Тъй като разпространението на новия коронавирус се ускорява по света,

...
Тъй като разпространението на новия коронавирус се ускорява по света,
Коментари Харесай

Какво можем да научим от Африка за победата над Covid-19


Тъй като разпространяването на новия ковид се форсира по света, Африка значително е пощадена - до момента.

През последните дни африканските страни оповестяват за случаи и гибел от вируса, в това число в Нигерия и Зимбабве. И ръководителят на Световната здравна организация издаде остро предизвестие: " Африка би трябвало да се разсъни. "

Възходът на Covid-19 идва като огнище на различен гибелен вирус - Ebola, който наподобява приключва в Демократична република Конго в Централна Африка. Тези, които реагираха на Ебола, в този момент насочват вниманието, ресурсите и опита си към Covid-19. Ето какво написа СНН:

" Нашият опит за справяне с голям брой огнища на Ебола предлага някои уроци, които могат да бъдат потребни при оправянето с Covid-19. Някои от тях са по-специфични за африканския подтекст, само че множеството се ползват на всички места. "

Защитете здравните служащи. Това се обрисува като главен приоритет, защото коронавирусът стартира да затрупва здравната система в Съединените щати. За страдание видяхме прекалено много случаи на героични лекари, медицински сестри и други, които се заразяват с Ебола от пациентите, чийто живот се пробват да спасят. Работещите в опазването на здравето са 21 до 32 пъти по-склонни да заболеят от ебола от общото население по време на епидемията от Западна Африка в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

С този нов ковид здравните служащи ще се сблъскат с сходни опасности по време на работа и евентуално ще се наложи в доста случаи да продължат лекуването на пациентите даже и без най-съществените защитни ограничения. Много здравни системи в Африка на юг от Сахара към този момент са мощно лимитирани, защото няма задоволително лекари и медицински сестри, които да дават отговор на главните потребности от опазване на здравето на популацията.

Трябва да защитим тази работна мощ, с цел да предпазим здравните системи от колапс. Необходимо е здравните заведения да бъдат оборудвани и снабдени, а здравните служащи би трябвало да бъдат подготвени по какъв начин да предотвратяват разпространяването на зараза в заведенията, както от пациент до пациент, по този начин и от пациент до здравен служащ.

Агресивно се отблъсквайте против слух и дезинформация с честа връзка, учредена на обстоятелства. В отговор на Ебола, неприятната информация се популяризира бързо и съставлява съществена спънка за общността да си сътрудничи с напъните за разкриване и закъснение на разпространяването на заболяването. Например в епидемията от ДРК слуховете доведоха до принуждение над здравни служащи и офанзиви, които унищожиха клиниките.

Домашните грижи ще бъдат значима част от този отговор и даването на добра информация на фамилиите и общностите за това по какъв начин да се грижат за болните - и по кое време да търсят грижи - ще бъде значим съставен елемент на този отговор. Трябва бързо да разпространим допустимо най-вече информация за природата на вируса и реакцията.

Ангажирайте локалната общественост. Някои от нашите най-хубави и най-ефективни дейности по време на епидемията от Ебола в ДРК бяха направени посредством доверени членове на общността. Чрез образованието и оборудването им, с цел да осведомят и успокояват съседите си, съдействието в общността ще се усили и ще улесни напъните за разкриване на вируса и ще насърчи самостоятелните и фамилни реакции, които ще забавят разпространяването му.

Използвайте основани на вярата мрежи. Вярващите водачи постоянно са измежду най-доверените членове на дадена общественост и включването им в даването на точна информация и насърчаването на съдействието сред членовете на техните конгрегации е извънредно дейно. В хронично незадоволителните африкански народи институциите, основани на вярата, дават услуги, в това число здравни грижи, където от време на време държавните управления не могат да доближат.

Например организациите, които съставлявам, Lutheran World Relief и IMA World Health, работят в партньорство с християнски здравни асоциации в няколко страни, с цел да дават информация за вируса, техническата помощ и оборудването и доставките за използване на предварителна защита и надзор на инфекции в здравните заведения.

При неотдавнашното експлоадиране на Ебола в ДРК работихме с църковните мрежи, с цел да осигурим техническа помощ, съоръжение и консумативи за попречване на разпространяването на инфекции, както и с цел да помогнем на световната здравна общественост да наблюдава къде се популяризира случаите на вируса.

Тест, тест, тест. Както откриваме в Съединените щати, не можете да го лекувате, в случай че не можете да го видите. Когато Covid-19 беше открит за първи път отвън Азия, единствено две лаборатории в цяла Африка на юг от Сахара бяха оборудвани за обработка на проби. Оттогава този потенциал е повишен доста, само че към момента е непълен, защото дефицитът на комплекти за тестване и лабораторни консумативи са постоянно срещани. Трябва да разтеглим опциите за тестване до всяка национална и районна референтна лаборатория на континента допустимо най-скоро и да осигурим нужните материали за тестване в сходство с насоките на СЗО.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР