Тайван планира да сезира Световната търговска организация (СТО)Премиерът на Тайван

...
Тайван планира да сезира Световната търговска организация (СТО)Премиерът на Тайван
Коментари Харесай

Китай спусна бариера пред стоки от Тайван

Тайван възнамерява да сезира Световната комерсиална организация (СТО)

Премиерът на Тайван упрекна Китай в нарушение на интернационалните търговски правила и " дискриминиране " на острова, откакто спря забележителна част от тайванския импорт, предава БГНЕС. Според финансовото министерство на Тайванкитайските митнически управляващи " ненадейно стопираха " в петък вноса на избрани алкохолни питиета от острова. Той сподели, че този ход е обвързван с разпоредба, наложена от Пекин на 1 януари, която изисква всички вносители на храни и алкохолни питиета в континенталната част да бъдат регистрирани в китайските митници.

Някои тайвански компании към момента бяха в развой на инспекция. Премиерът Су Цзен Чан упрекна Пекин, че нарушава нормите на Световната комерсиална организация (СТО), като „ основава свои лични правила “ и „ се намесва в търговията посредством административни средства “.

" Китай " е изключително непоколебим към Тайван и изключително дискриминира Тайван... Те желаеха от Тайван да направи това и това ", сподели той пред кореспонденти в неделя.

Тайван възнамерява да сезира СТО и да помогне на засегнатите предприятия, добави той.

Пекин твърди, че самоуправляващият се либерален Тайван е част от територията му, която би трябвало да бъде завладяна един ден, в случай че е належащо със мощ. Китай ускори военния, дипломатическия и икономическия напън върху острова след избирането през 2016 година на президентката Цай Инг Вън и преди този момент забрани вноса на други артикули от острова, защото връзките се утежниха.

„ Чух, че #КНР още веднъж не разрешава някои артикули от #Тайван, в това число нашата бира “, туитира тайванският външен министър Джоузеф Ву в неделя, употребявайки хаштага „ FreedomBeer “. „ Икономическа насила, несъмнено. Но те не знаят какво пропущат: страхотния усет на свободата “.

Китай наложи нови забрани върху вноса на избрани плодове и риба като възмездие за визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайпе през август, което провокира гневен отговор от страна на Пекин и поредност от военни учения. Година по-рано вносът на ананас беше спрян, откакто китайските управляващи твърдяха, че са разкрили вредители в пратките, тъкмо когато вървеше събирането на ананасовата годишна продукция.

Тайвански чиновници споделиха, че е блокирано попълването на към 2400 заявки за регистрация от компании за импорт на храни, хранително-вкусова индустрия, лов на риба и алкохол. Около 600 молби ще бъдат подадени наново, а останалите се чака да отпаднат. Полуофициалната централна новинарска организация на Тайван заяви, че 11 от 28 марки бира, регистрирани от тайвански експортьори, са били спрени в петък от китайските митници. Доставките на 123 от 354 други питиета също са спрени, в това число тези от тайванския хранителен колос Uni-President Enterprises, се споделя в отчета.

Миналата година Тайван е продал на Китай питиета за $250 милиона и алкохолни артикули за $43,4 милиона, демонстрират публични данни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР