Тази година пикът на метеоритните дъждове е между 9-ти и

...
Тази година пикът на метеоритните дъждове е между 9-ти и
Коментари Харесай

Започна пикът на метеоритните дъждове

Тази година пикът на метеоритните дъждове е сред 9-ти и 13-ти август. Именно в тези дни ще може да следим красивите Персеиди.

В интервала 9-13 август в небето ще има най-вече падащи звезди. Най-яркият дъжд ще е в нощта на 12-ти против 13-ти август след 22:00 ч. Тогава на небосклона ще проблясват сред 60 и 100 падащи звезди на час.

Персеидите са най-популярният поток астероиди, който може да следим с невъоръжено око от Земята. Тази година обаче събитието ще е малко по-специално. Земляните ще могат да следят двойно повече падащи звезди от нормално.

Метеоритен дъжд с сходен интензитет и бляскавост се случва един път на приблизително 96 години. Това значи един път в живота на всеки от нас.

Ежегодно около Земята минават остатъци от кометата Ѕwіft-Тuttlе. Именно те основават така наречен персеиден дъжд.

Малките парчета се доближават скоростно до планетата ни. Когато навлязат в атмосферата, те се йонизират и нагряват. Повечето доближават скорост до 59 км в секунда.

 падащи звезди

Докато отломките обикалят в Космоса, те се назовават метеори. Щом навлязат в атмосферата на някоя планета обаче, се трансформират в астероиди. Само някои от тях доближават до повърхността на Земята, само че в множеството случаи не съставляват заплаха за човечеството.

Всеки може да следи метеоритния дъжд. Изберете си високо място с минимално изкуствена светлина и се насладете на красивите падащи звезди.

Нощите в интервала се считат за вълшебни и може да си пожелаете десетки стремежи - те до едно ще се осъществен.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР