Тайните на вселената са необятни, като голяма част остават загадка

...
Тайните на вселената са необятни, като голяма част остават загадка
Коментари Харесай

Колко големи могат да са всъщност черните дупки?

Тайните на вселената са необятни, като огромна част остават мистерия за човечеството и до през днешния ден. Едни от тях са черните дупки, които провокират огромен интерес от страна на учените, които ги учат. Те са много сложни за наблюдаване заради обстоятелството че светлината не съумява да се премине добре през тях.

Учените и до през днешния ден са в търсене на по този начин наречения пръстен от светлина към тях, който в реалност съставляват самите черни дупки. Могат да са в действителност гигантни и съществуват в центъра на всяка вселена. Смята се, че те се трансформират в нещо като супермасивни помпи от дребни дупки, които всмукват всичко по пътя им.

Размерът им се пресмята на основата на скоростта на въртене на газа към отвора. Според Прия Натараян черните дупки могат да са много по-големи. Образуват се от звездите, които се разпадат или пък при обединение посред им. Тяхната действителна маса един тип се кондензира с помощта на мощната гравитация, като това събитие се получава и е концентрирано в една точка.

В центъра на добре известния Млечен път се разполага една добре изучена черна дупка, която се отличава с огромните си размери. Учените са на мнение, че сходни големи черни дупки могат да бъдат открити във всяка една вселена. Изключително забавен феномен е конфликтът, който може да се получи сред две галактики. Това се случва, когато те се приближат доста една до друга и се слеят и черните дупки в тях.

Знаейки скоростта на най-големите черни дупки, учените са могли да предположат и да сметнат техния размер на по-ранните им стадии на развиване. Било е открито, че в предишното тяхната маса е била равна на милиард слънца, като през днешния ден са израснали в няколко пъти и са се трансформирали в големи черни дупки.

Съгласно проучванията и изследванията в тази област е било изчислено, че масата им надвишава тази на Слънцето с към 5-50 милиарда пъти. По мнение на учените в тази област една от трите свръхмасивни черни дупки е към този момент известна на астрономите, като тя се намира в галактиката OJ 287 и е на 3.5 милиарда светлинни години от планетата ни.

 Черни дупки

Нейната маса надвишава тази на Слънцето с цели 18 милиарда пъти. Тази цифра е учредена на характерността на предаваната радиация, макар че някои учени слагат под въпрос точността на сходно пресмятане.

Теориите по отношение на този развой са голям брой, като учените и до през днешния ден се питат дали той е безконечен и какъв брой постоянно се случва това. Отговорите във всеки един случай са доста повече от въпросите, които и до през днешния ден съществуват към черните дупки и загадките към тях.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР