Тази година интересът към придобиване на висше образование зад граница

...
Тази година интересът към придобиване на висше образование зад граница
Коментари Харесай

С над 20% е нараснал броят на желаещите за висше в чужбина

Тази година ползата към придобиване на висше обучение зад граница е повишен с 21% по отношение на 2021 година по данни на план Световно обучение, заяви Българска национална телевизия.

С 13% повече са записаните студенти, които започват своето образование в задгранични университети от тази есен, като близо 20% от тях ще се образоват в университет от топ 100 на интернационалната ранглиста QS World University Rankings за своята компетентност.

„ Интересът към образование в чужбина изрично се завръща след пандемията, защото няма ограничавания за пътешестване и спънки пред присъственото образование ", разясняват от компанията уредник на ревютата.

Нидерландия продължава да бъде №1 в интереса на българските кандидат-студенти (63%). Запазва се наклонността за растеж на кандидатурите там, като за миналата образователна година броят на българските студенти, които се образоват в страната, е повишен с 12,6%.

8 от най-предпочитаните холандски университети са Tilburg University, Eindhoven University of Technology, Fontys University of Applied Sciences, NHL Stenden University of Applied Sciences, The Hague University of Applied Sciences, Rotterdam Business School, HAN University of Applied Sciences, Hotelschool The Hague.

След Брекзит второто и трето място в интереса на бъдещите студенти трайно се заемат от Германия (49%) и Австрия (45%), а Англия остава на четвърто място (42%).

Продължава наклонността на сензитивно (двойно) повишаване на желанието за следване в Белгия и Италия. Белгия е допустима опция на Нидерландия, най-малко що се отнася до предлагането на стратегии на британски език по бизнес/икономика и обществени науки.

Италия също се отличава с стратегии на британски по медицина, бизнес/икономика, логика на психиката, дизайн. И в двете страни предлагането на специалности, свързани с компютърни научи е по-ограничено спрямо Нидерландия. Освен настоящата в последно време компетентност Дизайн на компютърни игри (Gaming Design), от ден на ден претенденти студенти търсят компютърни специалности в региона на изкуствения разсъдък (Artificial Intelligence).

Интересът на кандидат-студентите към съответни специалности остава неизменен. Първите три места се заемат от направленията Бизнес, стопанска система, финанси; Компютърни технологии; Медии и връзки. Търсена остава и специалността Психология.

Над 1/3 от показалите интерес към образование в чужбина (35%), обмислят придобиване на задгранична тапия в България.

Част от университетите оферират стипендии за студенти: Webster Vienna Private University предлага стипендии, вариращи от 10 до 50% отстъпка от таксата за образование за бакалаври и от 10 - 25% - за магистри; EU Business School, едно от най-хубавите бизнес учебни заведения в света с кампуси в Барселона, Женева и Мюнхен, предлага частични стипендии в размер до 30% отстъпка от таксата за образование за извънредно изявени студенти; при ранно възнаграждение на таксата за образование, MODUL University Vienna предлага отстъпка от таксата в размер от 1000 евро за магистърски стратегии и от 3000 евро за бакалавърски стратегии. За поредна година в областта на хотелиерство, туризъм и събитиен мениджмънт влиятелната швейцарска група Swiss Education Group предлага стипендии за до 30% от таксата за образование в своите стратегии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР