Тайнствени скални изображения във вид на фонтани в пещерата Шове

...
Тайнствени скални изображения във вид на фонтани в пещерата Шове
Коментари Харесай

Пещерата на забравените сънища крие най-древните изображения на вулкани

Тайнствени скални изображения във тип на фонтани в пещерата Шове във Франция може да изобразяват вулканични изригвания. До този извод са стигнали експерти от университета Париж-Сакле.

В пещерата Шове са открити повече от 400 рисунки, които се считат за едни от най-древните в света. Възрастта им е към 37 000 години. Изображенията са открити през 1994 година. Обществеността схванала за пещерата от документалния филм „ Пещерата на забравените сънища “ на Вернер Херцог.

Повечето от рисунките съставляват изображения на такива животни като окосмен носорог, пещерни лъвове и мечки. Но в една от далечните галерии, било намерено изображение на великански елен (Megaloceros) на фона на напомнящи фонтани рисунки, написа Nature.

 Wikipedia Wikipedia

Учените дълго време тънели в догадки по въпроса какво може да значат тези структури.

На откривателите по-рано било известно, че на 35 км от пещерата са ситуирани няколко изчезнали вулкана, само че до момента експертите са открили възрастта единствено на три изригвания, случили се преди заселването на пещерата Шове от индивида.

 cave-of-forgotten-dreams-3

 

За да изяснят дали са могли изригванията да са се случили по времето, когато мястото се е оказало заселено с хора, учените анализирали мостри от породи, взети от трите вулканични центъра. Като определили наличието на другите изотопи на аргона, откривателите създали извод, че в дадения район е имало серия изригвания преди 43 000–19 000 години. Тези изригвания са се отнасяли към стромболианския вид. Те съставляват къси изригвания, при които лавата се изхвърля на височина до 200 метра, а по-късно се разтича по ската.

 small-cave-of-forgotten-dreams-2

Според учените жителите на пещерите може да са видели изхвърлянията и да са чули звуците на изригванията, ситуирани на 35 км.

Ако догатката на откривателите е правилно, то рисунките в пещерата Шове ще станат най-древните изображения на вулкани в света. Досега за едно от най-древните изображения на вулкан се счита фреска в Чаталхьоюк в Централна Турция. Възрастта на това изображение се прави оценка на 8600 години.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР