Тайни ръкописи хвърлят светлина върху това коя билка за какво

...
Тайни ръкописи хвърлят светлина върху това коя билка за какво
Коментари Харесай

Кукуряк е лечебна билка от Средновековието

Тайни ръкописи хвърлят светлина върху това коя билка защо е била употребена през Средновековието. Едно от най-интересните сведения е това за кукуряка.

От разкритите секрети на медицината на междинните епохи излиза наяве, че през този интервал най-активно с развъждането на билката се занимавали монасите. Те я засаждали към и в своите манастири. И до през днешния ден към руините на множеството манастири се среща кукуряк.

Йоан Екзарх написа, че монасите употребявали кукуряка като универсално средство за лекуване на всевъзможни заболявания. Според неговите думи лечебната трева служела за унищожаване на продължителни премеждия. Това му приписвано свойство през междинните епохи през днешния ден намира своето обоснование.

Заинтересувани от сведенията по отношение на свойствата на кукуряка, редица учени и лекари се впуснали да търсят доколко те са истина. Изследванията на състава на кукуряка демонстрират, че в растението се съдържат редица субстанции, които работят успокояващо, като в същото време забавят сърдечния темп.

Паралелно с това му свойство обаче в пащърнака било намерено и съществуването на рискови отрови. Те доста превъзхождат изгодите, които може да донесе приемът на кукуряка. Поради това през днешния ден пероралната приложимост на билката е неразрешена.

Други сведения, стигнали до наши дни, демонстрират, че, макар че бил прочут с целебните сили през античността и Средновековието, продължителното прилагане на кукуряк за медицински цели постоянно завършвало с гибелни произшествия. Изследванията през днешния ден демонстрират, че признат в по-големи количества, кукурякът води до сигурна гибел.

За тези му пагубни свойства алармира и ботаническото име на растението – Helleborus. То се състои от две гръцки думи - hellein (убивам) и bora (храна).

В днешно време в селата има вярване, че кукурякът не би трябвало да се внася или отглежда наоколо до курника с кокошките. Ако го изкълват, те в никакъв случай повече няма да снасят яйца.

В наши дни кукурякът се употребява единствено за външна приложимост. С него се лекува косопад и пърхот. За задачата 25 г корени от кукуряк се сваряват в 250 мл вода и 250 мл оцет, до момента в който течността се изпари на половина.

Течността се прецежда и се втрива в корените на косата половин час преди измиване. Процедурата се повтаря два пъти седмично в границите на един месец.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР