че това е въпрос на обмисляне и към момента е в план ", даде детайлности Събев.

На двустранните диалози сред министрите и техните екипи са били разисквани развиването на железопътните връзки и коридори сред двете страни , положението на нормативно-правната база в областта на превоза, както и въпроси в региона на автомобилния превоз. Подобряването на граничната съгласуваност също е била главен фокуса на диалозите сред двамата.

" Имаме цялостно схващане за това по какъв начин ние виждаме нашата транспортна съгласуваност. Имаме сделка за отваряне на повече гранични пунктове, по какъв начин да свържем Йонийско с Черно море, по какъв начин да развием коридора Солун-София-Видин, продължаващ към Централна Европа ", заключи Събев.

Основен аспект на двустранните диалози е било развиването на жп превоза . И по-конкретно - амбициозния план за железопътен кулоар Солун-Александруполис-Варна-Русе, а в по-дългосрочен проект до Констанца в Румъния.

" Това е взаимно изпитание. Договорът за този план бе подписан още през 2017 година. Процесът към този момент е почнал, търговете за създаване са оповестени, като строителният развой ще стартира през 2023 година. Разбираме, че и България се движи доста бързо, с цел да извърши своята част от плана ", сподели Константинос Караманлис.

Предстоят и нови срещи, на които да се разиска планът за жп кулоар, на който да бъдат преразгледани параметрите на контракта, главно що се касае до финансирането му.

Двамата министри си сложиха обща цел - все по-голяма част от пътуващите от двете страни да го вършат по релси, а не с коли.
 Затвориха краткотрайно Граничен контролно-пропусквателен пункт
Затвориха краткотрайно Граничен контролно-пропусквателен пункт " Златоград "

Чужди жители не се пропущат в Гърция поради стерилизация в област Ксанти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР